Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση

Στην Κύπρο μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχει από ενδομητρίωση, η οποία συσχετίζεται με προβλήματα υπογονιμότητας και συχνά δεν δίνει ορατά συμπτώματα.
 
Ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης για την ενδομητρίωση, ενώ το χρώμα που ταυτίστηκε με την πάθηση είναι το κίτρινο.
 
Ο Δρ Αντρέας Σταυρούλης ( Μαιευτήρας – Γυναικολόγος,Λαπαροσκοπική Χειρουργικη,ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ,Υπογονιμότητα,  Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF) γράφει για την ενδομητρίωση, 
 
Τι είναι η ενδομητρίωση:
 
Η ενδομητρίωση είναι η πάθηση στην οποία ο ιστός που φυσιολογικά βρίσκεται μόνο μέσα στη μήτρα -το λεγόμενο και ενδομήτριο- μπορεί να αναπτυχθεί σε διαφορετικά μέρη του σώματος της γυναίκας (έκτοπο ενδομήτριο), όπως για παράδειγμα στις ωοθήκες, στο περιτόναιο καθώς και αλλά όργανα.
 
Κατά τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας παρατηρείται μια σταδιακή πάχυνση του ενδομήτριου προκειμένου να παραλάβει το έμβρυο το οποίο εν συνεχεία εμφυτεύεται μέσα στη μήτρα και έτσι η γυναίκα μένει έγκυος. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει εγκυμοσύνη παρουσιάζεται η λεγόμενη περίοδος της γυναίκας.
 
Την ίδια στιγμή, αν υπάρχει έκτοπο ενδομήτριο, μπορεί να ακολουθήσει τον ίδιο κύκλο πάχυνσης και αιμορραγίας εκεί που βρίσκεται. Μιας και το αίμα είναι εγκλωβισμένο π.χ. στη κοιλιά, θα προκαλέσει φλεγμονή και πιθανή συγκόλληση οργάνων (συμφύσεις). Η αιμορραγία και η συμφύσεις είναι οι αιτίες των συμπτωμάτων όπως θα δούμε πιο κάτω.
 
Αιτία:
 
Η αίτια είναι άγνωστη, αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί.
 
Συμπτώματα:
 
Η ενδομητρίωση μπορεί να μην προκαλέσει κανένα σύμπτωμα, μπορεί όμως να προκαλέσει πόνο, υπογονιμότητα ή και τα δύο.
Ο πόνος μπορεί να είναι γύρω από την περίοδο της γυναίκας, ή/και σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου της, κατά την σεξουαλική επαφή αλλά και από άλλα προσβεβλημένα όργανα, πόνο κατά την αφόδευση (έντερο) και ούρηση (ουροδόχο κύστη).
Ενώ πολλές γυναίκες με ασυμπτωματική ενδομητρίωση μπορεί να συλλάβουν φυσιολογικά, στις υπογόνιμες γυναίκες μέχρι και το 50% μπορεί έχει ενδομητρίωση.
 
Διάγνωση:

Η διάγνωση γίνεται κατά την επέμβαση αλλά υποψία ενδομητρίωσης πέραν από τα συμπτώματα μπορεί να δοθεί με εξειδικευμένο υπέρηχο και μαγνητική τομογραφία.
 
Θεραπεία:

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και προορίζεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της γυναίκας. Εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, πόσο βαριά είναι τα συμπτώματα της καθώς και ποιος είναι ο σκοπός για τον οποίο επισκέπτεται το γιατρό.
 
Έλεγχος του πόνου (και όχι θεραπεία ενδομητρίωσης) μπορεί να γίνει με παυσίπονα και ορμονική θεραπεία. Αφαίρεση, άρα θεραπεία, ενδομητρίωσης γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η λαπαροσκόπηση χειρουργική έχει πλέον τον πρώτο, αν όχι το μόνο, ρόλο στη χειρουργική θεραπεία.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής προσέγγισης, είναι πλέον γνωστά στους πλείστους ασθενείς όπως, μικρότερες τομές, ταχύτερη και λιγότερο οδυνηρή ανάρρωση, γρήγορο εξιτήριο και ομαλή επιστροφή στην επαγγελματική εργασία, σαφώς λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές, καλύτερη δυνατή χειρουργική εικόνα στο χειρουργό, με κάμερες μεγέθυνσης και υψηλής ευκρίνειας αλλά και λιγότερο ολικό οικονομικό κόστος.
 

 
Το Κέντρο Ενδομητρίωσης:
 
Οι ασθενείς αξίζουν και δικαιούνται σωστή και έγκυρη ενημέρωση για να μπορούν να αποφασίζουν με βάση τις επιλογές που τους παρέχονται. Με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της εμβάθυνσης των γνώσεων οι ασθενείς με ενδομητρίωση θα πρέπει να παρακολουθούνται από εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα αναφοράς, όπου ο ασθενής θα τυγχάνει σωστής, ολοκληρωμένης και ομαδικής αντιμετώπισης, όπως το Tο Κέντρο Ενδομητρίωσης και Γονιμότητας Κύπρου (Endometriosis and Fertility Center Cyprus) που είναι το πρώτο στη Κύπρο.
 
Aρκετές ασθενείς ταλαιπωρούνται με ενδομητρίωση διαφορετικού βαθμού και συμπτωμάτων και αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο γυναικολόγο έμπειρο στη διάγνωση και τις εφαρμοσμένες θεραπείες. Βασική προϋπόθεση εξομάλυνσης του προβλήματος πρέπει να είναι η σωστή και έγκυρη διάγνωση αλλά και (σε σωστή ένδειξη) μια πλήρης λαπαροσκοπική ριζική αφαίρεση, και φυσικά η μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική σοβαρού βαθμού ενδομητρίωσης, θεωρείται η πλέον δυσκολότερη λαπαροσκοπική χειρουργική στη γυναικολογία. Για το λόγο αυτό, απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε μεγάλα ιατρικά κέντρα.
 
Ο έμπειρος γυναικολόγος χειρουργεί πάντα με βασικό σκοπό την ολική αφαίρεση της ενδομητρίωσης σε μία επέμβαση και με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της γονιμότητας, αλλά και των γειτονικών οργάνων. Όπου κρίνεται αναγκαίο, η επέμβαση γίνεται σε συνεργασία με χειρουργό εντέρου ή ουρολόγο με εξειδίκευση στην λαπαροσκοπική χειρουργική, ωστόσο και πάλι η καθοδήγηση γίνεται από τον εξιδεικευμένο στην ενδομητρίωση γυναικολόγο.
 
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι είναι εξίσου σημαντικό, η αναγνώριση της εξειδίκευσης της ενδομητρίωσης, από τον υπόλοιπο ιατρικό κόσμο και η παραπομπή των περιστατικών αυτών σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με τις ελάχιστες εκ του δυνατού δυσάρεστες επιπλοκές.
 
 
Tο Κέντρο Ενδομητρίωσης και Γονιμότητας Κύπρου (Endometriosis and Fertility Center Cyprus) προσφέρει πρωτοποριακές για τα κυπριακά δεδομένα χειρουργικές επεμβάσεις ενδομητρίωσης, από εξειδικευμένη ομάδα και υπό την καθοδήγηση του έμπειρου γυναικολόγου Δρος Ανδρέα Σταυρούλη, με εξειδίκευση στη διάγνωση και αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.
 
 
 
 

 *Δρ. Ανδρέας Σταυρούλης
MD, MRCOG, CCT (UK)
 
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Λαπαροσκοπική Χειρουργικη
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ
Υπογονιμότητα,  Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)
 
AMERICAN MEDICAL CENTER

Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 215,  2047, Στρόβολος, Λευκωσία
T: 
+357 700 700 74 — T: +357 22 476777 
www.amc.com.cy           
 
Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ
Οδός Ναυπλίου 21, 3025 Λεμεσός
Τηλ:+357 25884600

www.ygiapolyclinic.com
 
                                                                                                                                   
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας