Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Καισαρικές τομές στην Κύπρο - Στοιχεία

Καισαρικές τομές στην Κύπρο - Στοιχεία

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ η Κύπρος τοποθετείται μεταξύ των πρώτων χωρών στις καισαρικές τομές φτάνοντας στο πολύ ψηλό ποσοστό της τάξης του 56,9%
 
Το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική τομή στην Κύπρο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις δύο τελευταίες δεκαετίες και συγκρίνεται πλέον με χώρες της Λατινικής Αμερικής και όχι με ευρωπαϊκές  χώρες.
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυξητική τάση στον αριθμό των τοκετών με καισαρική παρατηρείται διεθνώς.

Πού οφείλονται τα υψηλά ποσοστά στην Κύπρο:

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του κλάδου , τα υψηλά ποσοστά που παρατηρούνται στην Κύπρο οφείλονται ως επί το πλείστον στους πιο κάτω λόγους:
 
 
  • Έλλειψη ενημέρωσης από ειδικούς σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό και τα πλεονεκτήματά του
  • Η αυξημένη ηλικία των γυναικών που μένουν έγκυες
  • Η ελαχιστοποίηση των κινδύνων του τοκετού στην περίπτωση καισαρικής
  • Ο αυξημένος αριθμός των πολύδυμων κυήσεων, λόγω της βελτίωσης των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τις οποίες η καισαρικής είναι μονόδρομος.
  • Ο φόβος για την ζωή του παιδιού και της μητέρας οδηγούν την  γυναίκα και το ζευγάρι να προσφεύγουν σε καισαρική
  • Η επιθυμία των γυναικών να επιλέγουν την καισαρική τομή είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης από τον γιατρό είτε ακόμη και μετά από σωστή ενημέρωση αφού ο ιατρός οφείλει νομικά και δεοντολογικά να ακολουθήσει την απόφαση της εγκύου.
 
 
Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι η καισαρική τομή στις περιπτώσεις που ιατρικά επιβάλλεται είναι μια σωτήρια επέμβαση για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού και της μητέρας και θα πρέπει κάθε γυναίκα να έχει το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης σε αυτήν εφόσον την χρειάζεται.

Παρόλα αυτά, στηρίζει τις οποιεσδήποτε προσπάθειες της Πολιτείας , των επιστημονικών Ιατρικών Εταιριών και  των Οργανωμένων συνόλων για συνεχή και σωστή ενημέρωση του κοινού, με στόχο την μείωση του ανησυχητικού αυτού φαινομένου εκεί και όπου χρειάζεται .

Ο ΠΙΣ εισηγείται όπως στο έντυπο αίτησης για την εγγραφής του νεογέννητου παιδιού να σ υμπεριλαμβάνεται ειδικό πεδίο στο οποίο να δηλώνει ο Γυναικολόγος την μέθοδο τοκετού. Επιπλέον, να λαμβάνεται πρόνοια για την ρύθμιση του προβλήματος αυτού στο πλαίσιο της εισαγωγής του ΓΕΣΥ

Θέσεις της Παγκύπριας Γυναικολογικής  και Μαιευτικής Εταιρίας:

Το θέμα απασχόλησε  την Παγκύπρια Γυναικολογική  και Μαιευτική Εταιρία, αφού αποτελεί μεγάλης σημασίας δεδομένης και της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Κύπρο.

Οι ιατρικοί λειτουργοί που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν ένα τοκετό σύμφωνα με την Εταιρία, έχουν πειστεί ότι ο ασφαλέστερος τρόπος τοκετού, τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί είναι ο φυσιολογικός τοκετός.

Εκεί όπου υπάρχει ιατρική ένδειξη , η καισαρική τομή είναι σωτήρια και χάριν στην σύγχρονη αναισθησιολογία αλλά και την εξέλιξη της χειρουργικής τεχνικής αυτό μπορεί να γίνει πιο ασφαλές από πριν.

Φαίνεται ότι στην Κύπρο οι καισαρικές τομές γίνονται σε υψηλά ποσοστά
 
Στατιστικά Υπουργείου Υγείας:
 
  • Υπάρχει αύξηση των καισαρικών τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα κρατικά μαιευτήρια
  • Το 30-35% των καισαρικών τομών γίνονται καθημερινά κατόπιν επιθυμίας της μητέρας χωρίς κάποια ιατρική ένδειξη
  • Χωρίς να έχουμε σαφή στατιστικά στοιχεία βλέπουμε μια ολοένα αυξανόμενη υπογονημότητα ιδιαίτερα μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού, η οποία οδηγεί τα ζευγάρια στην αναζήτηση ιατρικών μεθόδων σύλληψης. Η συχνότητα των καισαρικών τομών στις μητέρες αυτές είναι αυξημένη για ψυχολογικούς κυρίως λόγους αλλά και άλλους ουσιαστικούς ιατρικούς.
  • Σαν Επιστημονική Εταιρία, σημειώνει, η εξώθηση των ιατρών και μαίων στην άσκηση αμυντικής ιατρικής  είναι άλλος παράγοντας που συμβάλει σε μικρότερο ποσοστό στην αύξηση των καισαρικών. Η αμυντική ιατρική δεν είναι επιθυμητή και δεν πρέπει να είναι επιδιωκόμενη
  • Αντιδεοντολογική συμπεριφορά από μειοψηφική μερίδα οι οποίοι με πρόσχημα ωθούν την έγκυο στην καισαρική τομή χωρίς να υπάρχει ιατρική ένδειξη για λόγους εξυπηρέτησης των υπό την ευρεία ένοι δικών τους συμφερόντων
Σαν Επιστημονική Εταιρία, καταδικάζει τέτιες συμπεριφορές και στο παρελθόν όταν παρατηρήθηκαν τέτοιες ενδείξεςι, είχαν σταλεί σχετικές επιστολές και οργανώθηκαν σεμινάρια με θετικά αποτελέσματα.
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας