Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Συμβουλές αντιμετώπισης περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών -Παγκόσμια ημέρα εξαφανισμένων παιδιών

Συμβουλές αντιμετώπισης περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών -Παγκόσμια ημέρα εξαφανισμένων παιδιών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, που τιμάται στις 25 Μαΐου σε ολόκληρο τον πλανήτη, το  Missing Children Europe, μέλος του οποίου αποτελεί η κοινοπραξία “Hope For Children” CRC Policy Center και Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), δημοσίευσε τη νέα της έκθεση που αφορά στα εξαφανισμένα παιδιά για το 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι τηλεφωνικές γραμμές για τα εξαφανισμένα παιδιά διατίθενται μέσω του ίδιου αριθμού τηλεφώνου - 116 000 - σε 31 χώρες της Ευρώπης.

Από το 2015, αυτό το δίκτυο ευρωπαϊκών γραμμών βοήθησε έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό παιδιών.
 
Το 2016, σημειώθηκε αύξηση 12% στα παιδιά που καλούν τις τηλεφωνικές αυτές γραμμές  σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
 
Στη Κύπρο, τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116000 έχει αναλάβει η κοινοπραξία “Hope For Children” CRC Policy Center και Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με το οποίο έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας.

Το 2016, τα παιδιά που έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, αποτελούσαν το 57% των περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών, που αναφέρθηκαν στις ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές, καθιστώντας τα σταθερά τη μεγαλύτερη ομάδα των εξαφανισμένων παιδιών.
 
Οι γονικές αρπαγές αποτελούσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα με ποσοστό 23% των συνολικών περιπτώσεων.
 
Διαβάστε: 26 ημέρες και η  Marie ακόμα περιμένει…  Αδυνατεί να εντοπίσει τα ίχνη της η αστυνομία

Το 2016, το 42% των περιπτώσεων των εξαφανισμένων παιδιών που αναφέρθηκαν στην τηλεφωνική γραμμή 116 000 βρέθηκαν σε διάστημα ενός έτους, ποσοστό μειωμένο  σε σύγκριση με το 46% του 2015.

Σημαντική αύξηση έχει παρουσιάσει και η υποτροπή του φαινομένου φυγής από το σπίτι, με παιδιά να επαναλαμβάνουν την πράξη τους ακόμα και τρεις φορές.
 
 
Οι τηλεφωνικές γραμμές σε πολλές χώρες (Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία ​​και Ισπανία) δεν έλαβαν καμία χρηματοδότηση από τις εθνικές κυβερνήσεις το 2016.
 
Σε ορισμένες άλλες χώρες, η χρηματοδότηση από τις εθνικές αρχές κάλυπτε μόλις κάτω από το μισό του συνολικού προϋπολογισμού. 

Το 2016, 15 γραμμές  116000 έλαβαν επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ξεκίνησε στα μέσα του 2016 και θα διαρκέσει έως και 24 μήνες.
 
Ανάμεσα σε αυτές και η Κύπρος, όπου ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια και το “Hope For Children” CRC Policy Center εγκρίθηκαν από την ΕΕ για την υλοποίηση του προγράμματος «116000 Υπηρεσία Οικογενειακής Διαμεσολάβησης στη Κύπρο».

Κύριος σκοπός του προγράμματος η εκπαίδευση και εξειδίκευση επαγγελματιών των δύο οργανισμών οι οποίοι θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες οικογενειακής διαμεσολάβησης ιδιαίτερα σε διασυνοριακές περιπτώσεις.    
 
Συμβουλές αντιμετώπισης περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών
 
Οι εξαφανίσεις παιδιών αποτελούν ένα μεγάλο κίνδυνο, καθώς είναι εκτεθειμένα σε καταστάσεις που δεν έχουν βρεθεί στο παρελθόν συνοδευμένα από μεγάλο άγχος και φόβο.
 
Ένα παιδί που δεν είναι κοντά στη μαμά και το μπαμπά είναι σε κίνδυνο.
 
Συνήθως τα παιδιά δεν είναι κρυμμένα σε κάποια γωνία ή σπίτι.
 
Περπατούν σε δρόμους, πλατείες ανάμεσα μας.
 
Είναι υπόθεση όλων μας να βοηθήσουμε.
 
1. Ενημερωθείτε για τα παιδιά που αγνοούνται 
2. Εάν δείτε ένα παιδί μόνο του, μην το αγνοήσετε.
3. Ρωτήστε τους ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο αν ξέρουν το παιδί ή την οικογένεια του.
4. Ρωτήστε το αν έχει χαθεί ή αν θέλει τη βοήθεια σας.
5. Μην ρωτάτε πολλά προσωπικά στοιχεία καθώς τα παιδιά δεν εμπιστεύονται αγνώστους και μπορεί να φοβηθούν.
6. Καθησυχάστε το χωρίς να έχετε όμως σωματική επαφή (αγκαλιά ή άγγιγμα).
7. Ενημερώστε τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.
8. Μην φύγετε από το σημείο αν δεν βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι ασφαλές.
9. Συμβουλευτείτε την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.
 
Το παιδί σου εξαφανίστηκε - Συμβουλές αντιμετώπισης προς τους Γονείς 
 
Η πόρτα ανοίγει και το παιδί φεύγει....Και περιμένεις ότι η πόρτα θα ξανανοίξει αλλά κάτι μέσα σου, σου λέει ότι έφυγε, το έσκασε ή τέλος πάντων χάθηκε στο δρόμο.... περιμένεις να γυρίσει αλλά όσο ο χρόνος περνάει, η αγωνία συνυπάρχει με την ελπίδα και πιστεύεις ότι θα γυρίσει....
Και όμως δεν γυρίζει.... Εσύ που πας; Τι κάνεις; Μέσα στον πανικό προσπάθησε....
 
Βρες την πιο πρόσφατη φωτογραφία και ανάφερε ΑΜΕΣΑ την εξαφάνιση στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σου. ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ 24 ΩΡΩΝ.
 
Επικοινώνησε με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.
 
Θα λάβεις τις κατάλληλες κατευθύνσεις άμεσα, καθώς οι πρώτες ώρες και το τι θα γίνει μέσα σε αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο για την έκβαση της εξαφάνισης.
 
Να θυμηθείς αν είχε λόγο να φύγει. Εάν είχε συμβεί κάτι. Είναι πολύ σημαντική πληροφορία για να προσεγγίσει κάποιος το παιδί.
 
Έχει ξαναφύγει έστω και για λίγο; Που έχει πάει; Με ποιόν μίλησε; Είναι σημαντικό να ελεγχθούν και αυτές οι πληροφορίες.
 
Έχει πάρει χρήματα; Ταυτότητα; Ρούχα;
 
Επικοινώνησε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Πιθανά να είναι κάπου που νοιώθει ασφάλεια.
 
Προσπάθησε να επικοινωνήσεις μαζί του. Μέσω κινητού, sms, e-mail, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (τύπου Facebook). Βοηθήστε το να καταλάβει ότι νοιάζεσαι και το ψάχνεις.
 
Πες του Σ’ΑΓΑΠΩ, δείξε του την αγάπη σου. Δεν είναι δεδομένο ότι την ξέρει.
 
ΟΙ ώρες και πιθανά οι μέρες περνούν… και εσύ δεν κοιμάσαι, δεν τρως για να μην απασχολείς το μυαλό σου και να είσαι έτοιμος σε περίπτωση που κάτι γίνει.
 
Όμως η δική σου σωματική κατάσταση είναι σημαντική για να είσαι αποτελεσματικός.
 
Φάε κάτι, πιες ένα χυμό, ξεκουράσου για να είσαι πραγματικά έτοιμος.
 
Σε περίπτωση που το παιδί επικοινωνήσει μαζί σας δείξτε του την αγάπη και το ενδιαφέρον σας και όχι το θυμό ή  την απογοήτευση σας.
 
Εξασφαλίστε την επικοινωνία μαζί του.
 
 
Πρόκειται για τις πιο δυσάρεστες και δύσκολες ώρες ενός γονέα....Δεν είστε μόνοι σας.... έχετε κάπου να πάτε, κάποιον να μιλήσετε.
 
Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 είναι δωρεάν, εικοσιτετράωρη και απαντούν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε θέματα παιδιών που έχουν φύγει ή εξαφανιστεί.
 
 
 
 
Πηγή: uncrcpc.org.cy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας