Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πώς να πεις ΌΧΙ στις οδηγίες της "Μπλε φάλαινας"

Πώς να πεις ΌΧΙ στις οδηγίες της "Μπλε φάλαινας"

Η εφηβεία, αποτελεί μια από τις πιο απαιτητικές και «δύσκολες» περιόδους ανάπτυξης.
 
Πολλά είναι τα εμπόδια που παρουσιάζονται στο δρόμο των εφήβων προς την επίτευξη της ωριμότητας, και κυρίως συναισθηματικές προκλήσεις που στόχο έχουν να δοκιμάσουν την προσαρμοστικότητα και την ανθεκτικότητά τους.
 
Μια από αυτές τις προκλήσεις φέρει τον τίτλο “Μπλε Φάλαινα”.  
 
Ποια είναι η «Μπλε Φάλαινα»;
 
Η Μπλε Φάλαινα, μια διαδικτυακή πρόκληση, ενθαρρύνει τους νέους να διεκπεραιώσουν μια σειρά από καθημερινές προκλήσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν σε 50 ημέρες.
 
 
Οι δράσεις, που είναι αρχικά αβλαβείς, περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως το να αγγίξουν τη μύτη τους και να κάνουν διάφορες χειρονομίες, γίνονται στη συνέχεια πιο ακραίες και ριψοκίνδυνες και απαιτούν όπως οι παίχτες προβούν σε αυτοτραυματικές συμπεριφορές (π.χ., να χαράξουν μια φάλαινα με ξυράφι στο χέρι), να παρακολουθήσουν ταινίες τρόμου, να κακοποιήσουν ζώα και να παραμείνουν ξύπνιοι κατά τις πρωινές ώρες.
 
 
Για την ολοκλήρωση του κάθε σταδίου του παιχνιδιού, ο διαχειριστής απαιτεί να σταλεί μια φωτογραφία ως αποδεικτικό στοιχείο.
 
Καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται και με στόχο την ολοκλήρωσή του, ο παίχτης καλείται με την τελική “πρόκληση” να αυτοκτονήσει.
 
Η έντονη αγωνία, η επιθυμία για ανάληψη κινδύνου, και η ανάγκη για τη νίκη μπορεί να παραβιάσει το βασικότερο δικαίωμά στη ζωή;
 
 
Πώς να αποφύγουμε πολύχρωμες παγίδες;
 
Κανόνας #1: Πες αυτό που θέλεις με αυτοπεποίθηση – Αυτό αποτελεί τη δική σου επιλογή και είναι σημαντικό για σένα να νοιώθεις ασφάλεια στην παρέα σου. Να είσαι κατηγορηματικός. Κάνε ξεκάθαρες τις ανάγκες σου.
 
Κανόνας #2: Πες αυτό που θέλεις με σεβασμό – Το να βρίσκεσαι σε διαμάχη ή να ασκείς έντονη κριτική στις επιλογές των άλλων, τους δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουν και αυτοί κριτική σε σένα. Από την άλλη, δείχνοντας σεβασμό, απαιτείς από αυτούς να δείξουν και αυτοί σεβασμό.
 
Κανόνας #3: Σεβάσου το “Όχι” – Δεν είναι εύκολο να μάθεις να διαχειρίζεσαι την απόρριψη, ωστόσο με το σεβασμό του δικού τους “Όχι” γίνεσαι πιο ικανός να διαχειριστείς τη δική σου άρνηση.
 
Κανόνας #4: Κάνε αυτό που αγαπάς – Μην χαραμίζεις το χρόνο σου σε πράγματα που σε κάνουν να νοιώθεις άβολα, πρότεινε στους φίλους σου κάτι που θες να κάνετε μαζί.
 
Κανόνας #5: Ζήτησε βοήθεια όταν κάτι σε κάνει να νοιώθεις άβολα! – Πολλά είναι τα πράγματα στην πορεία που θα σε κάνουν να νοιώσεις άβολα.
 
Διάλεξε να μιλήσεις ανοιχτά και να εκφράσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου σε ένα μεγαλύτερο άτομο της εμπιστοσύνης σου.
 
Αν πάλι νιώθεις ότι δεν μπορείς να μιλήσεις σε κανέναν, επέλεξε να μιλήσεις σε ανθρώπους που στόχος τους είναι να βοηθήσουν: 1410 Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Στήριξης Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, 1456 Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων και Οικογένειας «Περσέας».
 
 
*Χαρά Α. Δημητρίου, Μ.Α., ΜSc
Μέλος Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος
 
 
 
  
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας