Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πρόγραμμα "ΜΕΝΤΩΡ" και τα μικρά θαύματα- παιδιά

Πρόγραμμα "ΜΕΝΤΩΡ" και τα μικρά θαύματα- παιδιά

«Μικρά θαύματα» αποκάλεσε  ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κύριος Ησαΐας, αυτά που δημιούργησαν μικροί μαθητές  μαζί με τους μέντορές τους,  στην τελετή λήξης του δεύτερου χρόνου λειτουργίας του καινοτόμου Προγράμματος Μέντωρ, που έγινε  στις εγκαταστάσεις  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Μακεδονίτισσα.
 
Συνοδευόμενος από  τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας καθηγητή Αιμίλιο Σολωμού, ο κύριος Ησαΐας πήρε  μέρος σε πολλά από τα δρώμενα της τελετής λήξης και μετά υπέδειξε πως «όταν ένας άνθρωπος  στηρίζει τον συνάνθρωπο του, τότε κτίζει απόρθητο κάστρο.
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αξίζει συγχαρητήρια  που προωθεί Προγράμματα σαν το Μέντωρ».
 
Μίλησε  επίσης για την  «κατάρα» της εποχής μας, ότι δηλαδή λέμε πολλά και πράττουμε λίγα, ενώ  συγχάρηκε τους μικρούς μαθητές που μετείχαν στο Πρόγραμμα Μέντωρ και τους κάλεσε να «κτίσουν και άλλα κάστρα».
 
Το Πρόγραμμα Κοινωνικής και Προσωπικής Καθοδήγησης Παιδιών Μέντωρ, στοχεύει  στη συνεργασία παιδιών που προέρχονται από μη προνομιούχες οικογένειες με φοιτητές του Πανεπιστημίου, οι οποίοι λειτουργούν  ως καθοδηγητές/μέντορες, παρέχοντας  στα παιδιά  προσωπική φροντίδα και υπηρετώντας ως πρότυπα.
 
Το Πρόγραμμα ξεκίνησε  το 1974 από το Ισραήλ με την αρχική ονομασία PERACH που σημαίνει ανθός ή έργο καθοδήγησης, ενώ τώρα έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία, έχοντας εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
«Ευχόμαστε να το υιοθετήσουν και άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα  στην Κύπρο», τόνισε  ο κ. Σολωμού στη σύντομη ομιλία του, προσθέτοντας πως το Πρόγραμμα  είναι πρωτοποριακό, ενώ υποστηρίζεται και από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
 
Η διευθύντρια  του Προγράμματος κυρία Κατερίνα Γεωργάκη τόνισε, μεταξύ άλλων, πως τα όσα έμαθαν τα παιδιά  θα είναι ασπίδα για το μέλλον τους. Πρόσθεσε  πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ήταν αυτό που πρώτο στην Κύπρο αγκάλιασε το Μέντωρ. Κατέληξε προσκαλώντας ακόμα περισσότερους ευαισθητοποιημένους και ικανούς  φοιτητές μέντορες για την επόμενη χρονιά.

Ακολούθησε  απονομή πιστοποιητικών, βραβείων  και ενθυμίων.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΜΕΝΤΩΡ" 
Πρόκειται για ένα  Πρόγραμμα  Κοινωνικής και Προσωπικής Καθοδήγησης το οποίο συνδέει παιδιά δημοτικού που προέρχονται από μη προνομιούχες οικογένειες, με φοιτητές πανεπιστημίου.
 
Παρέχει στα παιδιά την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια θετική, ενδυναμωτική, σταθερή και ενισχυτική προς την αυτοπεποίθηση τους σχέση με ένα φοιτητή μέντορα, ο οποίος λειτουργώντας σαν πρότυπο, φίλος και καθοδηγητής, βοηθά τα παιδιά με τη σχολική τους μελέτη και προωθεί την πίστη στον εαυτό τους.

Με το Πρόγραμμα αυτό δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά που συμμετέχουν, να έχουν στη ζωή τους, για τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους (σε συχνότητα δύο δίωρων συναντήσεων την εβδομάδα), μια θετική και υποστηρικτική σχέση που θα τα οδηγήσει στο να ξεδιπλώσουν  τις ικανότητες και τα ταλέντα τους.
Το «Μέντωρ» είναι ένα πολύ προσεχτικά δομημένο πρόγραμμα  που ακολουθεί ένα καινοτόμο μοντέλο καθοδήγησης ,το οποίο ανήκει σε μια μεγαλύτερη οικογένεια τέτοιων προγραμμάτων στο εξωτερικό. Μέσα από αυτό επιτυγχάνονται τα εξής:
 
Βελτιώνονται οι σχολικές επιδόσεις των απόρων παιδιών
 
Παρέχονται  θετικά πρότυπα
 
Διευκολύνεται  η μάθηση έτσι ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να ενσωματωθούν σε ανώτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα στο μέλλον
 
Προωθείται  η  κοινωνική ευθύνη και εμπλουτίζεται  η νέα γενιά
 
Προωθείται   ο εθελοντισμός και η  κοινωνική ευθύνη σε φοιτητές Πανεπιστήμιου
 
Παρέχονται  εμπειρίες και βιώματα που έχουν σχέση με τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας
 
Δε στοχεύει στο να επιλύσει  τα  προβλήματα των παιδιών που συμμετέχουν αλλά  να προωθήσει την προσωπική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και  την ακαδημαϊκή επιτυχία.
 
Τα παιδιά  συχνά υστερούν στους τρείς αυτούς τομείς για λόγους που συσχετίζονται συνήθως με το κοινωνικό τους περιβάλλον.
 
Γι’ αυτό και δεν κατορθώνουν να αξιοποιήσουν τις πλήρεις δυνατότητες τους- πράγμα που συχνά επηρεάζει την απόδοση τους στο σχολείο ή άλλους τομείς.
 
Σε αυτές τις περιπτώσεις η στήριξη και η ενθάρρυνση  που παρέχεται μέσα από το «Μέντωρ» μπορεί  να βοηθήσει τα παιδιά αυτά να αυξήσουν τις δυνατότητες ανέλιξης τους στη ζωή.
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας