Τρίτη 14 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Από σήμερα η άδεια πατρότητας

Από σήμερα η άδεια πατρότητας

Από σήμερα 1η Αυγούστου, τίθεται σε εφαρμογή η νομοθεσία εισαγωγής της άδειας πατρότητας 

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια πατρότητας, διάρκειας δύο εβδομάδων μετ’ απολαβών από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα έχει αναδρομική ισχύ και μπορούν να την αξιοποιήσουν όσοι έγιναν πατέρες πρόσφατα και ακόμη η μητέρα είναι σε άδεια μητρότητας. 

Διαβάστε: Από 1η Αυγούστου σε εφαρμογή η νομοθεσία για άδεια πατρότητας

Όσοι λοιπόν, έχουν νεογέννητο παιδί μπορούν να αποταθούν στον εργοδότη τους υποβάλλοντας το αίτημά τους και καταθέτοντας σχετική αίτηση για παραχώρηση του επιδόματος της άδειας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νομοθεσία κατοχυρώνει το δικαίωμα σε άδεια και σε πατέρες οι οποίοι αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας ή έχουν υιοθετήσει παιδί.

Η ετήσια δαπάνη υλοποίησης της άδειας πατρότητας εκτιμάται στα €4,5-5 εκατ. 

Και ενώ η άδεια πατρότητας εκτιμάται ότι θα τύχει της δέουσας αξιοποίησης, αντίθετα, αναξιοποίητο παραμένει το δικαίωμα της γονικής άδειας. Όλες και όλες 25 αιτήσεις μηνιαίως δέχονταν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά το 2016.

Ο θεσμός της γονικής άδειας κατοχυρώθηκε στην Κύπρο το 2003, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πρόκειται για ένα σημαντικό δικαίωμα για τους εργαζόμενους γονείς, αφού επιτρέπει στη μητέρα και στον πατέρα να απουσιάζουν από την εργασία τους με σκοπό τη φροντίδα του παιδιού τους μέχρι και την ηλικία των οκτώ ετών.

Ο νόμος προβλέπει ότι κάθε γονέας δικαιούται να πάρει γονική άδεια χωρίς απολαβές μέχρι και δεκαοκτώ εβδομάδες για κάθε παιδί.

Η γονική άδεια μπορεί να λαμβάνεται με ελάχιστη διάρκεια μιας εβδομάδας και μέγιστη πέντε.

Το γεγονός ότι η γονική άδεια είναι άνευ απολαβών αποτρέπει τους εργαζομένους να την αξιοποιούν και στις περιπτώσεις χρήσης, κατά κανόνα, είναι μητέρες, οι οποίες συνήθως έχουν χαμηλότερο μισθό των συζύγων. 

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας εχει αναρτηθρί το σχετικό έντυπο αίτησης η υποβολή της οποίας πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα σε 21 ημέρες από την ημέρα που απαιτείται το επίδομα αδειας.

Ο αιτητής θα πρέπει πρώτα να ενημερώσει 15 ημέρες προηγουμένως τον εργοδότη του.

 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας