Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αx αυτή η πρώτη μέρα στο σχολείο

Αx αυτή η πρώτη μέρα στο σχολείο

Ποιος δεν άκουσε αυτή την πρόταση να βγαίνει από τα χείλη τόσο των παιδιών όσο και των γονιών τους, άλλοτε από αδημονία έτσι ώστε ο κάθε ‘κατεργάρης’ να πάει στο πάγκο του και να ακολουθήσει τον ετήσιο πρόγραμμα του και άλλοτε από άγχος όταν πρόκειται για παιδάκια που για πρώτη φορά θα ηχήσει στα αυτιά τους το κάλεσμα του πρώτου κουδουνιού της Α’ Δημοτικού.


Γιατί η πρώτη Μέρα στο Σχολείο να είναι πηγή άγχους:


Καμιά φορά η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι πηγή άγχους περισσότερο των γονιών παρά για το πρωτάκι. Οι γονείς έχοντας ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα στην πλάτη τους έχουν να αντιμετωπίσουν αισθήματα αγωνίας, άγχους και φόβου για το πώς το παιδί τους θα ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

Τα συναισθήματα αυτά αντανακλούν στις πράξεις και στα λόγια τους τα οποία επηρεάζουν σημαντικά και το παιδί τους.


Όσον αφορά το παιδί που πριν μερικούς μήνες φοιτούσε ακόμη στο νηπιαγωγείο η μετάβαση από το παλιό σχολείο στο δημοτικό είναι σημαντικό να γίνει όσο πιο ομαλά και ευχάριστα γίνεται.


Τί εννοούμε ως μετάβαση;


Μετάβαση εννοούμε το πέρασμα από μια ήδη γνωστή κατάσταση σε μια νέα. Ο άνθρωπος έχει την τάση να αντιστέκεται σε κάθε είδους αλλαγή και να κλείνεται στο καθιερωμένο σε μια προσπάθεια να συνεχίσει να αισθάνεται ασφαλής.
Όταν η μετάβαση είναι αναγκαστική όπως η φοίτηση στο σχολείο τότε το παιδί ίσως να περάσει από κάποια στάδια με πιο χαρακτηριστικά:

  • Το Σοκ της αλλαγής
  • Διάθεση να θέλει να μείνει στο παλιό (θέλω να πάω πίσω στο νηπιαγωγείο)
  • Πτώση αυτοπεποίθησης όταν αντιλαμβάνεται ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη

Τα πιο πάνω συμβαίνουν μέχρι τελικά το παιδί εσωτερικεύσει και αποδεχτεί την νέα εμπειρία με αποτέλεσμα τη θετικότερη αυτοεκτίμηση και αυτοαντίληψη του.


Άγχος Αποχωρισμού:


Τα παιδιά ανησυχούν για αυτή την αλλαγή εφόσον πρόκειται για ένα νέο ξεκίνημα, στο ‘’μεγάλο σχολείο’’ όπου θα έχει περισσότερα παιδιά και θα περνά περισσότερες ώρες. Έτσι πολύ συχνά τα παιδιά εκφράζουν έντονο άγχος αποχωρισμό και ίσως να ανησυχούν για τα πιο κάτω:


Θα έρθει να με πάρει η μαμά;
Το σχολείο είναι πολύ μεγάλο, θα βρίσκω την τάξη μου;
Θα κάνω νέους φίλους;
Τί θα γίνει με τα μαθήματα;


Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου έστω και τώρα:

  • Το πρώτο βήμα για ένα γονιό είναι να δώσει χώρο στον εαυτό του έτσι ώστε να ανιχνεύσει και να διαχειριστεί τα δικά του συναισθήματα είτε με την βοήθεια φίλου ή κάποιου Ψυχολόγου
Ακολούθως :
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει ανοικτά γι' αυτή την νέα εμπειρία
  • Αφήστε το παιδί σας να συμμετέχει στα σχολικά ψώνια
  • Διαπραγματευτείτε και συναποφασίστε  με τα παιδιά σας σχετικά με τον  προγραμματισμό που θα πρέπει να ακολουθήσει όλοι η οικογένεια κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς
  • Συζητήστε την σημαντικότητα της οργάνωσης, του ύπνου, της διατροφής και του σχολικού προγράμματος.
  • Αγοράστε στο παιδί σας ρολόι έτσι ώστε να ξεκινήσει να αντιλαμβάνεται την αίσθηση της ώρας και του προγραμματισμού.
  • Επισκεφθείτε το σχολείο που θα φοιτήσει πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς
  • Ελάτε σε επαφή και διοργανώστε δραστηριότητες με άλλους γονείς και τα παιδιά τους που θα φοιτήσουν ή φοιτούν στο σχολείο που θα φοιτήσει και το παιδί σας  
  • Ζητήστε άδεια από την δουλειά σας έτσι ώστε να είστε παρόν/παρούσα στην πρώτη μέρα στο σχολείο και επιβεβαιώστε στο παιδί σας για το ποιος θα το παραλάβει από το σχολείο αν πρόκειται για άλλο άτομο από εσάς.
  • Διαβάστε τους κανόνες του σχολείου που σας παραχώρησαν κατά την εγγραφή  του παιδιού σας στην Α Δημοτικού έτσι ώστε να θυμηθείτε τις διαδικασίας που θα ακολουθηθούν τις πρώτες μέρες για την ένταξη των νέων παιδιών στο σχολείο όπως επίσης και σχετικά με θέματα λειτουργίας και ασφάλειας γενικότερα του σχολείου

Το Θεατρικό Εργαστήρι: Αχ Αυτή η Πρώτη Μέρα στο Σχολείο


Αναλογιζόμενη τη σημαντικότητα αυτής της μεγάλης εμπειρίας για τους 6χρονους φίλους και μέσα από προσωπικές εμπειρίες αποφάσισα όπως σε συνεργασία με την Θεατρολόγο Τερέζα Σταυρίδου να συνδημιουργήσουμε το πρόγραμμα παρέμβασης Αχ αυτή η πρώτη μέρα στο Σχολείο το οποίο θα ξεκινήσει στις 29/8 στις 16.00 στη πόλη μας Λάρνακα.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με σκοπό :


Να στηρίξει τα παιδιά και τους γονείς σε όλη αυτή την διαδικασία και να τους απαλλάξει από κάθε μορφή ανησυχίας και άγχους.


Μέσα από τις πέντε ενενηντάλεπτες  συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε τα παιδιά θα:


Προετοιμαστούν ομαλά για την μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές στη φοίτηση τους στο σχολείο.


Θα ενδυναμωθούν  κατάλληλα  για την νέα εμπειρία που ξεδιπλώνεται μπροστά τους.

Θα αναπτύξουν προφυλακτικές συμπεριφορές που θα χρησιμοποιούν κατά την φοίτηση τους στο σχολείο και θα αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες

Θα εμπλουτίσουν στοιχεία έκφρασης και δημιουργικότητας μέσω του θεατρικού παιχνιδιού.


Τί είναι το Θεατρικό Παιχνίδι:


Σύμφωνα με την συνδιοργανώτρια Θεατρολόγο κα Τερέζα Σταυρίδου το θεατρικό παιχνίδι συνδυάζοντας τις τεχνικές θεάτρου με το παιχνίδι έχει την δυνατότητα να βοηθήσει τα παιδιά, μέσα από μια δημιουργική και ψυχαγωγική διαδικασία, να μάθουν να δέχονται, να προσαρμόζονται και να διαχειρίζονται σωστά τις αλλαγές που καλούνται να βιώσουν στη ζωή τους.


Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά καλούνται, όχι απλά να δουν και να προβληματιστούν, αλλά να βιώσουν καταστάσεις, να νιώσουν συναισθήματα, πολλές φορές πρωτόγνωρα γι΄ αυτά, αλλά και να διαχειρίστουν τόσο τις καταστάσεις όσο και τα συναισθήματα που βίωσαν ή θα βιώσουν. Όλ΄αυτά πάντοτε κάτω από το πέπλο προστασίας που τους προσφέρει το παιχνίδι ρόλων.


Η ασφάλεια που τους προσφέρει το παιχνίδι ρόλων δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς τον φόβο της αποτυχίας ή του λάθους. Εκφράζουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, τις απόψεις τους, τις ανησυχίες και τους φόβους τους, αλλά και τις επιθυμίες τους, χωρίς τον φόβο ότι θα κριθούν. Παίρνοντας το θάρρος να δράσουν, αναπτύσσεται ταυτόχρονα και η αυτοπεποίθησή τους.


Σας περιμένουμε λοιπόν να συνταξιδέψετε μαζί μας σε αυτή την όμορφη εμπειρία που ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Το Θεατρικό Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε 5 ενενηντάλεπετες συναντήσεις και θα ξεκινήσει στις 29/8 στην Λάρνακα Σπύρου Κυπριανού 70. Για πληροφορίες καλέστε στο 99849699.

Περιορισμένος Αριθμός Θέσεων.


*Μαρία Ευριπίδου MSc
Ψυχολόγος
Συστημική Οικογενειακή  Θεραπεύτρια
 
@systemicfamilytherapybyevripidou
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας