Δευτέρα 25 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Σχολείο-λοιμώξεις και πρόληψη

Σχολείο-λοιμώξεις και πρόληψη

Το σχολείο είναι ένα θερμοκήπιο ανάπτυξης μικροοργανισμών και  γι’ αυτό ευνοεί τη μετάδοση πολλών τέτοιων (μικροβίων, ιών, παρασίτων, μυκήτων) από παιδί σε παιδί, που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος, δέρματος και άλλων συστημάτων, λόγω της στενής επαφής πολλών παιδιών.

 

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνονται εκατομμύρια σχολικών ημερών παγκοσμίως. Μελέτη στις ΗΠΑ το 2011 αναφέρει ότι:


α) το 40% των μαθητών των δημόσιων σχολείων, ηλικίας 5-17 ετών, απουσιάζει τρεις ή περισσότερες ημέρες από το σχολείο λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.


β) 22 εκατομμύρια σχολικές ημέρες χάνονται ετησίως λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού (κοινό κρυολόγημα) και 38 εκατομμύρια ημέρες λόγω της  νόσησης από γρίπη.


Τα νοσήματα που μεταδίδονται στο σχολείο είναι:

Ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού (κοινό κρυολόγημα, γρίπη και σπανιότερα η ανεμοβλογιά, η ιλαρά και η παρωτίτιδα), μικροβιακές λοιμώξεις (κοκκύτης,στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα) ή μικρόβια που αποικίζουν το φάρυγγα και προκαλούν μηνιγγίτιδα, μικροβιαιμία και πνευμονία.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μεταδίδονται κυρίως με τα σταγονίδια,το βήχα ή το φτάρνισμα, από παιδιά που είναι άρρωστα ή με μολυσμένα χέρια ή αντικείμενα από τις εκκρίσεις του ασθενούς παιδιού (σάλιο, βλέννα, κόπρανα). Τα σταγονίδια μολύνουν υγιή άτομα του με την εισπνοή ή με την επαφή με μολυσμένα χέρια ή αντικείμενα.

Λοιμώξεις του γαστρεντερικού, δηλαδή γαστρεντερίτιδα που εκδηλώνεται με διάρροια, εμέτους, πυρετό ή άλλα συμπτώματα και οφείλεται σε ιούς (ροταϊό, νορροϊό, ιό ηπαττιδας Α), μικρόβια (σαλμονέλα, σιγκέλα, κολοβακτηρίδιο) και παράσιτα (οξύουροι, ασκαρίδες) που μεταδίδονται με τα άπλυτα χέρια ή με μολυσμένη τροφή ή νερό.

Λοιμώξεις δέρματος και τριχωτού της κεφαλής, που μεταδίδονται με επαφή με τον πάσχοντα. Αυτές είναι μικροβιακές λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο, γνωστές ως πυοδερμία, και παρασιτικές λοιμώξεις, όπως η ψώρα (δερματοπάθεια που οφείλεται στο άκαρι της ψώρας), καθώς και η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής που οφείλεται στις ψείρες.

Η  π ρ ό λ η ψ η


Για την πρόληψη των λοιμώξεων στο σχολείο απαιτούνται:

  • Οι άρρωστοι μαθητές και οι δάσκαλοι να παραμένουν στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και εκπαίδευση για σωστή υγιεινή των χεριών. Τα χέρια πρέπει να πλένονται μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν από τη λήψη οποιασδήποτε τροφής, μετά τον καθαρισμό της μύτης, κυρίως σε συνάχι, και όταν είναι λερωμένα.
  • Εμβολιασμός κάθε παιδιού πριν πάει στο σχολείο, σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμών. Πολλές παιδιατρικές λοιμώξεις προλαμβάνονται με εμβολιασμό, που αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης.
  • Ενημέρωση των μαθητών και του προσωπικού για τους τρόπους πρόληψης των λοιμώξεων.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώνεται ο παιδίατρος της οικογένειας.
 
* Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Τηλ 99445245
drmakrides@cablenet.com.cy
Paedicare+ medical centre
Τηλ 22270237
paedicareplus@gmail.com

 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας