Δευτέρα 25 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ενδομητρίωσης

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ενδομητρίωσης

Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει τα παιδιά τους για μακρό χρονικό διάστημα έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με ενδομητρίωση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The BMJ.

 

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια και ανίατη γυναικολογική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν τον πυελικό πόνο, τις επώδυνες εμμηνορρυσίες και τον πόνο κατά την ερωτική επαφή.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστόνης μελέτησαν στοιχεία από τη έρευνα Nurses' Health Study II που ξεκίνησε το 1989. Για την ανάλυση τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση χιλιάδες γυναίκες για περισσότερα από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 3.296 γυναίκες διαγνώστηκαν με ενδομητρίωση μετά την πρώτη τους εγκυμοσύνη. Στη συνέχεια εξέτασαν πόσο είχε θηλάσει τα παιδιά της κάθε γυναίκες, πόσο χρόνος ήταν αποκλειστικός θηλασμός και πόσο χρόνος πέρασε από τον πρώτο τοκετό.

Για κάθε επιπλέον τρεις μήνες που οι μητέρες είχαν θηλάσει ανά εγκυμοσύνη, οι γυναίκες είχαν 8% μείωση στο κίνδυνο ενδομητρίωσης. Αυτή η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη για τις γυναίκες που είχαν αναφέρει αποκλειστικό θηλασμό, 14% για κάθε τρεις επιπλέον μήνες αποκλειστικού θηλασμού ανά κύηση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν και την επίδραση του θηλασμού στην αναπαραγωγή ζωή της γυναίκες. Όσες είχαν θηλάσει αποκλειστικά για 18 μήνες ή περισσότερο στο σύνολο της αναπαραγωγής τους ζωής είχαν σχεδόν 30% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με ενδομητρίωση.

Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης κατά πόσο ο μειωμένος κίνδυνος μπορούσε να αποδοθεί στην επιλόχεια αμηνόρροια, δηλαδή την προσωρινή απουσία εμμηνορρυσίας όταν η γυναίκα θηλάζει. Όντως είχε κάποια επίδραση, γεγονός που επίσης δείχνει ότι ο θηλασμός επηρεάζει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης μέσω και άλλων μηχανισμών.

«Ο θηλασμός αλλάζει πολλές από τις γυναικείες ορμόνες, περιλαμβανομένης της οξυτοκίνης, των οιστρογόνων, της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης και άλλων για τις οποίες υπάρχουν αποδείξεις ότι παίζουν ρόλο στην παθοφυσιολογία της ενδομητρίωσης», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

«Τα ευρήματα μας ενισχύουν περαιτέρω την άποψη ότι θα πρέπει να προωθηθεί ο θηλασμός με τις κατάλληλες πρακτικές δημόσιας υγείας. Ελπίζουμε στο μέλλον να μπορέσουμε να αναδείξουμε περισσότερα στοιχεία για τον ρόλο του θηλασμού στη μείωση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης μεταξύ των γυναικών που ήδη πάσχουν από την γυναικολογική διαταραχή, πριν αποκτήσουν παιδιά», σημειώνει η Λέσλι Φαρλαντ, ερευνήτρια στο Κέντρο Υπογονιμότητας και Αναπαραγωγικής Χειρουργικής του αμερικανικού νοσοκομείου.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας