Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

“Πως να αντιδράσω στην πρώτη σεξουαλική επαφή του παιδιού μου;”

“Πως να αντιδράσω στην πρώτη σεξουαλική επαφή του παιδιού μου;”

Συχνά πολλοί γονείς προβληματίζονται και αγχώνονται όταν έρχεται η στιγμή που το παιδί τους θέλει να κάνει σεξ για πρώτη φορά.

Ξεχνούν πως η σεξουαλική επαφή είναι η φυσιολογική πορεία της ψυχοσυναισθηματικής και ψυχοσεξουαλικής ωρίμανσης των παιδιών που δεν είναι όμως πλέον παιδιά και πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, ως κάτι φυσιολογικό και όμορφο.

Το πώς θα συμπεριφερθούν οι γονείς στο άκουσμα αυτού του γεγονότος, καθορίζει και σε ένα βαθμό το πώς το ίδιο θα βλέπει τόσο την πρώτη, όσο και τις επόμενες σεξουαλικές επαφές του.

Είναι σημαντικό να είναι ήρεμοι, να μην δημιουργούν ενοχές ή ανασφάλειες στο παιδί σχετικά με την επιθυμία του.

Δεν θα πρέπει να είναι πιεστικοί στο να το κάνουν ή να μην το κάνουν, αλλά να ακούνε τα πραγματικά ‘θέλω’ του.

Μ’ αυτό τον τρόπο, θα καταφέρουν το παιδί τους να τους νιώθει δίπλα του και να στρέφεται σε αυτούς όταν έχει κάποια απορία ή θέλει πληροφορίες.

Ο έφηβος/η μπορεί να ωθείται από διάφορα κίνητρα στην πρώτη του σεξουαλική επαφή. Μπορεί να οφείλεται στη σεξουαλική του ωρίμανση, στο γεγονός ότι έχει μια σχέση με την οποία θέλει να κάνει το επόμενο βήμα ή μπορεί να θέλει να το δοκιμάσει από περιέργεια ή επειδή όλοι του οι φίλοι το έχουν κάνει.

Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, με το να δείχνουν οι γονείς κατανόηση και αποδοχή της κατάστασης, μπορούν να βοηθήσουν και το ίδιο να ξεκαθαρίσει αν αυτό είναι πραγματική επιθυμία και ανάγκη του ή όχι.

Σημαντικό είναι επίσης, οι γονείς να αναλάβουν να μιλήσουν στο παιδί του ίδιου φύλου, δηλαδή η μητέρα στην κόρη και ο πατέρας στον γιο. Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις στη πρώτη φορά των κοριτσιών σε σχέση με αυτή των αγοριών.

Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να αποζητήσουν την πρώτη τους φορά υποκινούμενα από συναισθηματικούς λόγους και έχοντας μεγαλύτερη βιολογική ωρίμανση σε σχέση με τα αγόρια.

Ο ρόλος της μητέρας και πιο συγκεκριμένα, ο ρόλος της «καλής μητέρας» που υποστηρίζει το ερωτικό ξεκίνημα της κόρης της – όχι να το «σπρώξει» να γίνει – είναι πολύ σημαντικός. Αντιθέτως, μια μητέρα αυταρχική και επικριτική, μόνο αρνητικά συναισθήματα μπορεί να δημιουργήσει.

Τα αγόρια από την άλλη, είναι φυσιολογικό να επιζητήσουν τη βοήθεια του πατέρα. Σε σύγκριση με τα κορίτσια, τα αγόρια βιώνουν την πρώτη τους φορά κυρίως σαρκικά και ίσως να είναι και αυτός ο λόγος που αποζητάνε τη σεξουαλική επαφή.

Ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός. Ένας πατέρας που είναι γεμάτος ανασφάλεια για τον ανδρισμό του γιου του, μπορεί να γίνει πολύ πιεστικός. Εκείνος όμως που ενθαρρύνει και ενημερώνει τον γιο του, μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει.

Εν κατακλείδι, αυτό που θα πρέπει να έχουν όλοι οι γονείς στο μυαλό τους, είναι ότι δεν υπάρχει η σωστή στιγμή για την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του παιδιού τους και να μην το επιβαρύνουν με δικές τους προσωπικές ανησυχίες και άγχη.

Η πρώτη φορά του παιδιού, είναι μια καθαρά δική του απόφαση και με το να του δείξουν εμπιστοσύνη, μόνο καλό μπορεί να κάνει, τόσο στο ίδιο, όσο και στη σχέση του μαζί τους.

Εξάλλου, η πρώτη σεξουαλική επαφή αποτελεί την αρχή για ένα όμορφο ταξίδι προς την ενηλικίωση και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τίποτα λιγότερο από αυτό…

*Μαρίνα Μόσχα, Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια στο
Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας