Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ερμηνεύουμε τα σκίτσα των παιδιών μας...

Ερμηνεύουμε τα σκίτσα των παιδιών μας...

Κάθε σχέδιο είναι η έκφραση του δημιουργού του. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί μιλά.

Από 2 ή 3 ετών μουτζουρώνει και μπορεί να περιγράψει ότι έφτιαξε τον παππού ή τη γάτα.

Είναι η αρχή της περιπέτειας και οι γονείς πρέπει να είναι εκεί να την παρακολουθήσουν, να ερμηνεύσουν αυτήν την φοβερά ενδιαφέρουσα μορφή επικοινωνίας. 

Το κράτημα του μολυβιού, η κάλυψη της κόλας, το σημείο εκκίνησης της ζωγραφιάς, οι γραμμές και η πίεση σε αυτές, μαρτυρούν όσα δεν μπορούν να γίνουν φωνή ή γράμματα.

Ακόμα και η χρήση του χρώματος έχει μεγάλη σημασία, γιατί ερμηνεύεται ως σύμβολο συναισθηματικότητας του παιδιού. Μπλέ για την ηρεμία, πράσινο για την ικανοποίηση, κόκκινο για τη ζωντάνια.

Το κίτρινο κρύβει δυναμισμό ενώ το μόβ ανησυχία και ζήλια. Τέλος, το καφέ φανερώνει θλίψη και το μαύρο φόβο, άγχος και πόνο.

 

Οι γραμμές

Ο έντονος τρόπος σχεδίασης εκφράζει τη ζωτικότητα του παιδιού, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Ο ανάλαφρος τρόπος σχεδίασης εκφράζει ένα παιδί με ιδιαίτερη ευαισθησία, επομένως ίσως εκδηλώνει στη συμπεριφορά του ντροπαλότητα και αναστολές.

Η ομαλή γραμμή αριστερά αναπαριστά την εικόνα ενός παιδιού για τα συναισθήματα του. Η ακανόνιστη γραμμή από την άλλη, δείχνει οτι το παιδί φοβάται να απομακρυνθεί από την οικογένειά του και να συνευρεθεί με άλλους.

Διαστάσεις του σχεδίου

Η συνολική διάσταση της ανθρώπινης φιγούρας, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αντίληψη που έχει το παιδί για τον εαυτό του, το σώμα του και την προσωπική του εικόνα μέσα στο περιβάλλον.

Η μικρή διάταση φιγούρας, δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν η φιγούρα καλύπτει το μισό της κόλλας δείχνει σιγουριά και εμπιστοσύνη.

Αναλογίες

Αφορούν τη σχέση ανάμεσα στο κεφάλι, στον κορμό και στα άκρα. Δεν υπάρχει ακριβής κανόνας για να καθορίσουμε μια σωστή αναλογία, ιδιαίτερα σημαντικές όμως είναι οι "δυσαναλογίες"

Οι κοντοί βραχίονες δείχνουν τον φόβο συναναστροφής με άλλους και ανασφάλεια. Τα μεγάλα χέρια χρησιμεύουν για να χαϊδέψουμε ή να χειροδικήσουμε.

Τα παιδιά που σχεδιάζουν μεγάλο κεφάλι αρέσκονται στην αυτοπροβολή και δείχνουν ανάγκη για επικοινωνία. 

Το μικρό κεφάλι δείχνει δυσάρεστες εμπειρίες.

Μηχανικά σχήματα

Το ρομπότ, εκτός από πρακτικό πνεύμα, εκφράζουν και αντιδραστικές συμπεριφορές, όπως και ανάγκη για απομάκρυνση από τον κόσμο των ενηλίκων. 

Το σπίτι

Το σχέδιο του σπιτιού έχει σημαντικό συναισθηματικό περιεχόμενο. Αναπαριστά τον τρόπο ζωής του παιδιου, τη σχέση του με τους γονείς και το ρόλο του στην οικογένεια.

'Ενα σπίτι χωρίς παράθυρα, δείχνει ένα παιδί που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, εξαιτίας καταπιεστικής διαπαιδαγώγησης. 

Είναι πολύ συχνό θέμα στα παιδικά σχέδια, ενυπάρχει ήδη από το μουτζούρωμα, αν και δεν είναι πάντα αναγνωρίσιμο. 

Ορισμένοι μελετητές συνέδεσαν το σπίτι με το μητρικό πρόσωπο.Η στέγη αναπαριστά τα μαλλιά, τα παράθυρα τα μάτια, η πόρτα το στόμα.

Πρόκειται για έναν ανθρωπομορφισμό που επαναλαμβάνεται πολύ συχνά.

Τα παραπάνω σκίτσα, είναι μια  μόνο ιδέα του τι μπορούν να μας φωνάξουν τα παιδιά και εμείς να μην το ακούσουμε. 

Καμία ζωγραφιά τους δεν είναι τυχαία, πάνω στο χαρτί αποτυπώνουν τον κόσμο τους. 

Αν αυτός ο κόσμος είναι μαύρος, πρέπει να τον αναγνωρίσουμε και να το βοηθήσουμε μέχρι να πιάσει τον κόκκινο και τον μπλε μαρκαδόρο. 

Πηγή: Βιβλίο, "Πώς να ερνημεύουμε τα παιδικά σχέδια" από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας