Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Παραμύθια Διατροφής από την Έλενα Τρουλλίδου

Παραμύθια Διατροφής από την Έλενα Τρουλλίδου

Τα περισσότερα παιδιά, από βρέφη, γεννιούνται με την έμφυτη τάση για γλυκιά γεύση. Αυτό τα κάνει επιρρεπή στην υπερκατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρης) με βλαβερές συνέπειες για την υγεία και το βάρος τους.

Πώς όμως μπορούν οι γονείς να ελέγξουν και να προλάβουν την προσθήκη βάρους που μπορεί να οδηγήσει σε παιδική παχυσαρκία ή/και Σακχαρώδη Διαβήτη;

 Οι γονείς πρέπει να είναι έτοιμοι για μόνιμες αλλαγές των συνηθειών τους.

Να επιβλέπουν τις αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

Να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν ψυχολογικά τα παιδιά και όχι να τα επικρίνουν.

Να ασχολούνται οι ίδιοι με τη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού.

Να ενημερώνονται σωστά από καταρτισμένους επιστήμονες Διαιτολόγους και επίσημους φορείς

Τα παραμυθάκια διατροφής βοηθούν πολύ τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημαντική θέση της σωστής επιλογής τροφίμων και την απόκτηση ορθών διαιτητικών συνηθειών που εξασφαλίζουν την υγεία τους στο μέλλον. Αφιερώστε λίγο χρόνο και εκπαιδεύστε τα παιδιά σας μέσα από μια αφήγηση.

Η Μάγια ανακαλύπτει την υγεία….


Μια φορά κι ένα καιρό ένα κοριτσάκι που το λέγανε Μάγια. Της άρεσαν πολύ οι εκδρομές στο δάσος.

Έτσι όταν μια μέρα η θεία της της είπε πως θα πήγαιναν στο πάρκο για να περάσουν μια όμορφη μέρα, χάρηκε πολύ.


Η μαμά της έβαλε στην κόκκινη τσάντα της διάφορες υγιεινές τροφές, όπως μήλο, σάντουιτς και καροτάκια, όμως η Μάγια ήθελε κάτι άλλο, καραμέλες, σοκολάτες, αναψυκτικό…γιατί τα άλλα παιδάκια θα είχαν αυτές τις λιχουδιές και η Μάγια ζήλευε πολύ.


Πριν κοιμηθεί πήγε και κοίταξε έξω από το παράθυρο και αναστέναξε κοιτάζοντας την κόκκινη τσάντα. Είδε να πέφτει από τον ουρανό ένα αστέρι και αμέσως έκανε μια ευχή. … αχ και τι δεν θα δινα να γέμιζε η τσάντα μου με λιχουδιές.!!


Δεν πρόλαβε να τελειώσει και παρουσιάστηκε μπροστά της μια μαγισσούλα τυλιγμένη με γκρίζα πέπλα. Στα χέρια της κρατούσε μια κόκκινη τσάντα ίδια με τη δική της.


Πάρε τη τσάντα που έψαχνες, είναι δική σου είπε στη Μάγια και χάθηκε!


Η Μάγια άνοιξε τη τσάντα και είδε ότι ήταν γεματη λιχουδιές.


Την άλλη μέρα στο πάρκο, κρατούσε συνέχεια την κόκκινη τσάντα. Κάθισε κάτω από το δέντρο και έβλεπε τα παιδάκια να πάιζουν. Το μεσημέρι, την ώρα του φαγητού πήγε μακριά και άνοιξε την κόκκινη τσάντα και άρχισε να τρώει…καραμέλες, κρουασάν με σοκολάτα, πατατάκια, αναψυκτικά.

Τα έφαγε όλα!

Η κοιλίτσα της είχε φουσκώσει σαν μπαλόνι!! Χαμογέλασε ευτυχισμένη και πήγε να τρέξει για να παίξει με τα άλλα παιδάκια αλλά πόνεσε πολύ και έπεσε στο χορτάρι.


– Μανούλα μου, πονάω πολύ…φώναξε!! και άρχισε να κλαίει…


Την άκουσε η θεία της και την πήγε αμέσως στο γιατρό. Της έδωσαν φαρμακάκι και της είπαν ότι πρέπει να προσέχει τι τρώει.


Πέρασε αρκετός καιρός και ήρθε το καλοκαίρι και αποφάσισαν με τη μαμα και τον μπαμπά της να πάνε στη θάλασσα. Η Μάγια έβλεπε πως ετοίμαζαν τα φαγητά που θα έπερναν μαζί τους. Της ήρθε στο μυαλό η μαγισσούλα που της είχε δώσει τη τσάντα με τις λιχουδιές.


Όταν νύχτωσε στάθηκε στο παάθυρο και είπε:….Αχ καλή μου μαγισσούλα πού είσαι;;;


– Εδώ είμαι! Άκουσε κάποιον να απαντά. Εσκυψε και είδε ότι δεν ήταν η μαγισσούλα αλλά μια όμορφη, χαμογελαστή νεραϊδούλα με ξανθά μαλλάκια.


– Ποια είσαι εσύ;


– Η Υγεία!!


– Είμαι κι εγώ εδώ!!! Είπε η μαγισσούλα που φάνηκε πολύ πολύ άσχημη μπροστά στην Υγεία ! Θέλεις λιχουδιές;; ρώτησε τη Μάγια


– Μη, Μάγια, όχι μην τις πάρεις, είπε η Υγεία, θα αρρωστήσεις πάλι! Δεν είναι φίλη σου η μαγισσούλα! Είναι η Αρρώστια και είναι άσχημη με μαύρα δόντια! Σου υπόσχομαι ότι αν τρώς αυτά που σου προσφέρω θα γίνεις όμορφη και δυνατή.


Και της έδωσε μήλα, πορτοκάλια, τοματούλες, σάντουιτς , τυράκια και κρακεράκια!


– Φύγε μαγισούλα, είπε η Μάγια, θέλω την Υγεία μαζί μου!


Την επόμενη μέρα στη θάλασσα η Μάγια έφαγε μόνο τα υγιεινά τρόφιμα.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας