Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

"Μωρά Θαύματα"

"Μωρά Θαύματα"

Ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» είναι μια μη-κυβερνητική εθελοντική οργάνωση.

Ο Σύνδεσμος ξεκίνησε αρχές του 2015 από μια μικρή ομάδα πρωτοβουλίας που αποτελείτο από γονιούς, παππούδες, γιαγιάδες πρόωρων μωρών και φίλους σε συνεργασία με τους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Νοσοκομείου Αρχ.Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τα θέματα που αφορούν τα πρόωρα νεογνά και την ενίσχυση της ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου Αρ. Μακαρίου ΙΙΙ Λευκωσίας .

Ο Σύνδεσμος έχει Επιστημονική Επιτροπή αποτελούμενη από τους μόνιμους γιατρούς που εργάζονται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων του Μακάριου Νοσοκομείου και την εκάστοτε υπεύθυνη Ανώτερη Νοσηλευτική Λειτουργό της Μονάδας.

Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τη φροντίδα των νεογνών EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), η πρώτη πανευρωπαϊκή οργάνωση και δίκτυο που εκπροσωπεί τα δικαιώματα των πρόωρων νεογνών και των οικογενειών τους.

Ο Συνδεσμος «Μωρά Θαύματα» βρίσκεται στο πλευρό όλων όσων συμβάλλουν καθημερινά στη φροντίδα των μικρών μας μωρών θαυμάτων.

 

Στην πλειοψηφία τους, τα αίτια της προωρότητας δεν είναι γνωστά. Όμως, υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι οι εξής:

Νοσήματα της μητέρας (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, διάφορες λοιμώξεις, χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης).

Επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης (πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, προδρομικός πλακούντας, πρόωρη ρήξη εμβρυΐκών υμένων).

Βεβαρυμένο μαιευτικό ιστορικό της μητέρας (συχνές κυήσεις, αμβλώσεις, αποβολές, ανωμαλίες στην ανάπτυξη της μήτρας).

Διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ κατά την κύηση.

Στην επιστημονική κοινότητα, πρόωρα ονομάζονται τα νεογνά που έρχονται στον κόσμο πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης.

Η προωρότητα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των βρεφών.

Συνήθως τα μωρά μετά από την 34η εβδομάδα κύησης επιβιώνουν. Οι πιθανότητες επιβίωσης τους εξαρτώνται από το βαθμό προωρότητας και τη σωστή παιδιατρική περίθαλψη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η προωρότητα της κύησης επιφέρει πολύ σημαντικά προβλήματα στο νεογνό, που οδηγούν σε σοβαρές μακροχρόνιες ή και μόνιμες βλάβες, όπως η εγκεφαλική παράλυση, η σπαστικότητα, η νοητική υστέρηση, η κώφωση και η τύφλωση. Ειδικά δε για τα νεογνά που γεννήθηκαν με βάρος μικρότερο από 800 γραμμάρια, η πρόγνωση ανάταξης είναι εξαιρετικά δυσμενής.

Τα περισσότερα όμως προβλήματα της προωρότητας ξεπερνιούνται με την ηλικιακή ωρίμανση του βρέφους.

Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι η αναπνευστική δυσχέρεια, οι γαστρεντερικές διαταραχές, η αναιμία η ανωριμότητα των οργάνων, επιρρεπείς σε μολύνσεις και οι διαταραχές στη ρύθμιση της σωματικής θερμότητας.

Επειδή ακριβώς τα πρόωρα νεογνά δεν είναι ακόμη οργανικά ώριμα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες έξω από τη μήτρα της μητέρας τους, είναι απαραίτητη η ειδική φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ώστε σύντομα και με ασφάλεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της προωρότητας

Η παραμονή ενός πρόωρου νεογνού στη θερμοκοιτίδα είναι σίγουρα μία από τις πιο έντονα αγχωτικές καταστάσεις που μπορεί να βιώσουν οι νέοι γονείς.

 

 
Το όραμα του Συνδέσμου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα,  στο πολιτιστικό ίδρυμα της Ελληνικής Τράπεζας η εκδήλωση του Συνδέσμου Μωρά Θαύματα, με θέμα την παρουσίαση του οράματος του Συνδέσμου  σε επιχειρηματίες και φίλους, με σκοπό την εξεύρεση χορηγών.


Στην εκδήλωση το λόγο πήρε η Πρόεδρος του Συνδέσμου κα. Στέλλα Κυριακίδου, η οποία ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους επείγει η ανέγερση μιας νέας, σύγχρονης και Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ( ΜΕΝΝ) στο Νοσοκομείο Αρχ. Μακάριου ΙΙΙ στη Λευκωσία.
 
 
Επισήμανε ότι τα πρόσφατα ερευνητικά, ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα υπερτονίζουν ότι η παρουσία της μητέρας 24 ώρες το 24ώρο κοντά στο πρόωρο μωρό της καθώς και η σωματική επαφή ( φροντίδα καγκουρό) μαζί του, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, βελτιώνουν την νευρολογική του ανάπτυξη και το βοηθά να πάρει βάρος.
 
Δυστυχώς σήμερα η υφιστάμενη μονάδα, λόγω υπερπληρότητας και στενότητας  χώρου, οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν τα μωρά τους μόνο δύο ώρες την ημέρα.
 

Επίσης ανάφερε για ακόμα μια φορά ότι το συνολικό κόστος του έργου είναι 1,5 εκατομμύρια ευρώ και ότι έχει εξασφαλιστεί χορηγία ποσού  €200,000 από τον ΟΠΑΠ Κύπρου και το ποσό τών €100,000 θα διατεθεί από το Σύνδεσμο  Μωρά Θαύματα το οποίο έχει μαζευτεί από τις εισφορές  των πολιτών και φίλων του Συνδέσμου.

Τελειώνοντας η Πρόεδρος του Συνδέσμου ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας για τη συνεχή στήριξη του και για τη δέσμευση  ότι το Κράτος θα διαθέσει  το χώρο ανέγερσης της νέας μονάδας.
 
 
Επίσης ευχαρίστησε  το αρχιτεκτονικό γραφείο Άθως Δίκαιος και Συνεργάτες που ετοίμασαν και παρουσίασαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια.
 

Στην συνέχεια ο Υπουργός Υγείας  Δρ. Γιώργος Παμπορίδης  χαιρέτησε την εκδήλωση ενθαρρύνοντας όλους να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.
 

Τέλος, η κα. Κλαίρη Χατζηγεωργίου, μητέρα πρόωρου μωρού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου συγκίνησε τους προσκεκλημένους με τη δική της προσωπική εμπειρία.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.morathavmata.com/
Τηλ. Επικοινωνίας: 96820000
 
 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας