Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Εμβόλια, "αντιεμβολιασμός" και κίνδυνος επανεμφάνισης επιδημιών

Εμβόλια, "αντιεμβολιασμός" και κίνδυνος επανεμφάνισης επιδημιών

Αναγκαιότητα εμβολιασμού και κίνδυνοι: 

Το θέμα της αναγκαιότητας εμβολιασμού των παιδιών και τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν από την τάση μερίδας γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με τα μέλη της Επιτροπής και τους αρμόδιους φορείς να τονίζουν την αναγκαιότητα καθοριστικής παρέμβασης εκ μέρους το Νομοθετικού Σώματος, ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα το ανησυχητικό φαινόμενο της άρνησης εμβολιασμού. 

Αν και στην Κύπρο το ποσοστό άρνησης εμβολιασμού για φιλοσοφικούς λόγους (θρησκεία, ομοιοπαθητική κ.λ.π) φτάνει μόλις το 2% των γονέων, εντούτοις οι αρμόδιοι φορείς τονίζουν πως μπορεί να αποβεί αρκετό, για να ξεκινήσει μια επιδημία, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό, για επανεμφάνιση ξεχασμένων και θανατηφόρων ασθενειών. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στην Επιτροπή Υγείας και προκύπτουν από έρευνα του 2015, αναφέρεται πως τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης δείχνουν αύξηση σε αρκετά βασικά εμβόλια σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, όπως το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR). 

Σημειώνεται ότι κάθε τρία χρόνια το Υπουργείο Υγείας διεξάγει έρευνα με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε όλα τα εδάφη της ελεύθερης Κύπρου και το δείγμα περιλαμβάνει περίπου 420 παιδιά σε όλη την Κύπρο.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας ακόμη και το μικρό ποσοστό του 10% που δεν εμβολιάζεται μπορεί να αποβεί αρκετό για να ξεκινήσει μια ξεχασμένη και θανατηφόρα επιδημία. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας τέθηκαν εισηγήσεις εκ μέρους της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, η οποία προτείνει όπως θεσπιστεί η υποχρεωτική καταγραφή των δεδομένων εμβολιαστικής κάλυψης κατά την εγγραφή των παιδιών στην Α’ τάξη Δημοτικού, καθώς επίσης να ελέγχεται σε ετήσια βάση η εκάστοτε κάλυψη σύμφωνα με το προτεινόμενο σχήμα εμβολιασμών στο ατομικό δελτίο κάθε μαθητή και να καταγράφεται η μη ανταπόκριση στην κλήση της Σχολιατρικής Υπηρεσίας για καθυστερημένους εμβολιασμούς. 

Επιπρόσθετα, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου εισηγείται όπως θεσπιστεί η υποχρεωτική δήλωση ανάληψης ευθύνης και καταγραφής του λόγου της επιλογής τους, για γονείς οι οποίοι παρά τη σχετική ενημέρωση αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με όλα ή κάποια εμβόλια. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Κώστας Κωνσταντίνου, είπε  ότι μιλάμε για ένα χαμηλό ποσοστό της τάξης του 2% που αρνείται να εμβολιάσει τα παιδιά του, ωστόσο, σημείωσε «υπάρχουν κίνδυνοι περαιτέρω μετάδοσης, γατί εκεί όπου υπάρχει μαζική κατοίκηση ή συνύπαρξη, τέτοια κρούσματα μπορούν να μεταδώσουν και να επιφέρουν περαιτέρω προβλήματα και σε άλλους πληθυσμούς». 

Όπως πρόσθεσε «η άρνηση αυτή δυστυχώς έρχεται μέσα από μια προσέγγιση, η οποία είναι ιδιότυπη μεν, αλλά από την άλλη υπάρχουν εμμονές λόγω ενδεχόμενης κακής πληροφόρησης των γονιών, οι οποίοι επιμένουν σε αυτή την προσέγγιση και αυτή η άρνηση ελλοχεύει και δημιουργεί προοπτικές κινδύνων για τα ίδια τα παιδιά τους». 

«Θα πρέπει», συμπλήρωσε, «την ίδια στιγμή το κράτος να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, αλλά και άλλους οργανωμένους φορείς, όπως είναι οι Σύνδεσμοι Γονέων μέσα από τα ίδια τα σχολεία, ούτως ώστε να ληφθούν μέτρα». 

Επιπλέον, ανέφερε πως «θα πρέπει να βρεθούν οι χρυσές τομές και εκείνοι οι τρόποι ενημέρωσης, αλλά και πρακτικής πλέον συμπεριφοράς, ούτως ώστε οι γονείς ηθελημένα και αφού τύχουν της ανάλογης ενημέρωσης να πειστούν ότι είναι προς το συμφέρον των ίδιων των παιδιών, αλλά και την ίδια τη στιγμή για μη περαιτέρω εξάπλωση των ασθενειών, οι οποίες φαίνεται να έχουν εκλείψει από τον τόπο μας». 

Σημείωσε ακόμα ότι η κύρια εστία προέλευσης και παρουσίασης τέτοιων νοσημάτων είναι από παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί, για να προσθέσει πως γι’ αυτό ευθύνονται οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι δυστυχώς ακολουθούν αυτού του είδους τις παρωχημένες προσεγγίσεις, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των παιδιών τους. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη περιστατικά έξαρσης επιδημικής ιλαράς σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην κοντινή Ελλάδα μόλις πρόσφατα, υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης, εξέτασης του θέματος και λήψης αποφάσεων από πλευράς κυβέρνησης», για να σημειώσει πως «το φαινόμενο της άρνησης εμβολιασμών τω παιδιών από μερίδα γονιών είναι ένα διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα, το οποίο έχει θορυβήσει τόσο τον ΠΟΥ, όσο και διάφορες άλλες διεθνείς και εθνικές αρχές». 

«Το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας οφείλει να παρέμβει, να προβεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του λαού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, να λάβει μέτρα για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου», πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου. 

Είπε ακόμα πως το κόμμα του θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση

Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Κύπρο: 

Η πολιτική για το Πρόγραμμα Εμβολιασμών και Εμβολιασμών και Εμβολιασμών Ενηλίκων στην Κύπρο καθορίζεται από το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις σχετικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) και ειδικότερα του Εκτεταμένου Προγράμματος Εμβολιασμών (ΕΠΕ).

Το Πρόγραμμα Παιδικών Εμβολιασμών στην Κύπρο διαμορφώνεται και αναπροσαρμόζεται επίσης ανάλογα με την επιδημιολογία των λοιμωδών νοσημάτων, το επίπεδο υγιεινής και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της χώρας, καθώς και τα Διεθνή επιστημονικά δεδομένα.

Με βάση το πρόγραμμα αυτό, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας καλύπτονται με εμβόλια κατά των μεταδοτικών ασθενειών που μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία.

Ένα σωστό και καλά οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών είναι στην πραγματικότητα στοιχείο-κλειδί για ένα υγιές σύστημα υγείας αφού αποτελεί βασικό δείκτη αξιολόγησης του συστήματος υγείας για την κάθε χώρα.

Τελευταία Αναθεώρηση του Σχήματος Εμβολιασμών έγινε το 2012. ( διαβάστε: ΣΧΗΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 2012 ) 

Δωρεάν από το Κράτος: 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των επισκεπτών υγείας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 63 κρατικά κέντρα εμβολιασμού στην χώρα μας στα οποία προσφέρονται δωρεάν εμβόλια σε όλο τον πληθυσμό του νησιού και θα έπρεπε οι πολίτες να τυγχάνουν καλύτερης και ευρείας ενημέρωσης περί του θέματος. 

 

Συχνά επιχειρήματα κατά των εμβολιασμών:

Σύμφωνα με τον ειδικό παιδίατρο Νίκο Μακρίδη ( Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD) , οι ενάντιοι των εμβολιασμών, μπορούν να συγχύσουν τους γονείς που ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους.

Διαβάστε: Ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης;

"Διότι όταν μια νεαρή μητέρα ακούει από τη φίλη της ότι μια γνωστή της δεν εμβολιάζει τα παιδιά της, και αυτά δεν αρρωσταίνουν ποτέ, ή όταν ένας νεαρός πατέρας διαβάζει σε ένα φόρουμ στο Διαδίκτυο, ότι ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς προκαλεί αυτισμό, αυτό το γεγονός είναι ικανό να αποτρέψει τους γονείς από το να εμβολιάσουν τα παιδιά τους."

"Επειδή είναι γνωστό ότι οι εκτός ιατρικής, αντλούν πληροφορίες για θέματα υγείας από τις κοινωνικές επαφές και τα μέσα ενημέρωσης, ενώ οι  επιστήμονες,  εμπιστεύονται  τις επαγγελματικές τους γνώσεις και τις επιδημιολογικές μελέτες."

Παρακάτω είναι μερικά από τα πιο συχνά επιχειρήματα αποφυγής των εμβολιασμών.

Τα μη εμβολιασμένα παιδιά δεν αρρωσταίνουν. Άρα ο εμβολιασμός δεν προσφέρει κάτι

Το ότι τα μη εμβολιασμένα παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν  ευτυχώς με επικίνδυνες ασθένειες όπως η διφθερίτιδα ή  η πολιομυελίτιδα, είναι απλά επειδή τα παθογόνα έχουν υποχωρήσει λόγω των προγραμμάτων εμβολιασμού και των ψηλών ποσοστών εμβολιασμού.

Έτσι τα μη εμβολιασμένα άτομα ωφελούνται από τον εμβολιασμό των άλλων μελών της κοινωνίας. Επωφελούνται δηλαδή μονόπλευρα λόγω της συλλογικής προστασίας χωρίς καν να συμβάλουν σε αυτό.

Από την άλλη , θέτουν σε κίνδυνο (συχνά υγιείς) σαν φορείς, άλλους  ανθρώπους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ορισμένες ασθένειες – όπως οι έγκυες γυναίκες στην ερυθρά, ή οι ηλικιωμένοι στον κοκκύτη.

Οι εμβολιασμοί βλάπτουν με τις ανεπιθύμητες ενέργειες τους τα παιδιά, περισσότερο από τις νόσους που προφυλάσσουν

Φυσικά, κανένα εμβόλιο δεν είναι 100 τοις εκατό αποτελεσματικό ή χωρίς παρενέργειες. Το όφελος όμως είναι επί του παρόντος πολλές φορές υψηλότερο από τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Με την όποια υποψία ανεπιθύμητης ενέργειας, αυτό δηλώνεται στον αρμόδιο φορέα, δημιουργώντας έτσι τεράστιες βάσεις δεδομένων, όπου τα εν λόγω περιστατικά τεκμηριώνονται.

Δεν υπάρχει καμία άλλη ιατρική διαδικασία που να εξασφαλίζεται με τέτοιο τρόπο, διότι η ευθύνη, όταν διενεργούνται παρεμβάσεις σε (συνήθως) υγιή παιδιά είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Η υγεία των παιδιών είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίζεται χωρίς σοβαρότητα και αυτό αφορά τους πάντες, Κράτος, Γονείς , Γιατρούς: 

Στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων τα εμβόλια είναι ο μεγάλος σύμμαχος της ανθρωπότητας, καθώς σώζουν περισσότερες από 3.5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους από νόσο ή ισόβια αναπηρία.
Οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού στα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν

Σίγουρα υπάρχει η φοβία ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες ενώ η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση είναι η αιτία για τη δημιουργία μιας επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας σύμφωνα με τους παιδιάτρους ανα το παγκόσμιο.

Ποιες είναι οι ασθένειες που προλαμβάνονται με τη χορήγηση των εμβολίων;

Οι κυριότερες ασθένειες, που η επιστήμη πλέον μας έχει δώσει τα όπλα για την πρόληψή τους είναι οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, ο τέτανος, η πολιομυελίτιδα, η ηπατίτιδα Α και Β, η ανεμοβλογιά, η μηνιγγίτιδα, ο αιμόφιλος Β, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, η γαστρεντερίτιδα από ροτα-ιό και η γρίπη.

Υπάρχουν βέβαια και αρκετά άλλα λοιμώδη νοσήματα, που πλέον είναι δυνατόν να προλάβουμε μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού των παιδιών.

Επιστρέφουν κοκίτης και ιλαρά: 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον 26 νοσημάτων, πολλά από τα οποία έχουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Παρότι όμως τα εμβόλια αποτελούν το σημαντικότερο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, πολλοί επίμονα τα αμφισβητούν.

Οι συνέπειες είναι τεράστιες.

Αρρώστιες που στον δυτικό κόσμο θεωρούσαμε ότι είχαν εξαφανιστεί επιστρέφουν δριμύτερες.

Όπως αναφέρτεαι ο συναγερμός χτύπησε πριν λίγες μέρες, καθώς ασθένειες όπως ο κοκίτης και η ιλαρά που είχαν εξαφανιστεί, έκαναν επανεμφάνιση.

Πριν μερικές μέρες παρουσιάστηκαν οκτώ κρούσματα στην Ελλάδα, τρία στη βόρεια Ελλάδα και πέντε στην Αττική που χρειάστηκαν νοσηλεία.

Το πρώτο δίμηνο του 2017 περισσότερα από 1.500 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν σε 14 ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της «συγκέντρωσης ανεμβολίαστων ανθρώπων», ενώ σε δέκα χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία) ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου των δύο πρώτων μηνών του 2016.

Διαβάστε: Εμβόλια στα πιαδιά μας, τα υπέρ και τα κατά

Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου: Απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών για ιλαρά: 

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου επισημαίνει ότι η ιλαρά είναι μια σοβαρή παιδική ασθένεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές ακόμα και τον θάνατο, κυρίως σε μικρές ηλικίες, και προτρέπει τους γονείς που δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους στην κατάλληλη ηλικία να το πράξουν το συντομότερο.

“Ευτυχώς στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε κανένα περιστατικό. Αν και η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά υψηλή, ο κίνδυνος εμφάνισης ιλαράς ελλοχεύει και είναι υπαρκτός, γι’ αυτό προτρέπονται οι γονείς που δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους στην κατάλληλη ηλικία να το πράξουν το συντομότερο. Υπενθυμίζεται ότι το η πρώτη δόση του εμβολίου χορηγείται στην ηλικία των 13-15 μηνών και η δεύτερη στην ηλικία των 4-5 ετών”, σημειώνει.

Μαζί με τους Γιατρούς και οι Ομοιοπαθητικοί: 

Η Παγκύπρια Εταιρεία Ομοιοπαθητικής τάσσεται ΥΠΕΡ των εμβολιασμών σύμφωνα με εκπρόσωπό της ξεκαθαρίζοντας πως : " Τα εμβόλια πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγιες του Υ.Υ κάθε χώρας" 

Αντιεμβολιακό κίνημα: 

To αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και εξελίσσεται κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 1 εκατ. Ευρωπαίοι αρνούνται να εμβαλιάσουν τα παιδιά τους, κωφεύοντας στις οδηγίες των κυβερνήσεων και τα προγράμματα εθνικού εμβολιασμού, παρασυρόμενοι από τυχάρπαστες και αστήρικτες δήθεν έρευνες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο εμβολιασμός αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, ενώ αυτή η ανεύθυνη στάση εγκυμονεί τον κίνδυνο επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών, όπως της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς και της πολυομελίτιδας.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα διχάζει τώρα και …χώρες: 

Η Αυστραλία απαγόρευσε την είσοδο σε Αμερικανό επειδή είναι γνωστός για την σθεναρή, αρνητική του στάση απέναντι στα εμβόλια γενικά καθώς είναι ενεργό μέλος του παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού κινήματος. Να θυμίσουμε ότι η "μόδα" του μη εμβολιασμού των μικρών παιδιών οδήγησε τον χειμώνα που μας πέρασε δεκάδες παιδιά στον θάνατο από ιλαρά στην Ευρώπη.

Ο Αμερικανός Κεντ Χεκενλάιβελι θεωρείται ο μεγαλύτερος πολέμιος των εμβολίων παγκοσμίως, καθώς αυτοχαρακτηρίζεται στο ιστολόγιό του «ο #1 πολέμιος των εμβολίων παγκοσμίως». Τον Δεκέμβριο είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Αυστραλία στο πλαίσιο της περιοδείας του με τίτλο: «Οι κίνδυνοι της επιστήμης», η οποία έχει στόχο να σταματήσει ο εμβολιασμός των παιδιών κάτω των 5 ετών στις ΗΠΑ.

Οι αυστραλιανές αρχές από την πλευρά τους, προσπαθούν να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά και προκειμένου να το πετύχουν, έχουν νομοθετήσει μεταξύ άλλων την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων στους γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας θα εμποδίσουν τον Χεκενλάιβελι να εισέλθει στο έδαφός της.

«Οι άνθρωποι αυτοί που λένε στους γονείς ότι δεν θα πρέπει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους είναι επικίνδυνοι. Μου είναι προφανές ότι δεν είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να του επιτρέψουμε να έρθει» τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας