Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Θηλασμός, βασικές οδηγίες - 307 μητέρες, θήλασαν 317 παιδιά.

Θηλασμός, βασικές οδηγίες - 307 μητέρες, θήλασαν 317 παιδιά.

Θηλασμός – Οι βασικές πληροφορίες

Ποιά είναι η σωστή στιγμή νά αρχίσει;

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!

Συνήθως δεν χρειάζεται πολλές μέρες για να αρχίσει το μωρό να ψάχνει το στήθος σας.Ορισμένα μωρά ρουφάνε δραστήρια από την αρχή καί άλλα ρουφάνε ή γλύφουν τη θηλή προσεκτικά.

Μιά απο τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για πετυχημένο θηλασμό είναι η σύντομη και σωστή τοποθέτηση.

Σωστή τοποθέτηση/θέση

Μέ τη σωστή τοποθέτηση/στάση από την αρχή μπορείτε να αποφύγετε αρκετά προβλήματα, όπως ερεθισμένες θηλές, έλλειψη γάλακτος κλπ., και μετά από εξάσκηση μερικών ημερών θα μπορείτε να απολαύσετε το θηλασμό. Δείτε παρακάτω κάποιες υποδείξεις:

1.Σωστή θέση/στάση του μωρού και της μαμάς

Η αναπαυτική θέση της μητέρας και η σωστή θέση του μωρού συμβάλλουν ουσιαστικά σε ένα επιτυχημένο θηλασμό. Γι’ αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό αν θηλάζετε ξαπλωμένη ή καθιστή.

Ωστόσο προτείνεται να αλλάζετε τη στάση / θέση θηλασμού κατά την διάρκεια της ημέρας για να ανακουφίζονται οι θηλές και για να αδειάζουν οι μαστοί.

Ένα μαξιλάρι θηλασμού κάνει την όλη διαδικασία πιο άνετη.

Παρέχει ανακούφιση και δεν χρειάζεται εσείς να σηκώνετε το βάρος του μωρού σας, αντ’ αυτού θα χαλαρώσετε τα χέρια σας στο μαξιλάρι.

Το μαξιλάρι εξυπηρετεί σαν στήριγμα για το χέρι της μαμμάς,και όχι το κεφάλι του μωρού. Κρατώντας το μωρό σας θα μπορέσετε να ρυθμίσετε τη θέση του καλύτερα. Ιδιαίτερα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατάτε το μωρό σας έτσι ώστε:

να είναι ξαπλωμένο κοιλιά μέ κοιλιά με τη μητέρα (αυτί, ώμος και γοφός σε μια ευθεία)

το στόμα να είναι στο ίδιο ύψος με τη θηλή

ο αγκώνας της μητέρας να στηρίζεται και οι ώμοι της να είναι χαλαροί, η άκρη της μύτης και το πιγούνι του μωρού να ακουμπούν το στήθος κατά την διάρκεια του θηλασμού.

Οι πιο συνηθισμένες στάσεις/θέσεις εξηγούνται παρακάτω:

Κυρτή στάση του σώματος

Η πλάτη του μωρού σας ξεκουράζεται στο κάτω μέρος του χεριού σας, η παλάμη σας στηρίζει το κεφαλάκι του και τα πόδια του είναι απλωμένα πίσω σας. Το ρούφηγμα ενός νεογέννητου μωρού σε αυτή τη θέση μπορεί εύκολα να υπολογιστεί και να ελεγχθεί.

Αυτή η στάση είναι ιδιαιτέρως προτεινόμενη στην αρχή της περιόδου θηλασμού. Είναι ιδιαιτέρως κατάλληλη για το θηλασμό δίδυμων, πρόωρων μωρών, μετά από καισαρική ή όταν το μωράκι σας είναι κρυωμένο.

Θηλασμός σε καθιστή στάση/θέση

Το μωρό ξαπλώνει από κάθε μεριά στο χέρι της μητέρας ( το διαδεδομένο «κράτημα της αγκαλιάς»), έτσι ώστε το σώμα του να είναι γυρισμένο προς την μητέρα. Η παλάμη της στηρίζει την βάση τουσώματος του μωρού.

Θηλασμός σε πλαγιαστή θέση

Εσείς και το μωρό σας ξαπλώστε πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο στα πλάγια, στομάχι με στομάχι.

Αυτή η στάση θηλασμού προτείνεται ιδιαιτέρως για τη νύχτα ή όποτε θέλετε να χαλαρώσετε ενώ θηλάζετε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Σωστή τοποθέτηση του στήθους

Το στήθος κρατιέται με το άλλο χέρι, με τέσσερα δάκτυλα το στηρίζετε από κάτω.

Ο αντίχειρας τοποθετείται πάνω από την άλω.

Το δέρμα σπρώχνεται απαλά προς τα εμπρός για να τεντωθεί η άλως και να βοηθήσει το μωρό να πιάσει μεγάλο μέρος του μαστού μέσα στο στόμα του κατά την διάρκεια του θηλασμού.

3. Ο σωστός τρόπος να πιάσει τη θηλή και την άλω.

Χρησιμοποιώντας τη θηλή για να γαργαλίσετε το κάτω χείλος του μωρού θα το κάνετε να ανοίξει το στόμα του

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η θηλή να βρίσκεται στο κέντρο, στη μέση του στόματος και το μωρό γρήγορα κλείνει το στόμα του.Το βρέφος δέν πρέπει να θηλάζει μόνο απο τη θηλή, αλλά να έχει στό στόμα του όσο περισσότερο γίνεται απο τη θηλή και τη θηλαία άλω.

Το πιγούνι και η άκρη της μύτης ακουμπούν το στήθος, η θηλή βρίσκεται βαθιά στον ουρανίσκο του μωρού και το πάνω και κάτω χείλος γυρίζουν προς τα έξω,και τα μάγουλα να είναι φουσκωμένα.

Εάν το μωρό έχει πάρει σωστή θέση τότε το τάισμα δεν χρειάζεται να είναι περιορισμένου χρόνου.

Το μωρό οδηγείται προς το στήθος και όχι το στήθος προς το μωρό.

Εάν σας πονάει από την αρχή τότε το μωρό πιθανόν να μην έχει τοποθετηθεί σωστά.Η μητέρα δέν πρέπει να πονά,όμως είναι πιθανόν να νιώθει πιό έντονα τις πρώτες θηλαστικές κινήσεις.

Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν ελεύθερα και χωρίς περιορισμό, όποτε αυτά θέλουν καί για όσο θέλουν. Με αυτό τον τρόπο ρυθμίζουν απο μόνα τους την ποσότητα αλλά και τη συστατικότητα του γάλακτος που χρειάζονται.

Πότε καταλαβαίνουμε οτι το μωρό πεινά;

το μωρό ανοίγει το στόμα,βγάζει τη γλώσσα και ψάχνει το στήθος

κλαίει

Πρέπει να πούμε ότι το μωρό μπορεί να έχει και τα μάτια κλειστά και να αναζητεί το γάλα και κλαίει συνήθως άμα τα σινιάλα που δείνει πιο πριν δέν γίνονται αντιληπτά απο τη μαμμά. Επίσης πρέπει πρώτα να ηρεμούμε ένα μωρό που κλαίει γιατί έτσι θα πιάσει το στήθος πιο εύκολα

4. Αποδεσμεύστε απαλά το μωρό από το στήθος

Όταν θέλετε να απομακρύνετε το μωρό σας από το στήθος, προτείνουμε να χαλαρώσετε το κενό γλιστρώντας ένα δάκτυλό σας μεταξύ του στήθους και της γωνίας του στόματος του μωρού σας

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν το μωρό έχει χορτάσει αφήνει το στήθος από μόνο του.

Το ρέψιμο

Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, πολλά μωρά που θηλάζουν δεν είναι ανάγκη να ρευτούν. Συγκριτικά με τα μωρά που ταΐζονται με συμπλήρωμα, τα μωρά που θηλάζουν σπάνια καταπίνουν αέρα.

Όμως, τα μωρά που πίνουν γρήγορα και λαίμαργα και μπουκώνουν κατά την διάρκεια του θηλασμού είναι πιθανόν να πάρουν αέρα στο στομάχι τους.

Αν το μωρό είναι νευρικό μετά τον θηλασμό, σηκώστε το και τρίψτε μαλακά την πλάτη του. Τις περισσότερες φορές ο επιπλέον αέρας διαφεύγει.

Ο ρυθμός θηλασμού

Ο ρυθμός θηλασμού συνεχώς μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του μωρού σας. Τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το θηλασμό παρατηρούνται όταν ένα υγιές και μεγάλο μωρό σιτίζεται όσο χρειάζεται.

Κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών ο ρυθμός του θηλασμού κυμαίνεται περίπου στις 4 με 8 φορές την ημέρα. Στην 3η με 4η ημέρα μετά τη γέννηση η συχνότητα μπορεί να ανέβει ακόμη και στις 12 με 14 φορές την ημέρα και συχνά εξομοιώνονται μεταξύ 2,5 και 3 ωρών μέσα στο 24ωρο.

Είναι φυσιολογικό για ένα μωρό να θέλει να θηλάζει ακόμη και τη νύχτα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Ενώ αναπτύσσεται εντείνει τις προσπάθειες του (στην ηλικία μεταξύ 2-3 εβδομάδων, 6 εβδομάδων, 3 και 6 μηνών), και ο ρυθμός αλλάζει.

Υψηλή θερμοκρασία, νευρικότητα και ένταση μπορούν επίσης να αλλάξουν τον ρυθμό.

Η διάρκεια του θηλασμού

Ο χρόνος που διαρκεί ένας θηλασμός εξαρτάται από το χαρακτήρα και την ηλικία του μωρού σας.

Ποικίλει μεταξύ 10 και 20 λεπτών σε κάθε στήθος.

Δίνετε στο μωρό σας και τα δύο στήθη.

Αν το μωρό σας χορτάσει από το ένα στήθος, δώστε του να θηλάσει από το άλλο στήθος στον επόμενο θηλασμό.

Δώστε προσοχή στους θορύβους που κάνει το μωρό σας ενώ θηλάζει και στην ένταση με την οποία θηλάζει.

Κοφτές και γρήγορες κινήσεις στην αρχή κάνουν το γάλα να ρέει, πιο αργά και έντονα τραβήγματα σημαίνουν ότι το γάλα έχει αρχίσει να ρέει.

Η παροχή γάλακτος είναι ικανοποιητική όταν το μωρό σας αυξάνει το βάρος του τουλάχιστον 120 με 140 γραμμάρια κάθε εβδομάδα.

Απογαλακτισμός

Μια μητέρα μπορεί να απογαλακτιστεί οποιαδήποτε στιγμή.

Η διαδικασία απογαλακτισμού διαρκεί συνήθως 14 μέρες.

Μέσω αργών μειώσεων της συχνότητας και της διάρκειας των θηλασμών, το μητρικό γάλα μειώνεται σταδιακά.

Αυτό σημαίνει ότι το μωρό θα σιτίζεται πιο σπάνια ή το στήθος θα παράγει μια μικρή ποσότητα γάλακτος πριν η μητέρα νιώσει ένα ενοχλητικό ζόρισμα στο στήθος της.

Το πράσινο τσάι, το τσάι μέντας και ο μαϊντανός βοηθούν στη μείωση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος.

Πόσο καιρό θα πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός;

Σε ιδανικές συνθήκες το μωρό θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους 4-6 μήνες. Περιέχει όλα όσα χρειάζεται το μωρό για μια υγιή ανάπτυξη.

Μετά από 4-6 μήνες το μωρό θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει στέρεες τροφές. Ο θηλασμός τότε συνοδεύει τις στέρεες  τροφές, όσο θα διαρκέσει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF προτείνουν να συνεχίσετε το θηλασμό μέχρι και το 2+ χρόνο της ζωής του μωρού σας. Θηλάζετε όσο εσείς και το μωρό σας θέλετε!

( Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD,Ειδικός Παιδίατρος,Τηλ 99445245,drmakrides@cablenet.com.cyPaedicare+ medical centre,Τηλ 22270237,paedicareplus@gmail.com)

307 μητέρες σε όλη την Κύπρο θήλασαν 317 παιδιά.

Με σύνθημα «Στηρίζουμε τον θηλασμό ΜΑΖΙ» συνολικά 307 μητέρες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο7 Οκτωβρίου 2017 σε προκαθορισμένα σημεία, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και θήλασαν 317 παιδιά, μεταφέροντας το μήνυμα στήριξης  «να εργαστούμε μαζί για το κοινό καλό», σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA).

Η καμπάνια αυτή αποτελεί μια ευκαιρία συνολικής συνεργασίας για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού παγκοσμίως.

Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε για 11η συνεχόμενη χρονιά από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής», υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού Κύπρου και εντάσσεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού.

Η «Χαραλαμπίδης Κρίστης» στηρίζει για 11 συνεχή χρόνια την Ημέρα Ταυτόχρονου Μητρικού Θηλασμού, ενώ στην φετινή εκδήλωση πλαισιώθηκε  από το  φρέσκο γάλα Χαραλαμπίδης ΚρίστηςPlusεμπλουτισμένο με +40% φυσικό ασβέστιο, βιταμίνες A&D και φιλικό οξύ, που ενδυναμώνει τον οργανισμό και συμβάλει στην καλή υγεία των οστών.

Σε δηλώσεις του ο πρεσβευτής του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ της Χαραλαμπίδης Κρίστης, Σάκης Ρουβάς, έδωσε συγχαρητήρια στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μητρικού Θηλασμού, για το έργο και την προσφορά ενημέρωσης και στήριξης στις νέες μητέρες καθώς διαβεβαίωσε ότι η «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» και η Χαραλαμπίδης Κρίστης, στηρίζουν τις προσπάθειες του συνδέσμου.

Η Medela Cyprus και η Marathon Trading ήταν εκεί, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας αυτόν τον θεσμό. Για περίπου 50 χρόνια, η Medela υποστηρίζει τις μητέρες κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού και παρέχει μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να κάνει το μητρικό θηλασμό ευκολότερο. Ακόμα και όταν υπάρχουν δυσκολίες στο μητρικό θηλασμό η Medela παρέχει λύσεις για την άντληση του μητρικού γάλακτος αλλά και τη σίτιση των βρεφών με αυτό, βελτιώνοντας έτσι την υγεία των βρεφών με τις ευεργετικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος.
 
Η Medela οδηγείται πάντα από την έρευνα και την καινοτομία. Γι’ αυτό το λόγο οι άνθρωποι της Medela δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην τεκμηριωμένη έρευνα για την ανάπτυξη των προϊόντων της. Αυτό τους επιτρέπει να αναπτύσσουν πρωτοποριακά προϊόντα μητρικού θηλασμού.
 
Θα βρείτε τη σειρά προϊόντων της Medela στα φαρμακεία, στα παιδικά καταστήματα New Baby City, Mothercare, Mamatoto, City of Dreams, Bambina και στην ιστοσελίδα diaperways.com.
 
Marathon Trading
www.marathontrading.com
www.facebook.com/MedelaCyprus
www.facebook.com/marathontrading.cy
 
 

(φωτογραφικό υλικό από επίσημη σελίδα Παγκυπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού "Δώρο Ζωής" - Μαρία Ερωτοκρίτου)  

 

 

 

 

 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας