Τετάρτη 2 Δεκ, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Η Έναρξη του Σχολείου πριν από τις 8.30 π.μ - Παράγοντας Κατάθλιψης στους Μαθητές Λόγω Στέρησης Ύπνου!

Η Έναρξη του Σχολείου πριν από τις 8.30 π.μ - Παράγοντας Κατάθλιψης στους Μαθητές Λόγω Στέρησης Ύπνου!

Η έναρξη του σχολικού ωραρίου πριν από τις 8.30 το πρωί, αυξάνει το άγχος και τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης στους μαθητές,σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιβλέποντες της μελέτηςαπό το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερδιαπίστωσαν, ότι ο πρώιμος χρόνος έναρξης του σχολείου συμπιέζει τη διάρκεια του ύπνου και αλλάζει την ποιότητά του, με αποτέλεσμα η ψυχική υγεία των εφήβων να επηρεάζεται αρνητικά.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 197 μαθητές, ηλικίας από 14 έως 17 ετών. Στο πρώτο στάδιο, οι έφηβοι και οι γονείς τους κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, σχετικά με τις συνήθειες ύπνου των μαθητών, το χρόνο έναρξης του σχολείου και τοαν ο μαθητήςήταν «πρωινός ή βραδινός»τύπος ατόμου. 

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το αν ξεκινούσαν το σχολείο πριν ή μετά τις 8.30 π.μ.

Για περισσότερες από επτά ημέρες, οι μαθητές συμπλήρωσαν σε ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τις συνήθειες του ύπνου τους, την ποιότητα, τη διάρκεια αυτού, καθώς και την πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, η έναρξη του σχολείου μετά τις 8.30 π.μ. συνδέονταν με μειωμένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Οι ερευνητές θεώρησαν, ότι οι μαθητές που ξεκινούν νωρίς το πρωί για το σχολείο μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη πίεσηγια να απολαύσουν τον ύπνο τους και αυτό να τους εμποδίζει ουσιαστικά να έχουν έναν ποιοτικό ύπνο.

Γι’ αυτό το λόγο, οι επιβλέποντες πρότειναν στους εφήβους, που ξυπνούν νωρίς το πρωί, να καθιερώσουν μία συγκεκριμένη ώρα ύπνου (που να τους επιτρέπει να κοιμούνται από οκτώ έως δέκα ώρες), να περιορίσουντην καφεΐνη και να απενεργοποιούν πάντατην τηλεόραση,το κινητό και τα βιντεοπαιχνίδια προτού κοιμηθούν, προκειμένου να διασφαλίσουν την ψυχική τους ευεξία.

Βιβλιογραφία:

Peltz, J. S., Rogge, R. D., Connolly, H., & O'Connor, T. G. (2017). A process-oriented model linking adolescents' sleep hygiene and psychological functioning: the moderating role of school start times. Sleep Health

 

* Δρ Θάνος Ασκητής,IΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας