Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Συστάσεις για τη ρύθμιση του διαβήτη κυήσεως από τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου

Συστάσεις για τη ρύθμιση του διαβήτη κυήσεως από τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου

Σε συστάσεις – οδηγίες, που αφορούν την σημαντικότητα της διατροφής στην ρύθμιση του διαβήτη κυήσεως προβαίνει σήμερα ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, ο οποίος αναφέρεται σε στοιχεία του Παγκόσμιου  Οργανισμού για τον Διαβήτη (International Diabetes Federation), τα οποία κάνουν λόγο ότι μία στις εφτά γέννες επηρεάζονται από τον διαβήτη κυήσεως
 
 
Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου αναφέρεται επίσης σε στοιχεία του IDF, τα οποία καταδεικνύουν ότι μία στις δέκα γυναίκες ζουν με τον διαβήτη σε όλο τον κόσμο.

 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη επικεντρώνεται για το 2017 στην προώθηση της σημασίας του προσυμπτωματικού ελέγχου, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη κυήσεως, αλλά και θέματα διαβήτη που απασχολεί τη γυναίκα  στη θεραπεία και πρόληψη του, για να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη απαιτεί ειδική διατροφή και άσκηση, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή.  
                           
Σε ό,τι αφορά στο σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της  εγκυμοσύνης, σημειώνει ότι αφορά μέχρι και το 9.2% του συνόλου των κυήσεων, ανάλογα με τον πληθυσμό.
 
«Είναι πιθανό, ένα ποσοστό των εγκύων, να παρουσιάσει ΣΔΚ μόνο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά την γέννηση του εμβρύου να μην παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα με τον μεταβολισμό της γλυκόζης (gestational diabetes-GDM), ενώ ένα άλλο ποσοστό εμφανίζει ΣΔ και στην μετέπειτα ζωή του», προσθέτει.
 
Επιπλέον, αναφέρει ότι τα συμπτώματα πολλές φορές περνούν απαρατήρητα, καθώς η αυξημένη διούρηση και η πείνα στην εγκυμοσύνη δικαιολογούνται.
 
«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας παράγει ορμόνες που βοηθούν το έμβρυο να μεγαλώσει. Οι ορμόνες αυτές κάνουν πιο δύσκολη τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα (προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη). Στις γυναίκες με διαβήτη κύησης το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σ’ αυτές τις αυξημένες ανάγκες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Επίσης, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου αναφέρει ότι «τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της κύησης θα πρέπει να ακολουθείται ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο, το οποίο θα παρέχεται πάντα από τους εγγεγραμμένους διαιτολόγους  ενώ οι διατροφικές συμβουλές αποτελούν το σημαντικότερο στήριγμα της θεραπείας της εγκύου που εμφάνισε διαβήτη κατά την κύηση», για να συμπληρώσει πως «όταν η δίαιτα δεν επαρκεί για την επίτευξη των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου, τότε αρχίζει θεραπεία με ινσουλίνη (αντιδιαβητικά δισκία δεν χρησιμοποιούνται κατά την κύηση)».
 
Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι στις εγκυμονούσες, κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου, συστήνεται η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, για να προσθέσει ότι «αυτό σημαίνει συνήθως τρία κύρια γεύματα και τρία σνακ, ενώ κατά την διάρκεια του δεύτερου τριμήνου οι απαιτήσεις της εγκύου αυξάνονται και κάθε φορά θα πρέπει να συζητούνται με τους ειδικούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα παιδιά που γεννιούνται από μία μητέρα που παρουσίασε διαβήτη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως υγιή.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας