Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Καραισκάκειο Ίδρυμα: δημιουργία Κέντρου Παιδικού Καρκίνου

Καραισκάκειο Ίδρυμα: δημιουργία Κέντρου Παιδικού Καρκίνου

Το Καραισκάκειο Ίδρυμα ο σημαντικός θεσμός της υγείας που από το 1997 αγωνίζεται για την καταπολέμηση της λευχαιμίας έχει ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο όσο αφορά την αποστολή του. 
 
Σύμφωνα με τους νέους στόχους και την στρατηγική του ιδρύματος το Καραικάκειο φιλοδοξεί να υπηρετήσει με την ίδια αφοσίωση και υπευθυνότητα τον τομέα της παιδοογκολογίας και σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη αναλύθηκε το νέο όραμα ζωής για ένα κόσμο χωρίς παιδικό καρκίνο.
 
Συγκεκριμένα,το Ίδρυμα έχει θέσει ως σκοπό την δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Παιδικού Καρκίνου.
 
 
Νέος στρατηγικός στόχος: 
 
Η δημιουργία μαι σύγχρονης διαγνωστικής και ερευνητικής μονάδας παιδικού καρκίνου 
Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου διεπιστημονικού εργαστηρίου διαγνωστικής παιδοογκολογίας και 
Η έμφαση στα σπάνια νοσήματα με αιματολογικές , νεοπλασματικές και ανοσολογικές πτυχές .
 
Επιμέρους στόχοι: 
 
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, ο σύγχρονος εξοπλισμός, το ανθρώπινο δυναμικό και η δικτύωση
 
Σύμφωνα με τον Δρ Παύλο Κωστέα διευθυντή του Ιδρύματος ο παιδικός καρκίνος είναι ιδιαίτερος  και εμφανίζεται σε διαφορετικές αλλά και σπάνιες μορφές. Συνεπώς απαιτεί σκληρή δουλειά για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί κάθε περιστατικό, δεδομένου του ότι σκοπός δεν είναι απλώς να νικηθεί ο καρκίνος αλλά να να νικηθεί με την λιγότερη πιθανή ζημιά στον ασθενή.
 
Σύμφωνα με τον γιατρό, ο παιδικός καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά και αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα ενός γενετικού ατυχήματος κατα την διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου ή παιδιού.
Ένα μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών με καρκίνο έχουν κληρονομική διάθεση. 
 
Παράπλευρες απώλειες από την Θεραπεία του :
 
 1 στα 5 παιδιά που πέρασαν από καρκίνο δεν θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις από την θεραπεία για τα επόμενα 30 χρόνια. 
1 στα 5 παιδιά θα έχουν ήπιες μέχρι και σοβαρές χρόνιες επιπτώσεις
1 στα 4 παιδιά θα υποφέρουν από πολύ σοβαρές χρόνιες επιπτώσεις
1 στα 3 παιδιά θα πεθάνουν από μακροχρόνιες παρενέργειες από την θεραπεία
 
Σύμφωνα με τον γιατρό, τα όπλα κατά του παιδικού καρκίνου είναι η ακτινοθεραπεία, μεταμόσχευση μυελού των οστών, μονοκλινικές ανοσοθεραπείες, στοχευμένες θεραπείες και άλλες μελλοντικές θεραπείες. 
 
1500 γονίδια εμπλέκονται στην παθογένεια του καρκίνου 
29 845 γονίδια έχουν κάποια έμμεση εμπλοκή στην καρκινογένεση και 
203 σπάνια σύνδρομα συνδέονται με γενετική προδιάθεση για νεοπλασίες
 
Σε χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κύριος Αλετράρης τόνισε την έμπρακτη συμπαράσταση του ΟΠΑΠ Κύπρου στο έργο του Ιδρύματος και την οικονομική στήριξη του από αρχής της δημιουργίας του.
 
Ο πρόεδρος του συνδέσμου ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑ ΕΥΧΗ κύριος Πενηνταέξ, υπογράμμισε πως όλες οι μέχρι τώρα συνεισφορές στο ίδρυμα προήλθαν από τις εκδηλώσεις του συνδέσμου ευχαριστώντας μέλη, εθελοντές και την κοινωνία ανακοινώνοντας πως για την δημιουργία του κτιρίου προσφέρθηκαν 1 εκατομμύριο ευρώ ενώ για το εργαστήριο της Μονάδας Παιδικού Καρκίνου θα δοθεί το ποσό των 200 000 ευρώ
 
Από πλευράς του ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως, κύριος Αργυρίδης, ανακοίνωσε την προσφορά των 30 000  ευρώ ετησίως για τις ανάγκες στελέχωσης με επιστημονικό προσωπικό της μονάδας.
 
Το ποσό των 250 000 ευρώ θα δοθεί από τους 622 Ροταριανούς της Κύπρου σύμφωνα με τον Κύριο Κωνσταντινίδη, υπεύθυνο συντονιστή, Ροταριανός Όμιλος Κύπρου. 
 
 
Σε ομιλία της η πρόεδρος Δρ Πόπη Κανάρη δήλωσε ότι το Ίδρυμα στοχεύει να αναβαθμιστεί σε επιστημονικό επίπεδο για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών μας. 
 
Δεν υπάρχει πιο δυνατό φάρμακο από αυτό της ελπίδας, συνέχισε για να αγκαλιάσουμε τα παιδιά που μας έχουν τόση ανάγκη
 
Μετά από 20 χρόνια λειτουργίας το Καραικάκειο ίδρυμα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία εθελοντών δοτών μυελού των οστών στον κόσμο.
 
Σήμερα στο αρχείο του ιδρύματος εγγράφονται χιλιάδες νέοι δότες χάρη στην μεθοδική σοβαρή και ποιοτική δουλειά που επιτελείται.
 
Σήμερα το Καραισκάκειο είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες στον τομέα της παιδοογκολογίας.
 
Για την ιστορία:

Αφορμή της ίδρυσης του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος στάθηκε η μάχη που έδωσαν κατά της λευχαιμίας ο Γιάννης Τριταίος, η Άννα Γεωργίου από το Λονδίνο και ο πεντάχρονος Ανδρέας Καραϊσκάκης από την Κύπρο, οι οποίοι ύστερα από απεγνωσμένες προσπάθειες για εξεύρεση ιστοσυμβατού δότη, έχασαν τελικά τη μάχη για τη ζωή.

Ονομάστηκε «Καραϊσκάκειο Ίδρυμα» στη μνήμη του Ανδρέα Καραϊσκάκη, αφού μετά το θάνατό του, η οικογένειά του δώρισε στο Υπουργείο Υγείας το ποσό που είχε μαζέψει μετά από έρανο για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών του παιδιού τους με την υπόσχεση να δημιουργηθεί στην Κύπρο ένα Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας