Τετάρτη 2 Δεκ, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Οι προτάσεις νόμου για το δικαίωμα του θηλασμού σε δημόσιους χώρους

Οι προτάσεις νόμου για το δικαίωμα του θηλασμού σε δημόσιους χώρους

Δυο προτάσεις νόμου, που αφορούν την προστασία του θηλασμού και κυρίως του δημόσιου θηλασμού, έχουν ήδη ετοιμαστεί και συζητούνται στη Βουλή, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά στα οποία μητέρες επικρίνονταν, γιατί θήλαζαν δημόσια τα παιδιά τους.

Η μία πρόταση νόμου προβλέπει την επέκταση της προστασίας της μητέρας από απόλυση για το χρονικό διάστημα που της δίνεται το δικαίωμα να αξιοποιεί μια ώρα από τον εργάσιμο χρόνο της, για σκοπούς θηλασμού ή φροντίδας του νεογνού.


Στη δεύτερη πρόταση νόμου υπάρχει ρητή αναφορά για το δικαίωμα της μητέρας να θηλάζει σε δημόσιους χώρους.

Η δεύτερη πρόταση νόμου αφορά τροποποίηση του περί ποινικού κώδικα, που στην ουσία θεσπίζει ως αδίκημα την παρεμπόδιση δημόσιου θηλασμού και η ποινή που προβλέπεται είναι μέχρι τρεις χιλιάδες ευρώ.


Σε δηλώσεις της, μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η οποία εξέτασε το θέμα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι για το ΑΚΕΛ η ανακίνηση αυτού του θέματος ήταν πολύ σημαντική, γιατί έφερε στην επιφάνεια αρκετά κενά που αφορούν και τη νομοθεσία, αλλά κυρίως την κουλτούρα.


«Εποχές κατά τις οποίες δεν επιτρεπόταν να φανεί ο αστράγαλος της γυναίκας, ο θηλασμός ήταν κάτι συνηθισμένο και μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε. Σήμερα που η κοινωνία έχει προχωρήσει, βλέπουμε να επικρίνονται γυναίκες, να τους συμπεριφέρονται με διάφορους τρόπους, γιατί θηλάζουν», είπε.


Ανέφερε ακόμα ότι επιβάλλεται να προωθηθεί η εθνική πολιτική για το μητρικό θηλασμό, που δυστυχώς υπάρχει, αλλά χωρίς να προβλέπεται οποιοδήποτε κονδύλι για την εφαρμογή της.


Ταυτόχρονα, η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε σε στατιστικά, τα οποία καταδεικνύουν ότι  8 στις 10 μέλλουσες μητέρες είναι έτοιμες να θηλάσουν το παιδί τους, αλλά 24 ώρες μετά τη γέννηση του, λόγω του ότι δεν έχουν στήριξη, 2 στις 10 συνεχίζουν να θηλάζουν.


Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, είπε «δεν υπάρχει τίποτα το σημαντικό για ένα βρέφος από το μητρικό γάλα», για να σημειώσει πως «αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων για να υποστηρίξει τη μητέρα και το νεογέννητο».


Υπενθύμισε απλά την πρόσφατη ρύθμιση της άδειας πατρότητας, συμπληρώνοντας ότι «όλες οι προτάσεις που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τον μητρικό θηλασμό, θα τύχουν υποστήριξης από τον ΔΗΣΥ, εάν και εφόσον έχουν νομική δυνατότητα και δυνατότητα εφαρμογής».

Διαβάστε: Τι είναι πιο προκλητικό; Μια γυναίκα που θηλάζει ή ένα σέξι μπούστο; (video)

Παγκύπριος Σύνδεσμος Μητρικού Θηλασμού «Δώρο ζωής»

Σε ανάρτησή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μητρικού Θηλασμού «Δώρο ζωής» χαιρέτησε τις προτάσεις και σημείωσε:

Μαζί θα αλλάξουμε τον κόσμο. Η νομοθεσία που προωθείται ας μας ανοίξει τα μάτια ότι είναι κρίμα σε μια χώρα που οι γιαγιάδες μας θήλαζαν αποκλειστικά να πρέπει να νομοθετήσουμε για να μπορεί μια μητέρα αβίαστα να θηλάζει το μωρό της! Πρέπει να νομοθετηθεί η προαγωγή, προώθηση και στήριξη του μητρικού θηλασμού γιατί μας έχουν πνίξει τα ταμπού και οι προκαταλείψεις !

 

Διαβάστε: Θηλασμός, βασικές οδηγίες - 307 μητέρες, θήλασαν 317 παιδιά.

Διαβάστε: Συμβουλές για αύξηση παραγωγής γάλακτος στο θηλασμό

Διαβάστε: Πόσα ξέρεις για τον θηλασμό και το ξένο γάλα ;

 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας