Τρίτη 23 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Η Yoga που σου ταιριάζει.

Η Yoga που σου ταιριάζει.

Ορισμένες κατηγορίες ασκήσεων της γιόγκα είναι για χαλάρωση και άλλες για ενδυνάμωση. Κάποιες είναι πιο εύκολες και άλλες απαιτούν πιο απαιτητικές στάσεις.
Τα πλεονεκτήματα της γιόγκα ωστόσο είναι μόνο θετικά αλλά για να ανακαλύψετε ποιο είδος της γιόγκα είναι αυτό που σας ταιριάζει κάντε μια σύντομη περιήγηση στα μυστικά των διαφόρων κατηγοριών
 
1. Χάθα γιόγκα : Για καλή φυσική κατάσταση & ήρεμο νου. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη γιόγκα στην Ευρώπη και ίσως το πιο «γλυκό» παρακλάδι της. Γυμνάζει το σώμα, βελτιώνει την αναπνοή και βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση.
Τι περιλαμβάνει το μάθημα;
α)
 Σωματικές στάσεις (ασάνα), οι οποίες γίνονται σε συγχρονισμό με την αναπνοή. Κάποιες επαναλαμβάνονται και κάποιες διατηρούνται για μικρό χρονικό διάστημα αναπνέοντας ρυθμικά. Τεντώνουν (stretching) και ενδυναμώνουν τους μυς, κάνουν ευλύγιστη τη σπονδυλική στήλη, εύκαμπτες τις αρθρώσεις, ρυθμίζουν τις εκκρίσεις των ορμονών και ενισχύουν τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.
β) Αναπνευστικές πρακτικές (πραναγιάμα), για καλύτερη αναπνοή, που αυξάνει τη ζωτική μας ενέργεια (πράνα).
γ) Σύντομη χαλάρωση στο τέλος, ξαπλωμένοι ανάσκελα με ακίνητο το σώμα (σαβάσανα). Ο δάσκαλος καθοδηγεί στη χαλάρωση, στέλνοντας το νου σε κάθε μέρος του σώματος. Περιγράφει εικόνες (όπως λίμνες, βουνά κ.λπ.) με σκοπό τη νοητική ηρεμία και σταθερότητα.
Τα οφέλη: διώχνει την κούραση από το σώμα και το νου, γυμνάζει, ισχυροποιεί το νευρικό σύστημα, καταπολεμά το άγχος, την κατάθλιψη και διατηρεί τη νεότητα. Στο τέλος ενός μαθήματος Χάθα γιόγκα νιώθει κανείς ανανεωμένος και ξεκούραστος!
 
2. Αστάνγκα Βινιάσα γιόγκα: αποτοξίνωσε σώμα & ψυχή
Περιλαμβάνει πολλές ασκήσεις (ασάνες) που πραγματοποιούνται χωρίς διάλειμμα σε γρήγορο ρυθμό. Δυναμώνει το σώμα και το νου, ώστε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις έντονες προκλήσεις της καθημερινής ζωής. Είναι πολύ διαδεδομένη στην Αμερική ως δυναμική γιόγκα και είναι ο κλάδος που έχει επιλέξει να ασκείται η Madonna.
Τι περιλαμβάνει το μάθημα;
α)
 Μια συγκεκριμένη σειρά αρκετά δύσκολων σωματικών στάσεων που γίνονται με συνεχή ροή, συνδυάζοντας ένα συγκεκριμένο είδος αναπνοής (ουτζαΐ πραναγιάμα) και εστίαση του βλέμματος (ντρίστι).
β) Είναι πολύ δυναμική και απαιτεί αρκετά υψηλό επίπεδο μυϊκής δύναμης, συντονισμού, ισορροπίας και ευλυγισίας.
γ) Έχει τέσσερις σειρές τάξεων (Α, Β, C, D), με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας.
Τα οφέλη
Αυξάνει τις καύσεις, αποτοξινώνει το σώμα και απομακρύνει τις ασθένειες από το σώμα και το νου. Αυξάνει σημαντικά τη σωματική δύναμη και την αντοχή.
Σε ποιους απευθύνεται;
Σε όσους έχουν καλή φυσική κατάσταση, σε νεαρά άτομα αλλά και σε όσους ταιριάζει η πρόκληση και η έντονη φυσική άσκηση.
 
 3. Κουνταλίνι γιόγκα: και ξύπνα το δυναμικό σου
Αποτελεί μέρος της ταντρικής παράδοσης (ή Τάντρα). Η Κουνταλίνι είναι η δύναμη που βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα μας. Με την αφύπνισή της ενεργοποιείται η ανώτερη ευφυΐα και τότε ο καθένας μπορεί να δώσει ζωή σε ένα νέο φάσμα δημιουργικότητας και αυτοέκφρασης.
Τι περιλαμβάνει το μάθημα;
Σύνθετες πρακτικές που συνδυάζουν: σωματικές στάσεις (ασάνα), αναπνευστικές τεχνικές (πραναγιάμα), λεπτές σωματικές κινήσεις (μούντρα), κρατήματα ή «κλειδώματα» της ενεργειακής ροής (μπάντα) και συγκέντρωση σε ενεργειακά κέντρα (τσάκρας). Είναι «λεπτές» πρακτικές και απαιτούν κάποιο χρόνο και τακτικές επαναλήψεις για να εξοικειωθεί ο ασκούμενος με αυτές.
Τα οφέλη 
Επιφέρει αλλαγές στη διάθεση και την αντίληψη και ενισχύει την επίγνωση και τη συγκέντρωση.
Σε ποιους απευθύνεται;
Σε όσους θέλουν να απελευθερώσουν και να εκφράσουν συνειδητά στη ζωή τους το εσωτερικό δυναμικό τους. Να γίνουν αυτοί που πραγματικά είναι.
 
4. Διαλογισμός (από τη Ράτζα γιόγκα): αντίο φοβίες και ανασφάλειες
 Οι θιασώτες του υποστηρίζουν ότι μέσω της ενδυνάμωσης του νου μπορούμε να απαλλαγούμε από τις «αρνητικές» του συνήθειες και να προσεγγίσουμε ανώτερες καταστάσεις νοητικής ισορροπίας και συγκέντρωσης.
Τι περιλαμβάνει το μάθημα;
Ο ασκούμενος κάθεται σε μια άνετη στάση, σταυροπόδι, με τη σπονδυλική στήλη κατακόρυφη. Οι παλάμες των χεριών είναι πάνω στα γόνατα με τους δείκτες και τους αντίχειρες ενωμένους και τις παλάμες στραμμένες προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Ο ασκούμενος καλείται να κρατήσει αυτή τη στάση για όλη τη διάρκεια της πρακτικής, από δέκα έως προοδευτικά είκοσι λεπτά, αναπτύσσοντας σταθερότητα και άνεση σε κάθε μέρος του σώματος. Κατόπιν, συγκεντρώνεται στην αναπνοή του και παρακολουθεί τη ροή της μέσα και έξω από το σώμα. Σταδιακά εξασκείται στην ανάπτυξη της παρατήρησης των σκέψεων και των συναισθημάτων που αναδύονται από το νου, χωρίς να ταυτίζεται ή να διαταράσσεται από αυτά. Έτσι προσεγγίζει σταδιακά την εμπειρία της σιωπής και της ησυχίας στο νου.
Τα οφέλη
Απελευθερώνει το νου από τις έντονες και αρνητικές σκέψεις, τις φοβίες και τις ανασφάλειες. Αναπτύσσει θετική σκέψη, δυνατή θέληση, αυτοπειθαρχία και καλύτερη επικοινωνία με τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Σε ποιους απευθύνεται;
Σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν νοητική δύναμη και πνευματική επίγνωση σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής.
 
5. Μάντρα γιόγκα - η γιόγκα του ήχου
Η ιδέα τού να ανανεωθεί κανείς τραγουδώντας είναι πολύ καλή. Στηρίζεται στην αρχή των δονήσεων του σύμπαντος και βασίζεται στην απαγγελία των μάντρας, ήχων από τα 49 γράμματα του σανσκριτικού αλφάβητου. Η συχνότητα αυτών των ήχων επηρεάζει ευεργετικά το σώμα και το νου. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε όσους έχουν μουσικό αφτί και σε αυτούς που δεν έχουν αυτοπεποίθηση, καθώς τους βοηθά να εκφραστούν.
 
6. Νίντρα γιόγκα - η γιόγκα της χαλάρωσης
Αδειάζει το νου από όλα τα προβλήματα και τις έγνοιες που τον απασχολούν. Ξεκουράζει και ανανεώνει, καθώς 30 λεπτά νίντρα γιόγκα ισοδυναμούν με δύο ώρες ύπνο. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε όσους πάσχουν από αϋπνία, έντονο στρες και είναι πολύ πιεσμένοι.
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας