Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μύθοι και αλήθειες για την φιλοσοφία της Yoga

Μύθοι και αλήθειες για την φιλοσοφία της Yoga

Μας  χαλαρώνει, μας τονώνει και αποτελεί , αντίδοτο για το στρες. Ενώ,όπως μας εξηγούν οι εκπαιδευτές της Yoga πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο τρόπο να γυμνάσει κανείς ολόκληρο το σώμα.

Η  εκπαιδεύτρια  Μαργαρίτα Λαγού , απαντά στο HealthNews,  σε όλα και δίνει ένα ακόμα λόγο να προτιμήσουμε την yoga έχοντας κυριολεκτικά «χαθεί» στην ρουτίνα και το άγχος της καθημερινότητας.

 Το Yoga είναι για όλους !

Πολλοί νομίζουν ότι το yoga είναι μόνο για τους πολύ ευλύγιστους ή για τους πολύ γυμνασμένους.
 
Άλλοι νομίζουν ότι είναι μόνο για τους βουδιστές ή άτομα που πιστεύουν σε συγκεκριμένα ρεύματα ιδεών και φιλοσοφιών. Κάποιοι νομίζουν ότι κάποιος με περίσσια κιλά δεν μπορεί να κάνει yoga, ή πως αυτοί που είναι πολύ αδύναμοι δεν θα έχουν την αντοχή να τα καταφέρουν.
 
Κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι το yoga είναι μόνο για τους ενήλικες και ότι τα παιδιά δεν μπορούν να το κάνουν. Και κάποιοι άλλοι, νομίζουν ότι το yoga είναι μόνο για γυναίκες, και όχι για άνδρες. Άλλοι, νομίζουν πως όταν φτάσεις σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία και μετά, δεν μπορείς να παρακολουθήσεις ένα μάθημα yoga.

Όλοι αυτοί, κάνουν μεγάλο λάθος!!

Το yoga είναι για όλους!! Το λέμε ξανά και ξανά.

Τους γυμνασμένους, τους αγύμναστους, βουδιστές, χριστιανούς, μουσουλμάνους, μικρούς και μεγάλους, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες. Για όλους.

Το yoga δεν είναι κάποια θρησκεία, ή ομάδα, ή παράταξη. Δεν πρέπει να γίνεις μέλος ή συνδρομητής για να το ασκήσεις, ούτε να ακολουθήσεις αυστηρούς όρους και να πληροίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δεν χρειάζεσαι ούτε ειδικά ρούχα, ούτε ακριβά μηχανήματα.
 
Το μόνο που χρειάζεσαι, είναι το δικό σου σωματικό βάρος, και λίγη θέληση για αυτοβελτίωση. Δεν έχει βαθμολογία, και δεν έχει ανταγωνισμό.

Ο μόνος κανόνας είναι: Άκου το σώμα του, πρόσεξε το, γνώρισε το, σεβάσου το, αγάπα το. Και με τη σειρά, το σώμα σου θα σεβαστεί και θα αγαπήσει Εσένα: το πνεύμα σου, τον βαθύτερο, αληθινότερο σου εαυτό.

Οι φυσικές ασκήσεις κρατούν το σώμα σου δυνατό, γρασαρισμένο και ευλύγιστο, ενώ οι αναπνοές βοηθούν να εισπνέεις περισσότερο οξυγόνο στους πνεύμονες σου, να γίνεται πιο αργή και μακρύτερη η αναπνοή σου, και έτσι να κρατιέται ο κτύπος της καρδιάς σου σε φυσιολογικά επίπεδα.
 
Ο αέρας στους πνεύμονες καθαρίζει, το φαγητό χωνεύεται κανονικά, και ολόκληρο το σώμα γίνεται πιο καθαρό και υγιές.

To yoga είναι μια αυτο-πρακτική. Είναι για εμένα! Για να συγκεντρωθώ σ’εμένα, για να βρω την εσωτερική μου ισορροπία, και την εσωτερική μου ειρήνη. Δεν κάνω yoga για να γίνω καλύτερος ή χειρότερος από κάποιον άλλον. Κάνω yoga για να μάθω ποιος είμαι εγώ ο ίδιος, και αφού με αποδεχτώ, να με προκαλέσω, και να καλυτερεύσω τον εαυτό μου, με το ρυθμό που βολεύει εμένα.

Στην τελική, η ασκήσεις (Ασάνα) εξασκούν όλα τα μέρη του σώματος τεντώνοντας και τονώνοντας όλους τους μυς και αρθρώσεις του σώματος και την σπονδυλική στήλη. Επίσης τα εσωτερικά όργανα, αδένες και νεύρα.
 
Η αναπνοή της Yoga (Πραναγιάμα) ελέγχει το μυαλό, αφήνοντας το να νιώσει ήρεμο και ξεκούραστο. Η θετική σκέψη και ο διαλογισμός μας δίνει αυξημένη σαφήνεια, ψυχική δύναμη και συγκέντρωση. Είναι ολοκληρωμένη επιστήμη της ζωής. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν ένα εργαλείο να μας βοηθήσει με πόνους σε διάφορα σημεία του κορμιού μας και να μας βοηθήσει να γίνουμε όχι μόνο πιο δυνατοί, αλλά και πιο γαλήνιοι.

Το yoga είναι το προσωπικό ταξίδι του καθενός προς την ανεύρεση του πιο ευλύγιστου και δυνατού εαυτού του, και την ανακάλυψη της ισορροπίας μεταξύ του σώματος και του πνεύματος του.

Δοκιμάστε το  και θα καταλάβετε.
 
Μύθοι για την  YOGA
 
  • Το να πίνει κανείς νερό κατα την διάρκεια του μαθήματος ¨σβήνει" την ενέργεια
Δύο ή τρείς γουλιές νερό όχι μόνο δεν σβήνουν αλλά τονώνουν τον οργανισμό και την ενέργεια
 
  • Το ότι επιλε΄γεται μόνο από γυναίκες
Η προέλευση της έρχεται από την Ινδία και συγκεκριμένα από άντρες μοναχούς και στην Ινδία είναι κατεξοχήν ανδρική δραστηριότητα, απλώς στις περισσότερες τάξεις του μαθήματος αυτού η πλειοψηφία είναι γυναίκες.
 
  • Για να συμμετέχεις στην γιόγκα χρειάζεται ευλιγισία και δύναμη.
Σίγουρα η δύναμη και η ευλυγισία αποτελούν προϋπόθεση αλλά στο μάθημα της γιόγκα χρειάζεται σωστή αναπνοή βαθιά αναπνοή έτσι ώστε να οξυγονώνονται τα κύτταρα  του σώματος  μας.
 
  • Οι γυναίκες που είναι αδιάθετες δεν πρέπει να συμμετέχουν στο μάθημα ή δεν επιτρέπεται να κάνουν κάποιες στάσεις.
Επιτρέπονται όλες οι στάσεις μάλιστα κάποιες από αυτές λειτουργούν βοηθητικά στις αδιάθετες γυναίκες, εφόσον οι ίδιες δεν έχουν κάποιο πόνο.
Πρίν ξεκινήσουμε για το μακρύ ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης, καλό είναι να μελετήσει κατά πόσο όλη αυτή η διαδρομή του ταιριάζει. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχούς επιλογής, ωστόσο καλό είναι να επιλέξετε ένα σχετικά μικρό γκρουπ ατόμων, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι η επιλογή του δασκάλου.
 
μαργαριτα λαγου

*ευχαριστίες στην Μαργαρίτα Λαγού
Titali Yoga Shala
Τηλ. 70 004009
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας