Τετάρτη 17 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ο αθλητής και γυμναστής Σάββα Σάββα αναλύει την κουλτούρα του Κύπριου για την γυμναστική

Ο αθλητής και γυμναστής Σάββα Σάββα αναλύει την κουλτούρα του Κύπριου για την γυμναστική

Είναι μόλις 24 και έχει στο ενεργητικό του δεκάδες τίτλους και διακρίσεις.
 
Ο Σάββας Σάββα αθλητής της άρσης βαρών στην Εθνική Κύπρου και προπονητής φυσικής κατάστασης εγκταστάθηκε στην Κύπρο , ολοκληρώνοντας τις σπουδές του ,ως αθλητικός επιστήμονας και ερευνητής.

Στο βιογραφικό του αναγράφονται διακρίσεις όπως η Τρίτη θέση στους αγώνες μικρών κρατών 2016 καθώς και τίτλοι όπως τρείς φορές παγκύπριος πρωταθλητής σε αγώνες σωματικής διάπλασης κατηγορίας Junior, Παγκυπριονίκης 100 μέτρων και Τρίτη θέση σε Πανελλήνιους αγώνες στοίβου.

Το HealthNews, συνάντησε τον νεαρό αθλητή μας  και είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί του για τον αθλητισμό, την εκγύμναση και άλλα.

Εδώ και καιρό έχει συστάσει μια επιστημονική ομάδα με το όνομα The Athletes Innovation Group αποτελούμενη από επτά άτομα.

Πρόκειται για τον αθλητικό βιοχημικό και εργοφυσιολόγο δρ Χάρη Τύμβιο, τον διατροφολόγο- διαιτολόγο Χρίστο Κωνσταντίνου, την αθλητική ψυχολόγο Θάλεια Παναγή, τους φυσιοθεραπευτές Χάρη Χαραλάμπους και Έκτωρα Κωνσταντίνου και τον καθηγητή φυσικής αγωγής με ειδίκευση τα άτομα με ειδικές ανάγκες Αντρέα Κωνσταντίνου και φυσικά τον ίδιο τον Σάββα Σάββα.

Σάββα, είναι γενικά αποδεκτό και παραδεκτό πως ο χώρος του αθλητισμού είναι ζόρικος, δύσκολος και πολλοί λένε ότι είναι και μοναχικός. Πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτό ;

Θα ήθελα να διευκρινίσω την διαφορά που υπάρχει μεταξύ αθλητισμού και πρωταθλητισμού. Δεν είναι όλοι οι αθλητές πρωταθλητές  χωρίς να σημαίνει φυσικά πως δεν μπορούν να γίνουν.

Αν μιλάμε για τον απλό αθλητισμό τότε θα έλεγα πως δεν υπάρχει μοναχικότητα σε αυτό αφού ο ασκούμενος ευχαριστιέται την όλη διαδικασία. Πρόκειται για κάποιο που κάνει το χόμπυ του ευχαρίστηση χωρίς να διεκδικεί χρήμα ή δόξα.
 
Αυτό που τονίζω είναι προσοχή έτσι ώστε ο αθλούμενος να μην δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι αντί αθλητισμού κάνει πρωταθλητισμό. Κάτι τέτοιο γίνεται εμμονή και ψύχωση με πολλά σοβαρά προβλήματα  τόσο στον ψυχισμό του ατόμου αλλά και στο σώμα του. Και αυτό γιατί συνεχώς πιέζεται να προπονεί τον εάυτό του.
 
Υπάρχουν περιπτώσεις που ακούσαμε μέχρι και κατάθλιψη.

Ο πρωταθλητισμός από την άλλη θα έλεγα ότι κρύβει ένα είδος μοναξιάς ή μοναχικότητας.  Ένας πρωταθλητής, γνωρίζει εκ των προταίρων τα όρια, τις αντοχές αλλά και το περιβάλλον που βρίσκεται.Μέσα στο μυαλό του υπάρχει ο στόχος του και αυτό ίσως να τον μεταμορφώνει σε μοναχικό.

Οι Κύπριοι ασκούνται ή εξασκούνται κατά την γνώμη σου ;

Οι Κύπριοι σε γενικές γραμμές τα τελευταία χρόνια ήρθαν πιο κοντά στην γυμναστική αυτό είανι αλήθεια όμως για να απαντήσω στην ερώτηση σου αν ασκούνται ή εξασκούνται, πιστεύω ότι απλά εξασκούνται. Πάνω από 1 τοις εκατόν των ασκούμενων ανήκει στην κατηγορίας του πραγματικού αθλούμενου ένα αποτέλεσμα που προκύπτει από διάφορα ερωτηματολόγια και έρευνες σε γυμναστήρια.
 
Το βλέπουμε και εμείς καθημερινά αυτό. Οι Κύπριοι έχουμε την  τάση οι περισσότεροι να παραπλανούμαστε εύκολα από προβαλλόμενα πρότυπα είτε μέσω facebook, instagram ή και των διαφημίσεων.
 
Τώρα αν ρωτάς για την ευθύνη, ίσως να φταίει η αδράνεια των αρχων στο να θεσμοθετήσει ή να τροποποιήσει ττις νομοθεσίες για το ποιος είναι ο νόμιμος επαγγελματίας. Μόνο έτσι θα μπορέσει το κοινό να έχει την ορθή κατεύθυνση χωρίς να παρασύρεται και να πέφτει σε λάθη με κίνδυνο την υγεία του.

Στην Κύπρο κατά καιρούς, έχουν καταγραφεί υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας ειδικά σε παιδιά του δημοτικού. Ποια είναι η ρίζα του κακού κατά την άποψη σου ;

Όλα ξεκινούν από την κουλτούρα που δίνει φυσικά η ίδια η οικογένεια για το τι είναι η υγειινή διατροφή ή άσκηση.
Μετά, είναι το σχολείο.

Τα Υπουργεία Παιδείας σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία ακόμα και Ιαπωνία έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ κενοτόμο στα σχολεία στο οποίο τα πιαδιά μέχρι και την Τρίτη τάξη του Δημοτικού απαλλάσονται από διαγωνίσματα ή παρόμοια τέστ εξετάσεων και το σύστημα της παιδείας επικεντρώνεται στην ορθή διατροφή, αντιληψη και άλλους τρόπους καταπλέμισης της παχυσαρκίας.

Άλλες κυβερνήσει προχωρούν ακόμα και στην επιβολή φόρου στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη για να καταλάβετε με σκοπό να προληφθεί η παιδική παχυσαρκία.

Στην Κύπρο, φαίνεται πως δεν υπάρχει πλάνο για οργανωμένο και έτσι βλέπουμε τα πιο πολλά παιδιά να είναι παχύσρακα. Το να τρέφεται κάπιος σωστά από παιδί και να γυμνάζεται δεν είναι πολυτέλεια.

Πόσο εύκολο είναι στην Κύπρο κάποιος να ασχοληθεί με τον αθλητισμό ;

Να βρεί κάποιος ένα χώρο ή κάποιο προπονητή στην Κύπρο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Το θέμα είναι να απευθυνθείς σε επαγγελματίες.
 
Σήμερα παντού υπάχουν άτομα που δηλώνουν γυμναστές ή διατροφολόγοι. Δυστυχώς ο ΚΟΑ συναντά εμπόδια και δυσκολίες στο να αντιμετωπίσει την νέα αυτή μόδα του γυμναστή οπόταν όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ποιόν απευθυνόμαστε. Αυτός θα μας καθοδηγήσει στην μετέπειτα εξέλιξή μας

Πότε ένα παιδί είναι σε θέση να ξεκινήσει να αθλήται ;

Ένα παιδί ως τα 12 του χρόνια οφείλει να ασχολείται με διάφορα αθλήματα ως παιχνίδι χωρίσς πίεση από τους γονείς.

Μετά τα 12 μέχρι τα 15 του χρόνια, ο γυμναστής ή προπονητής αρχίζει να καταλαβαίνει τις κλίσεις του παιδιού.

Από τα 15 μέχρι τα 18 του χρόνια, ο έφηβος πια, είναι έτοιμος να χτίσει το και να εξελίξει το ταλέντο του. 

Και τέλος, στα 18 με 19 χρόνια ένας αθήττής είναι έτοιμος πλέον να ξέρει κατά πόσον θα ακολουθήσει τον πρωταθλητισμό ή όχι.

Τι σημαίνει αθλητική επιστήμη ;

Είναι η επιστήμη που ελέγχει το κενό μεταξύ πράξης και θεωρίας. Είναι αυτό που μπορεί να παντρέψει τις δύο αυτές έννοιες και στην Κύπρο είναι καινούρια. Εμείς συνεργαζόμαστε με ομάδες ποδοσφαίρου πρωτης, δεύετερης και τρίτης κατηγορίας αλλά και άλλες ομάδες χειροσφαίρισης και άλλους αθλητές.
 
Κάθε επαγγελματίας γυμναστηριούχος πρέπει να έχει μια τέτοια ομάδα στον χώρο του.

Τι έιναι αυτό που λείπει από την Κύπρο ;

Λείπει ένα σωστό δομημένο πλάνο από τους αρμόδιους φορείς του αθλητισμού καθώς και της παιδείας έτσι ώστε η κοινωνία να διδαχθεί τις αξίες του αθλητισμού, να αποβάλουμε αρνητικές συνήθειες διατροφικές και μη και να καταλάβουμε ότι η γυμναστική είναι τρόπος ζωής όχι δείγμα κοινωνικού στρώματος.

Μια συμβουλή

Να σταματήσει η ψευδαίσθηση πώς όποιος ασκείται κάνει πρωταθλητισμό. Όλοι πρέπει να βάλουμε την άσκηση στην ζωή μας αλλά αυτό δεν μας κάνει πρωταθλητές. Να διαλέξουμε όλοι τον τρόπο εκγύμνασης που μας κάνει να νοιώθουμε χαρούμενοι και να προχωρήσουμε με αυτόν.
 
* Athletes Innovation Team τηλέφωνο 9684851
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας