Τετάρτη 8 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Προπόνηση με λάστιχα για την τρίτη ηλικία. ( pic)

Προπόνηση με λάστιχα για την τρίτη ηλικία. ( pic)

Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας περνά από διαφορά στάδια τα οποία κάποια είναι θετικά και κάποια όχι.
 
Ένα κύριο αρνητικό είναι ότι καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να χάνουμε οστική πυκνότητα (αδυνάτισμα τον οστών μας), δύναμη, σταθεροποίηση και πολλά άλλα τα οποία συνήθως οφείλονται στις ενδοκρινολογικές αλλαγές με το πέρασμα τον χρόνων.
 
Ένα συχνό φαινόμενο σε άτομα της τρίτης ηλικίας είναι οι πτώσεις.
 
Οι πτώσεις μπορούν να οφείλονται στην απώλεια ισορροπίας στις καθημερινές δραστηριότητες.
 
Η διαδικασία της γήρανσης συνοδεύεται από ψυχικές αλλαγές των ηλικιωμένων να προκαλέσει περισσότερες από 10 φορές πτώσης κίνδυνο από τους νεαρούς ενήλικες και μεσήλικες ανθρώπους.
 
Τα παραπάνω ποσοστά ηλικιωμένων ανθρώπων που βιώνουν πτώση συσχετίζονται με σοβαρούς μυοσκελετικούς τραυματισμούς, όπως κάταγμα ισχίου και τραυματική εγκεφαλική βλάβη τα οποία οδηγούν στον περιορισμό κίνησης σε όλο το σώμα. 
 
Ένας κύριος λόγος ο οποίος έχει συσχετισθεί με το αυξημένο ποσοστό πτώσεων σε άτομα της τρίτης ηλικίας είναι η μείωση ισορροπίας, η μείωση της μυϊκής δύναμης και η απώλεια μυϊκής μάζας (και τα τρία μαζί έχουν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ τους).
 
Καθώς είναι αδύνατον να σταματήσουμε το χρόνο έχουμε ένα ισχυρό όπλο στο χέρι μας το οποίο μπορεί να μην είναι ικανό να εξαλείψει στο έπακρο το φαινόμενο αυτό αλλά σίγουρα μπορεί να το μειώσει κατά μεγάλο βαθμό.
 
Αυτό το όπλο δεν είναι άλλο εκτός από την γυμναστική και πιο συγκεκριμένα η εκγύμναση με ιμάντες (λάστιχα) αντίστασης. Χρησιμοποιώντας λάστιχα αντίστασης έχουμε την ικανότητα να ασκήσουμε ένταση προς όλες τις κατευθύνσεις.
 
Επίσης είμαστε σε θέση να προσαρμόσουμε την ένταση του φορτίου κάτι που μας δίνει την ικανότητα να ενισχύσουμε την δυναμικότητα των μυών στους ηλικιωμένους.
 
Στο παρόν στάδιο, η μυϊκή ενδυνάμωση με τη χρήση ιμάντων αντίστασης είναι μια εύκολη, φθηνή και απλή.
 
Έτσι χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της αποκατάστασης των διαταραχών και αθλητικών κακώσεις.
 
Η συνεχής επίσκεψη στο γυμναστήριο για τους ηλικιωμένους στις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι πρακτικό και εύκολο.
 
Έτσι, ερευνητής θεωρούν ότι η άσκηση με ιμάντες αντίστασης μετά τη γενική φυσική θεραπεία  μπορεί να ενισχύσει την ισορροπία, την ικανότητα βάδισης, την ευελιξία, πτώση αποτελεσματικότητα.
 
Στο ερώτημα το πως μπορεί να εφαρμοστή μια τέτοιου είδους προπόνηση είναι ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του κάθε ατόμου.
 
Ωστόσο σε γενικές γραμμές η επιστημονική κοινότητα μας έδειξε πως 30 λεπτά για 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να μας δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 
Ασκήσεις όπως κάμψη/έκταση αστράγαλου, η κάμψη/έκταση του γονάτου και η κάμψη/έκταση της λεκάνης έχουν την ικανότητα να  βελτιώσουν την ισορροπία, τη λειτουργία της βάδισης, την ευελιξία και την μείωση του περιστατικού πτώσης.

*Τα επιθήματα αποτελέσματα μπορούν να είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά όταν ο ασκούμενος ακολουθά ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μαζί με το ασκησιολόγιο.

**Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό, φυσιοθεραπευτή ή γυμναστή πριν ξεκινήστε το οποιοδήποτε προπονητικό πρόγραμμά.

***Ένα σωστά δομημένο διατροφολογικό πρόγραμμά μπορεί να ενισχύσει κατα μεγάλο βαθμό θετικά το προπονητικό σας πρόγραμμά.
 
Κάμψη/έκταση αστράγαλου:                                  
 
 
 
Κάμψη/έκταση της λεκάνης:
 
 
 
Κάμψη/έκταση του γονάτου:
 
 

 
* Σάββας Σάββα 
προπονητής φυσικής κατάστασης, αθλητής Άρσης Βαρών Εθνική Κύπρου, αθλήτικός επιστήμονας και ερευνητής
ΒSc (Hons) Science of Sport and Exercise 
MSc (Hons) Strength & Conditioning  
Athletes Innovation Team,, τηλέφωνα 96284851
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας