Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ping Pong, το άθλημα του εγκεφάλου και στην Κύπρο

Ping Pong, το άθλημα του εγκεφάλου και στην Κύπρο

Η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι εξολοκλήρου το καθαρά Κυπριακό άθλημα των πατεράδων μας.
 
Είναι ιστορικά ένα από τα παλαιότερα εν ενεργεία αθλήματα στο νησί μας. Πού την έχανες και που την έβρισκες τη νεολαία της νησιού μας πριν 20-40 χρόνια, ήταν στα καφενεία και συλλόγους της γειτονιάς για το αγαπημένο παιχνίδι, το γνωστό στο σε όλους μας πινγκ πονγκ.  
 
Φυσικά με το πέρας τον χρόνο το πινγκ πονγκ έφυγε από τα «αλώνια», ή καλύτερα τα καφενεία και πέρασε στα «σαλόνια» και τις επαγγελματικές αίθουσες.

Συνομιλήσαμε με το πρώην συνάδερφο δημοσιογράφο και νυν προπονητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης Πόλυ Τζιάμπο, με το θέμα συζήτησης μας να εστιάζεται κυρίως στο τι προσφέρει σε ένα παιδί και σε ένα ενήλικα το πινγκ πονγκ.

Ο Πόλυς πήρε την απόφαση το 2013 να ασχοληθεί σε πιο επαγγελματική βάση με την εκμάθηση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο νησί μας, αφήνοντας πίσω του το μελάνι και το πληκτρολόγιο της αθλητικής δημοσιογραφίας.
 
Φυσικά στη νέα του πρόκληση τα πηγαίνει εξίσου καλά όπως και σε όλα όσα τόλμησε να κάνει. Όπως είναι πλέον γνωστό κάθε χρόνο τα σωματεία στα οποία είναι προπονητής κατακτούν αρκετά πρωτεία.

Αυτό το διάστημα δραστηριοποιείται στις Ακαδημίες Πινγκ Πονγκ του Ονήσιλου και Ευαγόρα Λακατάμιας, ενώ διδάσκει και στο Ανοικτό Σχολείο του Δήμου Λακατάμιας. Τις καλοκαιρινές περιόδους συνεργάζεται με αρκετά καλοκαιρινά προγράμματα προσφέροντας τις γνώσεις του.
 

Είναι το πινγκ πονγκ Κινέζικο άθλημα;

Το Πινγκ Πονγκ είναι και η κλασική ονομασία της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Σε όποιο μέρος της γης και αν βρεθείς και πεις τη λέξη πινγκ πονγκ, τότε άμεσα γίνεσαι κατανοητός από όλους. Να το εκφράσω καλύτερα, σε βλέπουν με άλλο μάτι!

Το παιχνίδι ξεκίνησε ως άθλημα στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1880 και όχι από την Κίνα όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Απλά στην Κίνα η επιτραπέζια αντισφαίριση ή πινγκ πονγκ είναι το δημοφιλέστερο άθλημα.

Το γεγονός ότι σε μία χώρα με δισεκατομμύρια πληθυσμό όπως είναι η Κίνα, ο καλύτερος αθλητής της χρονιά για το 2016 ανακηρύχτηκε αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, δεν είναι καθόλου τυχαίο.
 

Στην Κύπρο πως είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Στο νησί μας πλέον τα σωματεία μέλη της ομοσπονδίας που διατηρούν τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης είναι κοντά στα 30 στον αριθμό. Είναι αριθμός αρκετά σημαντικός. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλά αθλήματα και οι επιλογές των γονιών και το παιδιών είναι αρκετές. Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό που υπάρχουν αρκετά παιδιά στο νησί μας που ασχολούνται με το άθλημα μας. 

Τι προσφέρει η επιτραπέζια αντισφαίριση;

Είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που ενδυναμώνει και γυμνάζει το παιδί είτε ασχολείται για λόγους ψυχαγωγίας (ή σαν δεύτερο άθλημα), είτε στοχεύοντας στον πρωταθλητισμό.
 
Η προπόνηση των παιδιών  συμβάλλει στην ανάπτυξη της αερόβιας και της αναερόβιας ικανότητας. Βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή και την ισχύ, ενδυναμώνει την συναρμογή των μυών, αυξάνει την ευκαμψία και την ταχύτητα.
 
 
Το πινγκ πονγκ ως άθλημα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το χόμπι.
 
Και όταν ένα παιδί ασχοληθεί πιο εντατικά, τότε εξασκεί και ενδυναμώνει τον οπτικοκινητικό του συντονισμό καθώς παρατηρεί διαρκώς τη μετακίνηση της μπάλας. Εκτός από σωματική άσκηση, το άθλημα μας προσφέρει και πνευματικά οφέλη.
 
Το παιδί σχεδιάζει στρατηγικές και οι αποφάσεις που  πρέπει να εκτελεστούν σε δέκατα του δευτερολέπτου.
Έτσι αυξάνονται τα επίπεδα συγκέντρωσης και η ικανότητα λήψης αποφάσεων. Κι αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει το παιδί και στα άλλα αθλήματα που ίσως κάνει ή ακόμα και στη μετέπειτα ζωή του.
 
 
 

 
Έχω διαβάσει ότι το άθλημα σας βοηθά εκτός των υπολοίπων στο τρόπο σκέψεις. Ισχύει αυτό;
 
Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε όταν πρέπει να παρθούν αποφάσεις συνεχόμενες σε κλάσματα δευτερολέπτου, είναι απόλυτα λογικό ο εγκέφαλος να δουλεύει και να δίνει εντολές.
 
Έτσι αυξάνονται τα επίπεδα συγκέντρωσης και η ικανότητα λήψης αποφάσεων.
 
Βελτιώνει επίσης τα αντανακλαστικά, το συντονισμό χεριού-ματιού και την ισορροπία, ενώ παράλληλα τονώνει και ενισχύει τους μύες στο άνω και κάτω μέρος του σώματος.
 
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η επιτραπέζια αντισφαίριση ενεργοποιεί διάφορες περιοχές του εγκεφάλου ταυτόχρονα.  Το παιχνίδι του πινγκ πονγκ χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ως μέθοδος αποτροπής της νόσου Αλτσχάιμερ και ενισχύει τη θεραπεία της άνοιας.
 

Μπορεί κάποιος εύκολα να γίνει αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίριση;
 
Το κάθε άθλημα θέλει το χρόνο του και την υπομονή.
 
Το πινγκ πονγκ, είναι το άθλημα που παρουσιάζει την εμφανέστερη διαφορά μεταξύ του ατόμου που δηλώνει ότι ξέρει να παίζει και του αθλητή που ξέρει πραγματικά. Έχω συναντήσει πολλά άτομα στην ζωή μου που δήλωσαν ότι ξέρουν να παίζουν πινγκ πονγκ.
 
Είτε έπαιζαν σε σχολικές κατασκηνώσεις , άλλοι σε συλλόγους και άλλοι είχαν παίξει σε σπίτια φίλων.  Κανείς δεν ήξερε να παίζει το πραγματικό άθλημα. Διότι το πραγματικό πινγκ πονγκ είναι ένα από τα δυσκολότερα και τα πιο απαιτητικά αθλήματα στον κόσμο.
 
*Πόλυς Τζιάμπος
Προπονητής Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης
99488564
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας