Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Οι πρώτες εργομετρικές εξετάσεις σε αθλητές στην Κύπρο

Οι πρώτες εργομετρικές εξετάσεις σε αθλητές στην Κύπρο

Στο Καρδιολογικό Διαγνωστικό  Κέντρο στην Λευκωσία εφαρμόστηκαν οι πρώτες εργομετρικές εξετάσεις σε αθλητές στην Κύπρο.
 
Το καλοκαίρι του 1983 επι προεδρίας Μιχαλάκη Ζιβανάρη και με προπονητή τον Ελλαδίτη Πάνο Μάρκοβιτς, οι ποδοσφαιριστές του σωματείου Α.Π.Ο.Ε.Λ  πέρασαν από όλες τις σύγχρονες για την εποχή εργομετρικές εξετάσεις .
 
Αστέρια στην ομάδα του Α.Π.Ο.Ε.Λ ήταν τότε ο Ιρλανδός Tomy Cassidy, ο Άγγλος Ian Moors, ο Νίκος Παντζιαράς, ο Τάκης Αντωνίου, ο Κούλης Παντζιαράς, ο Κώστας Μιαμιλιώτης, ο νεαρός τότε Γιάννος Ιωάννου και άλλοι.
 
 
(στην φωτογραφία απόκομμα από την ημερήσια εφημερίδα "Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ")
 
Ο τερματοφύλακας της ομάδας Κυριάκος Κουής δήλωσε την 1η Αυγούστου 1983 σε εφημερίδα, 
 
" Είναι κάτι που δεν ξέραμε ότι πρέπει να γίνεται σε αθλητές. Ακούγαμε σε άλλες χώρες που κάνουν τέτοιες εξετάσεις και γελούσαμε. Όμως είναι αναγκαίο για όλους. Θα έλθω σε επαφή με ποδοσφαιριστές άλλων ομάδων για να κάνουμε επιτέλους τον Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών που θα μας κατοχυρώνει τα διακιαώματα μας. Θεωρώ επιβεβλημένο καθήκον κάθε σωματείου και κάθε συλλόγου να στέλλει τους αθλητές του σε τέτοιου είδους ενδελεχείς εξετάσεις. Η επίσκεψη των ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ στο Καρδιολογικό Διαγνωστικό Κέντρο για να κάνουν αυτές τις εξετάσεις με έπεισαν οτι είναι αναγκαίο για όλους γενικά τους αθλητές να υποβάλλονται σε τέτοιο προληπτικό έλεγχο"
 
 
( στην φωτογραφία υπερηχοκαρδιογραφική εξέταση στον Κ.Κουή) 
 
Ο προπονητής Πάνος Μάρκοβιτς, ήταν σωστός επαγγελματίας με ισχυρή προσωπικότητα. 
 
Έδινε τεράστια σημασία στην προετοιμασία των ποδοσφαιριστών και στο σχολαστικό ιατρικό τους έλεγχο. Δήλωσε στον αθλητικογράφο Γιώργο Κόγια: "Δεν ξέρω τί γινόταν προηγουμένως. Εγώ ζήτησα οι ποδοσφαιριστές μου να υποβληθούν στις ιατρικές εξετάσεις. Δεν αποκλείεται κάποιος να έχει μια ιατρική βλάβη που θα του κάνει κακό στην προπόνηση. Προτιμώ να χάσω τον καλύτερο μου παίκτη παρά να κινδυνεύει η ζωή του. Στην Κύπρο έγινε η αρχή από τον ΑΠΟΕΛ και ελπίζω να το δουν όλοι με καλό μάτι και τα άλλα σωματεία"
 
 
( στην φωτογραφία διακρίνεται ο Τάκης Αντωνίου στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και ο Κ.Κουής στην δοκιμασία κοπώσεως) 
 
Ετοιμάστηκε από γιατρούς του Καρδιολογικού Διαγνωστικού Κέντρου λεπτομερής έκθεση με πορίσματα για τον κάθε αθλητή τα οποία αξιοποίησε ο προπονητής Μάρκοβιτς.
 
Η πρωτοποριακή αυτή ιατρική αξιολόγηση πιθανόν να συνέτεινε στις μετέπειτα επιτυχίες.
 
Η καθιέρωση εργομετρικών εξετάσεων των ποδοσφαιριστών σωματείων πρώτης κατηγορίας άρχισε σιγά σιγά να καθιερώνεται. 
 
Ο θεσμός ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την καθιέρωση από τον Κυπριακό Οργανισμό Άθλητισμού του Δελτίου Υγείας των αθλητών και σήμερα όλοι οι αθλητές τυγχάνουν ενδελεχούς ιατρικής αξιολόγησης.
 
Πηγή : Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950-1960 Λάκης Κ Αναστασιάδης 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας