Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Για πρώτη φορά παγκύπρια αθλητιατρική ημερίδα με κορυφαία συμμετοχή

Για πρώτη φορά παγκύπρια αθλητιατρική ημερίδα με κορυφαία συμμετοχή

Πραγματοποιήθηκε, στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία, η 1η Παγκύπρια Αθλητιατρική Ημερίδα Γυμναστών, από την Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γυμναστών Κύπρου. Υποστηρικτής της Ημερίδας ήταν το POWERADE, το επίσημο αθλητικό ποτό των μεγαλύτερων αθλητικών διοργανώσεων.

Μετά το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δόκτωρα Ανδρέα Τάνο, χαιρέτισαν την διοργάνωση της Ημερίδας ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, κύριος Ντίνος Μιχαηλίδης και ο  πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, κύριος Κλεάνθης Γεωργιάδης.

Πέντε καταξιωμένοι στον τομέα τους ομιλητές, ανέπτυξαν θέματα όπως: η «Συνταγογράφηση της άσκησης και η εκτέλεση της από Γυμναστές», «Η Άσκηση σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις»,  τα αποτελέσματα ενός ερευνητικού έργου για το αν «Τα γονίδια κάνουν τους πρωταθλητές», την διερεύνηση του ερωτήματος «Ο Πρωταθλητής Γεννιέται ή Γίνεται ;» και την «Αναπλήρωση υγρών και Ηλεκτρολυτών στην άσκηση».

Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τόσο με την αριθμητική της προσέλευση, όσο και με την ικανοποίηση των συμμετεχόντων αναφορικά με το επιστημονικό περιεχόμενο.

Από τον Δόκτωρα Ν. Χριστοδούλου, επεξηγήθηκαν τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ανεπαρκούς Σωματικής Δραστηριότητας και το πως οι γιατροί σε συνεργασία με τους γυμναστές το αντιμετωπίζουν με επιστημονικά σωστό τρόπο.
 
Επιπλέον, παρουσιάστηκε η διαδικασία συνταγογράφησης της άσκησης, δηλαδή η παραπομπή του ατόμου από το γιατρό στο γυμναστή με την έκδοση αναλυτικής συνταγής, ειδικά φτιαγμένης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και υιοθετημένης από κάθε εθνική Αθλητιατρική εταιρεία για τους γιατρούς της χώρας.

Ο Δόκτωρ Ευ. Νικολαΐδης μιλώντας για την «Άσκηση σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις», εξήγησε πως παρά τα ήδη γνωστά οφέλη της άσκησης στην πρόληψη ή/και την θεραπεία  πλήθους καταστάσεων και ασθενειών στον γενικό πληθυσμό, η άσκηση δεν έχει διαδοθεί όσο θα έπρεπε.
 
Προϋποθέτει κατάλληλη αξιολόγηση πριν την αρχική συνταγογράφηση και περιοδική επαναξιολόγηση μεταγενέστερα για αυξομειώσεις ή μεταβολές της φύσης ή/και της έντασής της. 
 
Συζητήθηκε ο τρόπος αξιολόγησης και διερεύνησης τέτοιων ασθενών πριν την έναρξη ενός προγράμματος, καθώς επίσης τα σημεία που πρέπει να προσέρχονται κατά την διάρκειά του, με την ελπίδα να διαδοθεί η πρακτική τόσο ανάμεσα στους ιατρούς όσο και στους γυμναστές- εκτελεστές τέτοιων συστάσεων προς τους ασθενείς.

Ενδιαφέρον προκάλεσε και η παρουσίαση του ερευνητικού έργου της Δόκτωρος Εβελίνας Γεωργιάδου «Τα γονίδια κάνουν τους πρωταθλητές;» και τα συμπεράσματα αυτού πως, παρόλο που γονιδιακοί παράγοντες δεν μπορούν να αποκλειστούν σαν πιθανοί συντελεστές της ανώτερης αερόβιας ικανότητας των δρομέων της Κένυας και της Αιθιοπίας, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως και περιβαλλοντικοί παράγοντες – όπως η γεωγραφική καταγωγή των αθλητών -  έχουν σημαντική συνεισφορά στο φαινόμενο.

Ο Δόκτωρ Μ. Μιχαηλίδης ανέπτυξε πως ο Αθλητισμός Υψηλών Επιδόσεων προϋποθέτει την επίτευξη κορυφαίων βιολογικών προπονητικών προσαρμογών, σε συνδυασμό  με την ύπαρξη κατάλληλων σωματομετρικών και ψυχοκινητικών χαρακτηριστικών, πάνω σε ένα ευνοϊκό Γενετικό Πλαίσιο.
 
Ως εκ τούτου, η επίτευξη υψηλών επιδόσεων δεν είναι εφικτή από όλους, καθότι οι βιολογικές ορίζουσες θέτουν ένα ανώτατο όριο στην Αθλητική Απόδοση, το οποίο είναι προκαθορισμένο από γενετικούς παράγοντες.

Μετά από κάθε άσκηση, απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού είναι η αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών.
 
Η κυρία Έλλη Χατζηλουκά ανάφερε χαρακτηριστικά, ότι μετά το τέλος της άσκησης, για να επανέλθει η υδατική ισορροπία, θα πρέπει να καταναλωθεί τουλάχιστον 125% της απώλειας των υγρών, έτσι ώστε να επανέλθει η υδατική ισορροπία μέσα στις επόμενες 3-6 ώρες.
 
Επίσης, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στο πώς επιτυγχάνεται αυτή η αναπλήρωση και ποιοι κατάλληλοι προπαρασκευασμένοι συνδυασμοί μπορούν να επιταχθούν για τον σκοπό αυτό.
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας