Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μαζί στη ζωή και στο γυμναστήριο

Μαζί στη ζωή και στο γυμναστήριο

Σύμφωνα με έρευνες, η άσκηση με το έτερο σας ήμισυ μπορεί να αποδειχθεί πιο ευχάριστη, δημιουργική και αποτελεσματική. Μη διστάζετε, λοιπόν.
 
Πάρτε τον σύντροφό σας από το χέρι και  σπεύσετε στο κοντινότερο γυμναστήριο για εγγραφή, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Η σωματική δραστηριότητα, παρέα με τον σύντροφό σας, σάς δίνει ένα ισχυρό κίνητρο για μια καλή αρχή, για καλύτερη συνέχεια και για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
 
Ακόμα, μια τέτοια κοινή απόφαση μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στη δημιουργία και ανάπτυξη κουλτούρας άσκησης και υγιεινής ζωής στο σπίτι, γεγονός που θα αποβεί ωφέλιμο για όλα τα μέλη της οικογένειας.                          
 
 Αμ’ έπος αμ’ έργον, λοιπόν. Μην καθυστερείτε. Βάλτε φόρμες και παπούτσια αθλητικά και ξεκινήστε με διάθεση απαραιτήτως θετική.
Αν προτιμάτε, μάλιστα, να το δείτε και κάπως σαν… παιχνιδάκι, καθορίστε γι’ αρχή ένα ραντεβού για τρέξιμο στο πάρκο ή στην παραλία.
Γιατί όχι;

Ευεξία στη σχέση

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, η κοινή γυμναστική είναι πιο απολαυστική και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνουμε «πιστοί» στην άσκηση μακροπρόθεσμα, όπως συμβαίνει και με άλλες συνήθειες που μας ευχαριστούν, επεσήμανε εύστοχα η καθηγήτρια Genevieve Dunton στο ετήσιο συνέδριο του American Public Health Association στη Βοστώνη.

Κατά τη διάρκεια της κοινής άσκησης παρατηρείται περισσότερη αύξηση των «θετικών» ορμονών στους ασκούμενους - ενδορφινών, σεροτονίνης και ντοπαμίνης - σε σχέση με άτομα που ασκούνται μόνα τους, όπως αποδείχθηκε σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
 
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης, άρα και της μεταξύ τους επικοινωνίας, πράγμα που τους βοηθά στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων και γενικά στο να καλυτερεύσουν τη σχέση τους. Ας μην ξεχνάμε πως η γυμναστική, εκτός των άλλων, βοηθά τα μέγιστα και στην απελευθέρωση του θυμού, των αρνητικών σκέψεων και της έντασης  που προκαλεί η καθημερινότητα, όπως επισημαίνεται και σε σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Troy των ΗΠΑ.               
 
Ευκαιρία, λοιπόν, για ευεξία στη σχέση!

Τόνωση αυτοεκτίμησης  

Δύναμη, ευλυγισία, αντοχή και γενικά υγεία σε σώμα και ψυχή. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά ευεργετήματα της γυμναστικής. Θα σταθούμε, όμως, ειδικά σ’ ένα άλλο, το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την υγιή σχέση ενός ζευγαριού.
 
Δεν είναι άλλο από την αυτοεκτίμηση, την οποία η γυμναστική με τα διάφορα πλεονεκτήματά της δύναται να χαρίσει στον άνθρωπο.
 
Κι όταν ένα άτομο αγαπά τον εαυτό του και τον εκτιμά, τότε θα συμπεριφέρεται καλύτερα και στη σχέση του, εκτιμώντας τον σύντροφο και τα όσα του προσφέρει στην κοινή συμβίωση.

Σήμερα, λόγω και των προτύπων που η κοινωνία προωθεί, πολλοί άνθρωποι έχουν το άγχος της εξωτερικής τους εμφάνισης είτε λόγω κάποιων περιττών κιλών είτε εξαιτίας της χαλάρωσης του σώματος. Το άγχος αυτό σε αρκετές περιπτώσεις πλήττει την αυτοπεποίθηση και την ίδια τη σχέση τους με τον σύντροφό τους.
 
Η άσκηση και πολύ καλύτερα η από κοινού άσκηση από έρευνες αποδεικνύεται σωτήρια και σ’ αυτό τον τομέα.
 
Τονώνει την ψυχολογία αλλά και την αυτοπεποίθηση, συνεπώς χαρίζει αυτοεκτίμηση στο ζευγάρι, άρα και στη σχέση τους.

Σύμφωνα με έρευνα Βρετανικού Πανεπιστημίου, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών – σωστής διατροφής και σωματικής άσκησης – έχει τριπλάσιες πιθανότητες επιτυχίας εάν το άτομο έχει στήριξη από τον σύντροφό του. Στην ίδια έρευνα τονίζεται πως όταν ο ένας εκ των δύο έχει ήδη κάποιες υγιεινές συνήθειες, για παράδειγμα καθημερινή προπόνηση σε γυμναστήριο, τότε και ο άλλος παρακινείται έστω και σε μικρό βαθμό.
 
Και για να μιλάμε με συγκεκριμένα ποσοστά, το 66% των γυναικών και το 67% των αντρών ξεκίνησαν γυμναστική όταν ο σύντροφός τους πρώτος πήρε την… ηρωική απόφαση.

Πηγή έμπνευσης

Καθηγητές ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Santa Clara υποστηρίζουν πως είναι στην ανθρώπινη φύση να κρίνουμε τον εαυτό μας, βάσει των ικανοτήτων και της απόδοσης των γύρω μας.
 
Εμπνευστείτε, λοιπόν, από τις ικανότητες του συντρόφου σας και επιδιώξετε να τον φτάσετε. Ο θετικός ανταγωνισμός ανεβάζει την αδρεναλίνη, αυξάνει και διατηρεί το πάθος στη σχέση.

Εάν εσείς είστε ο «δυνατός κρίκος» σ’ αυτή την προσπάθεια, τότε ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας κατα τη διάρκεια της άσκησης. «Η ενθάρρυνση είναι πολύ σημαντικό στοιχείο σε μια προπόνηση.
 
Αποτελεί ένα καλό κίνητρο για τη συνέχιση και την επίτευξη μίας άσκησης», τονίζουν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας και του Κολεγίου Ανθρώπινης Οικολογίας. Και δεν χρειάζονται πολλά λόγια.  
 
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ζευγαριών, αποδείχθηκε πως ήταν κατά 40% αποτελεσματικότερη η ενθάρρυνση όταν ο σύντροφος που παρακινούσε το ταίρι του ήταν λακωνικός ή ακόμα και σιωπηλός κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως είπε ο Brandon Irwin, επίκουρος καθηγητής της κινησιολογίας.
 
Φτάνει, όμως, που ήταν εκεί!


Σύμφωνα με έρευνα, το 66% των γυναικών και το 67% των αντρών ξεκίνησαν γυμναστική όταν ο σύντροφός τους πρώτος πήρε την… ηρωική απόφαση
 
Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών έχει τριπλάσιες πιθανότητες επιτυχίας εάν το άτομο έχει στήριξη από τον σύντροφό του
 
5 λόγοι για τους οποίους το ζευγάρι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν γυμνάζεται μαζί
 
Σύμφωνα με έρευνες, η άσκηση με το έτερο σας ήμισυ μπορεί να αποδειχθεί πιο ευχάριστη και αποτελεσματική. Μη διστάζετε, λοιπόν. Πάρτε τον σύντροφό σας και σπεύσετε στο κοντινότερο γυμναστήριο για εγγραφή.
 
Οι λόγοι είναι προφανείς:
 
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, η κοινή γυμναστική είναι πιο απολαυστική και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνουμε «πιστοί» στην άσκηση μακροπρόθεσμα.
 
Κατά τη διάρκεια της κοινής άσκησης παρατηρείται περισσότερη αύξηση των «θετικών» ορμονών στους ασκούμενους, σε σχέση με άτομα που ασκούνται μόνα τους, όπως αποδείχθηκε σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης, άρα και της μεταξύ τους επικοινωνίας.
 
Η γυμναστική βοηθά τα μέγιστα το ζευγάρι στην απελευθέρωση του θυμού, των αρνητικών σκέψεων και της έντασης  που προκαλεί η καθημερινότητα, όπως επισημαίνεται σε σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Troy των ΗΠΑ.    
                             
 Σύμφωνα με έρευνα Βρετανικού Πανεπιστημίου, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών – σωστής διατροφής και σωματικής άσκησης – έχει τριπλάσιες πιθανότητες επιτυχίας εάν το άτομο έχει στήριξη από τον σύντροφό του. Και για να μιλάμε με συγκεκριμένα ποσοστά, το 66% των γυναικών και το 67% των αντρών ξεκίνησαν γυμναστική όταν ο σύντροφός τους πρώτος πήρε την… ηρωική απόφαση.
 
Καθηγητές ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Santa Clara υποστηρίζουν πως είναι στην ανθρώπινη φύση να κρίνουμε τον εαυτό μας, βάσει των ικανοτήτων και της απόδοσης των γύρω μας.
Εμπνευστείτε, λοιπόν, από τις ικανότητες του συντρόφου σας και επιδιώξετε να τον φτάσετε. Ο θετικός ανταγωνισμός ανεβάζει την αδρεναλίνη, αυξάνει και διατηρεί το πάθος στη σχέση.
 
 
 
* Φανή Χατζηκώστα,Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης
Group και Personal Trainer
Τηλ. 99234130
fanihadjicosta@hotmail.com
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας