Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πώς η γυμναστική τονώνει το ανοσοποιητικό και μας προστατεύει από κρύωμα και γρίπη

Πώς η γυμναστική τονώνει το ανοσοποιητικό και μας προστατεύει από κρύωμα και γρίπη

Δεν το λέμε εμείς, αλλά τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών. Η σωστή και προγραμματισμένη άσκηση δύναται να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του αθλουμένου, σε σημείο που να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση κρυολογημάτων, γρίπης και όχι μόνο.

Μπορούμε, όμως, να μειώσουμε τις πιθανότητες «εισβολής» κρυολογήματος και άλλων παθήσεων ή μολύνσεων, εάν αμυνθούμε με γυμναστική.
 
Αυτό καταδεικνύουν τα αποτελέσματα ουκ ολίγων επί του θέματος επιστημονικών ερευνών.
 
Επιλέξαμε κάποιες από αυτές, οι οποίες αναφέρονται στην τόνωση του ανοσοποιητικού, που με τη σειρά της κάνει τον οργανισμό ανθεκτικότερο.
 
1. Ακόμη και η μέτρια άσκηση μπορεί να ξυπνήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από την ομάδα του δρος Thomas Lowder στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Αντίθετα, όμως, η εξαντλητική γυμναστική μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους. Σύμφωνα με την έρευνα, γυναίκες που ασκούνταν είτε με μέτρια ένταση πέντε φορές την εβδομάδα είτε με έντονη μία φορά την εβδομάδα είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν συνάχι. 

2. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας, με επικεφαλής τον Δρ Ντέηβιντ Νίμαν, μελέτησαν επί τρεις μήνες 1.000 άτομα 18 με 85 ετών και παρατήρησαν ότι όσοι ασκούνταν σε τακτική βάση μείωναν σχεδόν κατά 50% τις πιθανότητες να κρυολογήσουν ή και αν ακόμα αυτό συνέβαινε, είχαν ήπια συμπτώματα. Η άσκηση, επεσήμαναν, ενεργοποιεί προσωρινά - για λίγες ώρες - το κυτταρικό οπλοστάσιο του οργανισμού, βοηθώντας τον να μην κολλήσει κάποιο ιό. (ΒΒC)

3. Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να καταστεί πιο αποτελεσματικό, όταν γυμναζόμαστε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν η δρ Kate Edwards και η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ,όσοι ασκούνται λίγο πριν ή μετά τον εμβολιασμό έχουν μεγαλύτερη προστασία.  «Είμαστε βέβαιοι ότι η άσκηση βοηθά την αντίδραση του οργανισμού στα εμβόλια, επειδή ενεργοποιεί τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία είναι έτοιμα να αντιδράσουν όταν χορηγηθεί το εμβόλιο», ανέφερε η δρ Edwards.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου Αϊόβα τωνΗΠΑ. 

4. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine αποκαλύπτει ότι η συχνή φυσική δραστηριότητα εμποδίζει το κρυολόγημα και τη γρίπη. Από την ομάδα του Appalachian State University μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 1000 ενηλίκων για 12 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του φθινοπώρου.
 
Σε αυτό το διάστημα όσοι ακολουθούσαν 20 λεπτών μέτρια αεροβική δραστηριότητα για πέντε ή περισσότερες μέρες την εβδομάδα προσβλήθηκαν τις μισές φορές από γρίπη ή κρύωμα, σε σύγκριση με όσους ασκούνταν μία ημέρα την εβδομάδα ή λιγότερο. Επιπλέον, παρουσίασαν πολύ πιο ήπια συμπτώματα. 

5. Μελέτη διάρκειας ενός έτους έδειξε ότι 30 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα μειώνουν τα κρυολογήματα στο μισό. Επίσης, οι αθλούμενοι είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν.
 
 Η γυμναστική αυξάνει την αντοχή σε ιούς και λοιμώξεις, διεγείροντας την απελευθέρωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα.
 
Η καθημερινή άσκηση έχει σωρευτικό αποτέλεσμα και κρατά το ανοσοποιητικό σύστημα σε ετοιμότητα.
 
Ταυτόχρονα, όπως επισημάνθηκε από τους ερευνητές του National Cancer Institute των Η.Π.Α.,οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του παχέως εντέρου, ενώ η τακτική άσκηση έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση κατά 23% του κινδύνου για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. 

«Η άσκηση είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχει στα χέρια του ο καθένας μας, για να περιορίσει τις αρρώστιες», δρ Ν. Νίμαν,  Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Β. Καρολίνας

Σημειώστε κι αυτά…

Για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσετε τις πιθανότητες κρυολογημάτων και γρίπης, οι επιστήμονες συστήνουν εκτός από γυμναστική και τα ακόλουθα:
 
  • Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως,  άπαχη πρωτεΐνη, σκόρδο, μέλι
  • Πίνετε αρκετό νερό και αλκοόλ με μέτρο, καθώς η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να αποβεί τοξική για κάποια από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Καταπολεμήστε το στρες, το οποίο εκθέτει τον οργανισμό σε δυσάρεστες καταστάσεις, που υποβαθμίζουν το ανοσοποιητικό και κάνουν τον οργανισμό ευαίσθητο σε κρυολογήματα.
  • Να κοιμάστε καλά, καθώς με τον ύπνο τα κύτταρα αναζωογονούνται και αναπλάθονται, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ικανό να αντιστέκεται στις αρρώστιες.
  • Σε συνεννόηση με το γιατρό σας πάρτε, αν χρειάζεται, σκευάσματα βιταμινών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως, Α, C, Β και D.
  • Σβήστε το τσιγάρο για λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα και φλεγμονές.
  • Τηρείτε τους απαραίτητους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών όταν επιστρέφετε στο σπίτι και ειδικά μετά από επαφή με νομίσματα και χαρτονομίσματα.
 
 
 
* Φανή Χατζηκώστα,Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης
Group και Personal Trainer
Τηλ. 99234130
fanihadjicosta@hotmail.com
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας