Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αγώνας δρόμου, ποδηλασίας και πεζοπορίας στη Λευκωσία για την αθέατη αναπηρία

Αγώνας δρόμου, ποδηλασίας και πεζοπορίας στη Λευκωσία για την αθέατη αναπηρία

Σε ένα κάλεσμα ζωής και άθλησης, για την «Αθέατη αναπηρία, από την άβυσσο στο άπλετο φως», ποδηλάτες του Pezina bikers club καθώς και δρομείς των Σωματείων Ευ-Ζην, του ΑΠΟΕΛ, της Ομόνοιας, του Περικλή Δημητρίου, Στέλιου Κυριακίδη, Dro.Me.A Racing, Παρνασσός Στροβόλου, ο ΠΑΣΥΝΜ (Παγκύπριος σύνδεσμος νοσηλευτών και μαιών), συμμετείχαν το περασμένο Σάββατο σε συμβολικό αγώνα δρόμου 5χλμ, σε πεζοπορία και σε ποδηλασία.

Διοργανωτής της όλης εκδήλωσης η Άννας Τσιηφτέ Καζακαίου, από τον Στρόβολο, η οποία επιβίωσε από κώμα που προκλήθηκε από σηψαιμικό σοκ, μετά από χειρουργική επέμβαση.
 
Η Άννα μετά από την τρομακτική της εμπειρία, τέσσερα χρόνια μετά, βλέποντας τις καθημερινές, ιδιόμορφες αλλά και πολύπλευρες δυσκολίες επιβίωσης της, από τον Σεπτέμβριο του 2016 τάχθηκε να αγωνιστεί ώστε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία εντός και εκτός Κύπρου, για την αθέατη αναπηρία η οποία ζει ανάμεσά μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κάθε χρόνο, στο Σάββατο του Λαζάρου, δηλαδή την ημέρα που είχε πέσει το 2013 σε κώμα, έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός να διοργανώνεται μία μεγάλη γιορτή με την ονομασία: «Από την άβυσσο στο άπλετο φως.
Ένα κάλεσμα ζωής και άθλησης της Άννας Τσιηφτέ Καζακαίου - η Αθέατη Αναπηρία ζει ανάμεσά μας» .

Τέσσερα χρόνια μετά η Άννα Τσιηφτέ Καζακαίου, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την αθέατη αναπηρία, διοργάνωσε τον αγώνα, ορίζοντας ως εκκίνηση το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, από το σημείο, δηλαδή, όπου νοσηλεύτηκε στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας σε κωματώδη κατάσταση από σηψαιμικό σοκ, μέχρι το σημείο όπου επέστρεψε νικήτρια, την οικία της.
 
Σε αυτή της την προσπάθεια εκτός από δρομείς και ποδηλάτες, συμμετείχαν και νοσηλευτές οι οποίοι την είχαν περιθάλψει όταν έπεσε σε κώμα, καθώς και άτομα που νίκησαν τον καρκίνο.

Στον αγώνα έτρεξε και η ίδια η Άννα Τσιηφτέ Καζακαίου καθώς και ο γηραιότερος δρομέας της Κύπρου, ο Ανδρέας Παμπακάς.
 
Η κ. Καζακαίου, σε δήλωση της είπε ότι όταν σε ένα αγώνα ήθελε να σταματήσει διότι δεν άντεχε το τερματισμό, τότε ο κ. Παμπακάς ο οποίος την είχε φτάσει, την πήρε από το χέρι και ξεκίνησαν μαζί να τρέχουν μέχρι τον τερματισμό.

Σημειώνεται ότι η κ. Καζακαίου, παρόλο, που η ίδια ζει την αθέατη αναπηρία, τρέχει τόσο σε αγώνες στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, στέλνοντας τα μηνύματα της για τη ζωή.
Όπως η ίδια έχει δηλώσει, έχει χέρια και πόδια, αλλά έχει ακρωτηριασμένα όργανα. Θα συμμετέχει και στις εκδηλώσεις του ημιμαραθώνιου Βόλου, τρέχοντας 5χλμ, στις 29 Απριλίου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε, εκτός από τον αγώνα 5χλμ και πεζοπορία και ποδηλασία με τη συμμετοχή και ατόμων με αναπηρίες, 1km γυμνασίου, 105m δημοτικού και 72m.
 
Όλες ανεξαιρέτως οι διαδρομές καθώς και η ημέρα διεξαγωγής της εκδήλωσης ήταν συμβολικές ως προς τα όσα έζησε η Άννα από την Άβυσσο στο άπλετο φως και το δικό της Γολγοθά.
 
Επίσης, διοργανώθηκαν δραστηριότητες και κατασκευές για μικρούς και μεγάλους.

Εξάλλου, ποδηλατική διαδρομή ευαισθητοποίησης της κοινωνίας διένυσαν δύο ποδηλάτριες, θέλοντας να στηρίξουν τον αγώνα της Άννας Τσιηφτέ Καζακαίου, των Γαβριέλλα Κυριάκου και Αγγέλα Μαλακτού.
 
Η Γαβριέλλα Κυριάκου διένυσε την απόσταση Πάφου-Λευκωσίας, 152 χιλιομέτρων και η Αγγέλα Μαλακτού κάλυψε τη διαδρομή από Λάρνακα προς Λευκωσία, 72 χιλιομέτρων με επιστροφή στη Λάρνακα με άλλα 72 χλ..

Όλα τα έσοδα που μαζεύτηκαν από τους συμμετέχοντες στον αγώνα και τις δραστηριότητες διατέθηκαν προς οικονομική ενίσχυση του Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας για την αρωγή των βαρέως πασχόντων και ασθενών που δέχονται περίθαλψη στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας.

Οι νικητές στον αγώνα 5χλμ ήταν οι ακόλουθοι:

Γενική κατάταξη ανδρών: 1ος Γιώργος Τοφή - ΓΣΕ, 2ος Αβραάμης Αβραάμ - Αστυνομία Κύπρου, 3ος Χαβιέρ Μορέλι – Π.Δημητρίου.

Γενική κατάταξη γυναικών: 1η Κυριακή Αναστασίου -ανεξάρτητη, 2η Μάρθα Σωτηρίου - Π.Δημητρίου, 3η Βαλέρια Μακαργκινοβα - Π Δημητρίου.

Κατηγορίες

Άνδρες 17-35 ετών: 1ος Στυλιανός Τσιάρτας - Αποέλ Δρομείς, 2ος Γιάννος Κόμπος - Ομόνοια Δρομείς, 3ος Σωτήρης Κόμπος - Ομόνοια Δρομείς.

Γυναίκες 17-35 ετών: 1η Μερόπη Δημητρίου -ανεξάρτητη, 2η Άλκηστη Κόμπου, 3η Άνδρεα Χαραλάμπους και Έλενα Ιωαννίδου.

Άνδρες 36-55 ετών: 1ος Μάριος Γεωργίου - Αποέλ Δρομείς, 2ος Σωκράτης Σωκράτους - Π Δημητρίου, 3ος Νέαρχος Λαμπρινός - Αποέλ Δρομείς.

Γυναίκες 36-55 ετών: 1η Ξένια Βιλανίδου - Dro.Me.A Racing, 2η Χριστιάνα Ιωάννου - ΕΥ-ΖΗΝ δρομείς, 3η Ελένη Νεοκλέους - Αποέλ δρομείς.

Άνδρες 56 και άνω ετών: 1ος Γεώργιος Γεωργίου - Αστυνομία Κύπρου/π.δ, 2ος Ανδρέας Παμπακά – ΕΥ-ΖΗΝ

Γυναίκες 56 και άνω ετών: Marlise Papoutsaki - Π. Δημητρίου Λεμεσού
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας