Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πόσο θα μας κοστίσει η αποχή από την προπόνηση τις γιορτές;

Πόσο θα μας κοστίσει η αποχή από την προπόνηση τις γιορτές;

Όταν πλησιάζουν διάφορες γιορτές είναι λογικό να απέχουμε από την καθημερινή μας εκγύμναση.
 
Κάποιες φορές ίσος επειδή βρίσκουμε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε και κάποιες άλλες επειδή απλά δεν θέλουμε αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή λόγο του ότι τα περισσότερα είναι κλειστά τον εορτών.
 
Η ερώτηση είναι η αποχή αυτή της κλίμακας τον 3 – 5 ημερών θα μου στοιχίσει;
 
Υπάρχουν δύο όψεις του νομίσματος.
 
Η μια είναι πως η γυμναστική για αρκετούς είναι η έξοδος από τη ρουτίνα της ημέρας, κάτι που στη τελική είναι μια ψυχολογική ενίσχυση για τον ασκούμενο.
 
Σε αυτή τη περίπτωση μέσο της εκγύμνασης ο εγκέφαλος εκκρίνει διάφορες ουσίες (σεροτονινη) οι οποίες μας δίνουν την αίσθηση της χαράς.
 
Σε αυτή τη περίπτωσή θα ήταν καλά να βάλουμε ένα μικρό και εύχρηστο πρόγραμμα εκγύμνασης στο σπίτι όπως ένα τροχάδι 30 – 40 λεπτά κοντά από το σπίτι ή μια ρουτίνα αντίστασης με το σωματικό σας βάρος.
 
Από την άλλη η διακοπή αυτή μπορεί να είναι αρκετά ευεργετική για το σώμα μας. Καθώς ακολουθούμε πιστά ένα πρόγραμμα εκγύμνασης βάζουμε το σώμα μας κάτω από πίεση κάτι το οποίο μακρόχρονα κουράζει το μυοσκελετικό μας σύστημα και ταυτόχρονα εκκρίνονται διάφορα υποπροϊόντα στον οργανισμό τα οποία θα θέλαμε να αποβάλουμε.
 
Μέσο αυτής της μικρής διακοπής βρίσκουμε την ευκαιρία να δώσουμε στο σώμα μας αυτή τη ξεκούραση την οποία χρειάζεται.
 
Αυτό όχι μόνο μας βοηθά να ξεκουραστούμε αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό μας και να επιστρέψουμε στην γυμναστική μας με ένα σώμα το οποίο θα ανταποκρίνεται καλύτερά στις αλλαγές τις οποίες θέλουμε να το υποβάλουμε.
 
Το πιο κύριο όμως στις διακοπές είναι να ήμαστε προσεχτικοί με την διατροφή μας. Καλό θα ήταν να μην τελειώσουμε τις διακοπές με ένα τεράστιο όγκο θερμίδων τις οποίες δεν χρησιμοποιήσαμε. 
 
 
*Σάββας Σάββα, προπονητής φυσικής κατάστασης, αθλητής Άρσης Βαρών Εθνική Κύπρου, αθλήτικός επιστήμονας και ερευνητής
ΒSc (Hons) Science of Sport and Exercise 
MSc (Hons) Strength & Conditioning  
Athletes Innovation Team,, τηλέφωνα 96284851
 

 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας