Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

"Κρούση" κατά της κυτταρίτιδας

"Κρούση" κατά της κυτταρίτιδας

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε πως η άσκηση μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της κυτταρίτιδας αλλά και να την περιορίσει στο ελάχιστο.
 
Όπως έχουμε δει στα προηγούμενα άρθρα μια κοπέλα η οποία θα ακολουθήσει ένα σωστό και ισσοροπημένο πρόγραμμα διατροφής μπορεί να περιορίσει την κυτταρίτιδα αλλά δεν θα μπορέσει να έχει το σώμα που ονειρεύεται.
 
 
Το πιο σημαντικό όπλο κατά της κυτταρίτιδας είναι η άσκηση.
 
Με την άσκηση όχι μόνο θα διώξουμε την κυτταρίτιδα αλλά ταυτόχρονα θα φτιάξουμε και το σώμα όπως το ονειρευόμαστε.
 
Ας δούμε λοιπόν πως η άσκηση επιδρά θετικά κατά της κυτταρίτιδας.
 
Ο κυριότερος λόγος εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι η κληρονομικότητα.
 
Επομένως δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι λεπτές κοπέλες εμφανίζουν κυτταρίτιδα.
 
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας είναι ο συνδιασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης.
 
Η αερόβια άσκηση συμβάλλει στην κινητοποίηση και καύση λιπαρών οξέων, για ενέργεια.
 
Η αναερόβια πέρα από την αύξηση του μεταβολισμού που οδηγεί στην αυξημένη καύση θερμίδων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και κατά συνέπεια περισσότερο κάψιμο λίπους, βοηθά στην σύσφιγξη των μυών και στην άμεση αισθητική βελτίωση του προβλήματος.
 
Πολλά λέγονται και γράφονται για το πως η άσκηση βοηθά στην κυτταρίτιδα.
 
Η αλήθεια είναι ότι για να βελτιωθεί η κυτταρίτιδα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό λίπους στον οργανισμό και να επιτευχθεί η απαραίτητη σύσφιγξη στην περιοχή που εμφανίζεται.
 
Πως όμως επιτυγχάνεται η μείωση του λίπους και η σωστή σύσφιγξη?
 
Συχνά ακούμε ότι το κλειδί για την καταπολέμηση είναι η μέτρια έντασης άσκηση η οποία είναι ο καλύτερος τρόπος για κάψιμο λίπους.
 
Η θεωρεία αυτή στηρίζεται στη καμπύλη εναλλαγής υδατανθράκων και λιπαρών οξέων ως πηγή ενέργειας κατά τη φάση της άσκησης.
 
Όσο πιο ψηλή είναι η ένταση μιας άσκησης (VO2max) τόσο πιο πολύ χρησιμοποιεί ο οργανισμός τους υδατάνθρακες ως καύσιμο (70%-80% υδατάνθρακες και 20%-30% λίπος) .
 
Επομένως μια μέτριας έντασης άσκηση γύρω στο 550% - 70% VO2max χρησιμοποιεί περισσότερο ποσοστό λίπους (50% υδατάνθρακες και 50% λίπους) Αν δούμε όμως με μαθηματική λεπτομέρεια τη πιο πάνω θεωρεία τότε θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι 100% σωστή. 
 
Ας πάρουμε για παράδειγμα μία κοπέλα η οποία ζυγίζει 60 κιλά , ύψος 162 εκ. ,ηλικίας 30 ετών και κάνει treadmill για 45 λεπτά με ένταση 65% της VO2 max.
 
Όπως βλέπουμε από το σχεδιάγραμμα στο 65% ο οργανισμός χρησιμοποιεί 50% λίπος και 50% υδατάνθρακες.
 
Αν το μετατρέψουμε σε θερμίδες τότε έχουμε  185.30 kcal X 50% =  92,65 kcal  προερχόμενο από λίπος, δηλαδή 10,29 γρ.  λίπους έχει καεί.
 
Τώρα το ίδιο άτομο ακολουθεί πρόγραμμα interval training εναλλαγής δηλαδή της έντασης του VO2 max. από το 50% εώς και το 85%.
 
Αν προσαρμόσουμε το πρόγραμμα έτσι ώστε ο μέσος όρος VO2 max. να είναι το 75% τότε έχουμε ποσοστό 65% υδατανθράκων και 35% λίπους ως καύσιμη ύλη. Κάνοντας τα μαθηματικά έχουμε 356,25 kcal X 35% = 124,68 kcal  προερχόμενο από λίπος, δηλαδή 13.85 γρ.  λίπους έχει καεί.
 
Έχουμε δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 30% στις συνολικές θερμίδες που έχουν καεί χρησιμοποιώντας το λίπος ως καύσιμη ύλη.
 
Η αύξηση αυτή παρόλο που το ποσοστό λίπους που χρησιμοποιεί ο οργανισμός κατά τη φάση της άσκησης είναι λιγότερο παρουσιάζεται επειδή αυξάνεται ο συνολικός αριθμός θερμίδων που έχουν καεί λόγο της ψηλότερης έντασης.
 
Με απλά λόγια το 35% του 350 είναι μεγαλύτερο του 50% του 185. 
 
Επομένως ο καλύτερος τρόπος αερόβιας άσκησης για χάσιμο λίπους και επομένως βελτίωση της κυτταρίτιδας  είναι ένα πρόγραμμα εναλλασόμενης έντασης ρυθμισμένο με μαθηματική ακρίβεια με τη χρήση παλμογράφου στα μέτρα του κάθε πελάτη ξεχωριστά 
 
 
 
 
* Αντρέας Κτίστης, 99589576, facebook@AndreasKtistisRFS
 United States of America NCCA accredited – Certified Personal trainer of: National Exercise & Sports Trainers’ Association- International Sport Science Association – National Council on Strength & Fitness - I.F.B.B. DIPLOMA Personal Trainer – Certified sports nutritionist - Women fitness specialist – Special population fitness specialist - Kids fitness coach.
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας