Παρασκευή 27 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Οι διατάσεις είναι σημαντικές για όσους κάνουν καθιστική ζωή

Οι διατάσεις είναι σημαντικές για όσους κάνουν καθιστική ζωή

Τα άτομα που κάνουν εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων το οποίο όμως συμπεριλαμβάνει πολλές διατάσεις- Stretching, έχουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς την ελαστικότητα του σώματός τους και το σημαντικότερο πολύ λιγότερους τραυματισμούς.
 
Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Harvard, οι διατάσεις είναι το κλειδί για ένα ευλύγιστο σώμα χωρίς πόνους και τραυματισμούς.
 
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μάς έχει κάνει πιο άκαμπτους, καθώς η καθιστική ζωή είναι αυξημένη στην καθημερινότητα μας, ενώ το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να κινείται.
 
Δυστυχώς όμως τα άτομα που αποφασίζουν να κινηθούν έπειτα από μεγάλα διαστήματα καθιστικής ζωής, κάνοντας αθλητισμό, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρούς τραυματισμούς.
 
Παλαιότερα οι ειδικοί πίστευαν ότι οι διατάσεις – Stretching, είναι σειρά ασκήσεων που αφορούν μόνο τους αθλητές που λαμβάνουν μέρος σε μεγάλους αγώνες και τις κάνουν πριν και μετά από αυτούς.
 
Όμως τα νεότερα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι διατάσεις είναι σημαντικές για όλα τα άτομα, ειδικά για εκείνα που δεν είναι σωματικά δραστήρια.
 
Η δυσκαμψία που συμβαίνει στα άτομα με ακινησία, καταπονεί τις αρθρώσεις στις καθημερινές κινήσεις, γεγονός που κάνει το περπάτημα, το σήκωμα  των χεριών πάνω από το κεφάλι, ή τη στροφή του κεφαλιού δεξιά και αριστερά δύσκολες και επώδυνες.
 
Στην έρευνα που έγινε οι επιστήμονες έβαλαν τα άτομα με δυσκαμψία να ακολουθήσουν ένα εξειδικευμένο και κατάλληλα οργανωμένο πρόγραμμα ασκήσεων, που συμπεριελάμβανε και διατάσεις, και διαπίστωσαν ότι είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες πιθανότητες τραυματισμών.
 
Αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γουδέβενος, εξηγεί ότι η δυσκαμψία «υπονομεύει» την ισορροπία και τη σταθερότητα του σώματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες πτώσεων, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή ενός ανθρώπου.
 
Κάνοντας όμως διατάσεις, ακόμη και μόλις 2-4 φορές την εβδομάδα, μπορεί να αυξηθεί θεαματικά η ελαστικότητα και το εύρος της κίνησης, να βελτιωθεί η ισορροπία, ή να ανακουφιστεί ο πόνος, που δημιουργείται από δύσκαμπτους μύες και αρθρώσεις.
 
Είτε λοιπόν, κάποιος είναι αθλητής είτε λάτρης της καθιστικής ζωής το σημαντικό είναι πριν αποφασίσει να κάνει οποιαδήποτε άσκηση να απευθυνθεί σε έναν ειδικό που θα του προτείνει τις κατάλληλες διατατικές ασκήσεις, που συμβαδίζουν με τις ανάγκες του σώματος τους.
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας