Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πόσα ξέρεις για το personal training;

Πόσα ξέρεις για το personal training;

Ένας προσωπικός γυμναστής, ένα πρόγραμμα ειδικά για σας στο χρόνο και το χώρο της επιλογής σας. Πολλοί πιστεύουν ότι το personal training είναι μια μόδα των τελευταίων χρόνων.
 
Έλα όμως που οι Έλληνες είχαν ανακαλύψει τον… personal trainer ή έστω μια μορφή αυτού αιώνες πριν!
 
Ο λόγος, βέβαια, για τον παιδοτρίβη, που ήταν ειδικός εκπαιδευτής, ο οποίος επέβλεπε τα παιδιά και τους έφηβους κατά τη διάρκεια της εκγύμνασής τους και τους καθοδηγούσε έτσι ώστε να εκτελούν σωστά τις ασκήσεις τους.
 
Αναφέρεται, επίσης, ότι στην εποχή του Περικλή κάθε οικογένεια είχε το δικό της παιδοτρίβη, ο οποίος αναλάμβανε τη φυσική κατάσταση κάθε παιδιού ξεχωριστά. Αυτά για την ιστορία.
 
Γιατί personal                   
                                                                             
Τι είναι, όμως, τελικά το personal training στις μέρες μας; Μια ακόμα πολυτέλεια της σύγχρονης εποχής ή μια μορφή αποτελεσματικής εκγύμνασης και προαγωγής της υγείας;
 
Για να αναθέσεις την εκγύμνασή σου σε προσωπικό γυμναστή σίγουρα απαιτείται μεγαλύτερο κόστος, σε σχέση με το γυμναστήριο και τη συμμετοχή σε τάξεις εκγύμνασης ή την άθληση με βάρη.
 
Έχεις, όμως, πρόσθετα οφέλη. Κι αυτό γιατί ένας ειδικός επιστήμονας θα σε καθοδηγεί, θα σε επιβλέπει και θα έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα ειδικά για σένα, το οποίο θα προσαρμόζει ανά πάσα στιγμή, πάντοτε ανάλογα με τους στόχους, τις ανάγκες, τις δυνατότητες, τις αδυναμίες ή τα προβλήματα υγείας που πιθανόν αντιμετωπίζεις.
 
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, εξάλλου, που οι θεράποντες ιατροί προτρέπουν άτομα κάθε ηλικίας, από παιδιά και έφηβους, μέχρι νέους, μεσήλικες και ηλικιωμένους να συνεργαστούν με προσωπικό γυμναστή, ώστε να βοηθηθούν στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, όπως, σκολίωση, οστεοπόρωση, αποκατάσταση από ατυχήματα και τραυματισμούς και άλλα πολλά, μεταξύ των οποίων και ψυχολογικά, όπως είναι η κατάθλιψη.
 
Εξάλλου, η σωστή και συστηματική άσκηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα και σε συχνότητα που αποφασίζεται πάντοτε ανάλογα με το προφίλ του ατόμου, αποτελεί σε πλείστες περιπτώσεις μέρος της θεραπευτικής αγωγής, με τη συνεργασία και του γιατρού όταν κρίνεται απαραίτητο.
 
Πού και πώς
 
Οι προσωπικές προπονήσεις μπορούν να γίνουν παντού.
 
Και όταν λέμε παντού, το εννοούμε. Από την αίθουσα μηχανημάτων ενός γυμναστηρίου ή το κολυμβητήριο μέχρι το πάρκο της γειτονίας, την παραλία ή ακόμα και το σπίτι του ασκούμενου με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, τον οποίο θα φέρει ο γυμναστής ή μόνο με το βάρος του σώματος του ασκούμενου.
 
Το ιδανικό μέρος, βέβαια, για μια ατομική προπόνηση είναι ο χώρος του γυμναστηρίου, όπου υπάρχουν τα κατάλληλα και απαραίτητα μηχανήματα, καθώς και ο απαιτούμενος πρόσθετος εξοπλισμός.
 
Ο ασκούμενος θα γυμνάζεται εκεί υπό την επίβλεψη γυμναστή, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του τον εξοπλισμό αυτό, γεγονός που θα του προσφέρει την ευχέρεια να προχωρεί σε ποικιλία ασκήσεων και παραλλαγών.
 
Υπέροχη, βεβαίως, επιλογή για personal training είναι και η πισίνα, καθώς η άσκηση στο νερό είναι πάντοτε ευχάριστη και παράλληλα αποτελεσματική.
 
Στην πισίνα μπορούν να γυμναστούν ακόμα και άτομα που δεν ξέρουν να κολυμπούν (είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουν εάν το θελήσουν), άτομα με τραυματισμούς, μυοσκελετικά προβλήματα, αρθρίτιδα, άλλες ασθένειες, παχυσαρκία ή γενικώς όποιος αγαπά το νερό, αρέσκεται στην ιδέα της υδρογυμναστικής και δεν ενθουσιάζεται με το χώρο του γυμναστηρίου.
 
Την ίδια ώρα υπάρχουν άτομα που δυσκολεύονται στη μετακίνηση ή απλώς δεν θέλουν, για προσωπικούς λόγους, να γυμνάζονται σε χώρο γυμναστηρίου ή σε κολυμβητήριο. Γι αυτούς η ιδανική λύση είναι το personal training στο σπίτι.
 
Ο γυμναστής τους θα είναι εκεί, ειδικά γι αυτούς, μεταφέροντας τον εξοπλισμό που απαιτείται και με… λίγη φαντασία θα φτιάξει στο χώρο τους ένα κατ’ οίκον γυμναστήριο, το οποίο θα νιώθουν άνετα και όμορφα!
 
Επιλέγοντας γυμναστή
 
Όλα καλά μέχρι εδώ. Ας υποθέσουμε πως η απόφαση έχει παρθεί. «Αρχίζουμε personal training». Πώς πρέπει, όμως, και με ποια κριτήρια να επιλέξουμε τον προσωπικό γυμναστή, τον οποίο θα εμπιστευτούμε;
 
Τα άτομα που ενδιαφέρονται να αρχίζουν ατομικές προπονήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά την επιλογή του personal trainer, με τον οποίο θα συνεργαστούν.
 
Θα πρέπει απαραιτήτως να είναι πτυχιούχος επιστήμονας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έτσι ώστε να έχει τις απαραίτητες γνώσεις ανατομίας, φυσιολογίας, βιολογίας και άλλες, που θα αποτελούν εγγύηση όχι μόνο για ένα καλό και αποτελεσματικό πρόγραμμα, αλλά και για την απαιτούμενη ασφάλεια του ασκούμενου και την αποφυγή τραυματισμών.
 
Στις μέρες μας, δυστυχώς, παρατηρείται το επικίνδυνο και κατακριτέο φαινόμενο των υποτιθέμενων ή κατ’ επίφαση γυμναστών, οι οποίοι έχουν μεν τη διάθεση, όχι όμως τις γνώσεις.
 
Προσοχή! Όπως ένας γυμναστής όσο κι αν αγαπά τα μαθηματικά, για παράδειγμα, δεν μπορεί και δεν δικαιούται να τα διδάξει, κατά τον ίδιο τρόπο και ένας μαθηματικός δεν δύναται και δεν πρέπει να παριστάνει τον γυμναστή – personal trainer.
 
Ένας σωστός προσωπικός γυμναστής, λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε θέση να εξατομικεύει κάθε πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα του ασκούμενου.
 
Να μπορεί να εκτελεί άρτια το ασκησιολόγιο που προτείνει, να διορθώνει, να επιβλέπει και να δίνει σημασία στις λεπτομέρειες.
 
Να είναι ο ίδιος πειθαρχημένος, ενθαρρυντικός, ικανός να εμπνέει και να δίνει συμβουλές, να προτρέπει και να κερδίζει την εμπιστοσύνη του ατόμου που έχει απέναντί του, δημιουργώντας ταυτόχρονα κλίμα οικειότητας και ευχάριστη ατμόσφαιρα.
 
Όφελος vs κόστος
 
Οι προσωπικές προπονήσεις κοστίζουν περισσότερο από μια απλή συνδρομή στο γυμναστήριο και είναι πολύ φυσικό, όταν ένας επιστήμονας εργάζεται ειδικά για σένα και αποκλειστικά με σένα.
 
Το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Θα έχεις αποτελέσματα στα σίγουρα και σε συντομότερο χρονικό διάστημα στο χώρο και το χρόνο που θέλεις, με τον ειδικό που επιλέγεις και με ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου.
 
Συζητώντας με άτομα που είτε αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα υγείας είτε απλώς επέλεξαν προσωπικό γυμναστή για καλή σιλουέτα και βελτίωση της σωματικής ή ψυχικής τους κατάστασης, δεν είναι λίγες οι φορές που ομολογούν πως προτιμούν να θυσιάσουν απολαύσεις της καθημερινής ζωής, όπως μια έξοδο για φαγητό ή μια ακόμα αγορά κάποιου αξεσουάρ, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για personal training.
 
Κι αυτό γιατί έχουν δοκιμάσει κι έχουν πειστεί πως η υγεία τους έχει ευεργετηθεί.
 
Στο σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε πως μπορεί κανείς να επιλέξει και τη λύση του semi-personal training με χαμηλότερο κόστος.
 
Στην περίπτωση αυτή η εκγύμναση γίνεται σε μικρά γκρουπ των δυο ή τριών ατόμων, διατηρώντας πλείστα προτερήματα του ατομικού προγράμματος.
 
Αρκετές φορές ακούμε ανθρώπους να διερωτώνται εάν το personal training θα ήταν η καλύτερη λύση και για τους ίδιους.
 
Κοντολογίς θα λέγαμε πως ο κάθε ένας από εμάς μπορεί, εφόσον θέλει, να αρχίσει πρόγραμμα προσωπικών προπονήσεων: Ένα υπέρβαρο δεκάχρονο παιδάκι, μια έφηβη με κύφωση, μια κυρία που επιθυμεί καλλίγραμμη σιλουέτα, μια γιαγιά με πόνους στα γόνατα, ένας κύριος με παραπανίσια κιλά.
 
Το personal training ενδείκνυται για κάθε περίπτωση. Μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει, φτάνει να έχει γίνει η σωστή επιλογή του personal trainer, που θα είναι σε θέση να τα προσφέρει.
  
 
 
 
 
*ΦΑΝΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης
Group και Personal Trainer
Τηλ. 99234130
fanihadjicosta@hotmail.com
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας