Πέμπτη 28 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Η άσκηση μετά τα 50 ο καλύτερος τρόπος για μυαλό-ξυράφι

Η άσκηση μετά τα 50 ο καλύτερος τρόπος για μυαλό-ξυράφι

Η μετρίας εντάσεως άσκηση αρκετές φορές την εβδομάδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούν ακμαίες τις νοητικές λειτουργίες τους τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Επιστήμονες από την Αυστραλία εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 39 προγενέστερων κλινικών μελετών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η σκέψη και η μνήμη βελτιώνονταν περισσότερο όταν οι μεσήλικες γύμναζαν την καρδιά και τους μυς τους σε τακτική βάση.

Μάλιστα οι βελτιώσεις αυτές παρατηρούνται ακόμα και σε ανθρώπους οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους, γράφουν οι ερευνητές στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής (BJSM).
 
Επιπλέον, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν αρχίσει κανείς την άσκηση, μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη.

Όπως λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καμπέρα και το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του τύπου 2 διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σε ό,τι αφορά τον εγκέφαλο πιστεύεται ότι αναχαιτίζει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών καθώς μπαίνουμε στη μέση ηλικία - ίσως επειδή η γυμναστική διεγείρει την παροχή αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων νευρώνων (εγκεφαλικά κύτταρα) και συνάψεων (συνδέσεων) μεταξύ τους.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις της συστηματικής γυμναστικής επί τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

Οι εθελοντές που είχαν συμμετάσχει στις μελέτες που αναλύθηκαν, είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις εγκεφάλου και τεστ μνήμης που έδειξαν ότι η αεροβική άσκηση (π.χ. βάδην, τζόγγινγκ, ποδηλασία) βελτιώνει τις νοητικές δεξιότητες όπως η σκέψη, η ανάγνωση, η μάθηση και η λογική, ενώ οι ασκήσεις για δύναμη (π.χ. βαράκια) επηρεάζουν σημαντικά τη μνήμη και την ικανότητα του εγκεφάλου να προγραμματίζει και να οργανώνει, δηλαδή τις εκτελεστικές λειτουργίες του.

Τα στοιχεία ήταν πολύ ισχυρά και οι ερευνητές λένε πως όλοι οι 50άρηδες πρέπει να βάλουν στη ζωή τους και τα δύο είδη ασκήσεως, έστω για μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
 
Τα μέγιστα οφέλη, πάντως, θα τα αποκομίσουν όσοι γυμνάζονται τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα, είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζο Νόρδεϋ, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Άθλησης και Γυμναστικής του Πανεπιστημίου της Κανμπέρα.
  
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας