Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Bokwa: Ψυχαγωγικός χορός – άσκηση

Bokwa: Ψυχαγωγικός χορός – άσκηση

Η Βokwa είναι ένα επαναστατικό νέο ομαδικό πρόγραμμα άσκησης που παρέχει στους συμμετέχοντες μια διασκεδαστική, εθιστική άσκηση, είτε είναι 7 ή 70 χρόνων!
 
Η Bokwa Fitness έχει επεκταθεί αρκετά στον κόσμο!

Το Bokwa θεωρείται ως εναλλακτικό της Zumba ή άλλων παρόμοιων προγραμμάτων γυμναστικής. Είναι βασικά, μια άσκηση χορού για μη χορευτές.

Το Bokwa απευθύνεται σε όλους. Φιλοσοφία του δημιουργού και κουλτούρα των συνεχιστών του, των Βokwa Ιnstructors σε οποιαδήποτε χώρα κι αν δραστηριοποιούνται, είναι να μεταδώσουν το μήνυμα πως το νέο αυτό πρόγραμμα δεν αποκλείει κανέναν από τις τάξεις του, οι οποίες αποτελούν χώρους άσκησης, χορού και ψυχαγωγίας.

Μια τάξη διαρκεί, συνήθως, από 45 έως 60 λεπτά και μπορεί να φιλοξενήσει παιδιά από τεσσάρων χρόνων και ενήλικες έως και 70.
 
Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο πως παρά το ότι βασίζεται στη μουσική, στο Bokwa μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και άτομα με προβλήματα ακοής. Κι αυτό γιατί ακολουθείται δεικτική καθοδήγηση.
 
Οι συμμετέχοντες βλέπουν τον εκπαιδευτή και ακολουθούν.
 
Ο καθένας με τους δικούς του ρυθμούς και ένταση, ανάλογα με τις αντοχές και τις ικανότητές του. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός στις τάξεις του.
 
Μπορούν να εγγραφούν άντρες και γυναίκες και είναι πολύ πιθανόν ένας πρωταθλητής χορού να συμμετέχει παρέα με ένα δεκάχρονο παιδί, σε μια μικτών ικανοτήτων τάξη, αντλώντας ο ένας θετική ενέργεια από τον άλλο. Βέβαια, λειτουργούν συνήθως και χωριστές τάξεις για παιδιά.

Εύκολα βήματα

Οι περισσότερες κινήσεις είναι απλές και τα βήματα εύκολα. Εξ ου και στις χιλιάδες των πιστών του οπαδών ανά τον κόσμο περιλαμβάνονται ακόμα και άτομα με δυσκολία στο συντονισμό των κινήσεων, αρχάριοι, άνθρωποι που ποτέ προηγουμένως δεν είχαν επαφή με το χορό ή τη γυμναστική από τα σχολικά τους χρόνια κι έπειτα.
 
Το Βokwa είναι απλό και διασκεδαστικό. Δεν περιλαμβάνει σύνθετα βήματα αερόμπικ και περίπλοκες χορογραφίες.
 
Οι συμμετέχοντες καλούνται να ακολουθούν τον εκπαιδευτή και με εύκολες κινήσεις και απλά βήματα να σχηματίζουν γράμματα, αριθμούς και σχήματα, χρησιμοποιώντας μέλη του σώματός τους. Για παράδειγμα, στα αρχικά στάδια η τάξη σχηματίζει χορεύοντας τον αριθμό 1, τα γράμματα L και J, ένα τετράγωνο ή σταυρό, υπό τους ρυθμούς ευχάριστης ζωντανής μουσικής.

Τους συμμετέχοντες σε μια τάξη καλωσορίζει και κατευθύνει πιστοποιημένος εκπαιδευτής Βokwa. Για να δικαιούται να διδάξει το πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει περάσει απαραιτήτως από εξειδικευμένα σεμινάρια, τα οποία του χαρίζουν και την ιδιότητα του instructor. 
 
Tα σεμινάρια πραγματοποιούνται σήμερα σε ειδικά κέντρα διαφόρων χωρών, όπως, Αγγλία, Γαλλία και Αμερική από Bokwa Εducation Specialist Trainers.

Σε πολλές περιπτώσεις οι εκπαιδευτές είναι και γυμναστές, γεγονός που ενισχύει τα πλεονεκτήματα σε μια τάξη ασκουμένων.
 
Κι αυτό γιατί ένας απόφοιτος του κλάδου της φυσικής αγωγής έχει τις απαραίτητες πρακτικές και ασφαλώς θεωρητικές γνώσεις, οι οποίες περιορίζουν και μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οποιαδήποτε πιθανότητα τραυματισμού, όπως συμβαίνει σε κάθε πρόγραμμα εκγύμνασης γυμναστηρίου.

Το Bokwa, με τις δικές του πρωτοτυπίες και ιδιαιτερότητες, επιτυγχάνει μυϊκή ενδυνάμωση και αυξάνει την ελαστικότητα του σώματος.
 
Ενισχύει την αερόβια ικανότητα και την αντοχή και υπόσχεται βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.
 
Προσφέρει γενικώς τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης για το σώμα και την ψυχή.
 
Σε αυτά προστίθενται οι χαλαρωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες της μουσικής και του χορού, που σε συνδυασμό με τα απλά βήματα του προγράμματος, βάζουν το συμμετέχοντα σε διαδικασία ευχάριστη, που απαλλάσσει από άγχος και σκέψεις.
 
Μετά το πέρας του μαθήματος ο συμμετέχων φεύγει ξαλαφρωμένος και κεφάτος, με το αίσθημα ευεξίας να έχει εκτοπίσει κάθε προηγούμενο δυσάρεστο συναίσθημα, αλλά και την κούραση της ημέρας.

Χάνεις βάρος

Το Bokwa μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην προσπάθεια για χάσιμο βάρους. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που το κάνει δημοφιλές διεθνώς. Χωρίς να είναι επίπονο, συμβάλλει σημαντικά στην καύση θερμίδων.
 
Ο ασκούμενος σε μια τάξη bokwa των 60 λεπτών μπορεί να κάψει, αναλόγως και της έντασης, από 800 έως και 1200 θερμίδες-σύμφωνα με το δημιουργό του και την επίσημη ιστοσελίδα www.bokwafitness.com – συμμετέχοντας σε μια όμορφη και ευχάριστη εμπειρία.

Εμπνευστής του Bokwa είναι ο Νοτιοαφρικανός Paul Mavi, γνωστός μουσικός και χορευτής, που ζει και δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
 
Εξοικειωμένος καθώς ήταν για χρόνια ο ίδιος με τις αίθουσες και τα προγράμματα εκγύμνασης, αναζήτησε στην πορεία κάτι καινούργιο, στο οποίο αξιοποίησε τις γνώσεις και την εμπειρία του στη μουσική και το χορό.
 
Ταυτόχρονα πρόσθεσε και στοιχεία της καταγωγής του, αρχίζοντας από την ονομασία. «Βο» θα πει ελαφρά πυγμαχία στη Νότιο Αφρική και «kwa» παραδοσιακός αφρικάνικος χορός.
 
Εξού και το Βokwa συνδυάζει, εν μέρει, απαλές κινήσεις πολεμικών τεχνών με βήματα παραδοσιακών χορών της Αφρικής.
 
Όλα αυτά, βέβαια, με τις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε να είναι εύκολα και ευχάριστα αποδεκτά διεθνώς, αλλά την ίδια στιγμή και αποδοτικά ως άσκηση, διασκέδαση και μέσο καταπολέμησης του άγχους.
 
 

*ΦΑΝΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης
Group και Personal Trainer
Τηλ. 99234130
fanihadjicosta@hotmail.com
 
  
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας