Δευτέρα 6 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Φαρμακοδιέγερση και φυσικοθεραπεία

Φαρμακοδιέγερση και φυσικοθεραπεία

Ο ρόλος της φυσιοθεραπείας σε ένα αθλητή είναι πολύ σημαντικός.
 
Μέσω της σωστής μυοσκελετικής αξιολόγησης, του σωστού τρόπου αποκατάστασης και αποθεραπείας, της σωστής ενδυνάμωσης αλλά και της σωστής μυικής χαλάρωσης, ο αθλητής μπορεί να πετύχει τους στόχους του. 

Για να πετύχει τους στόχους του ο αθλητής κάποιες φορές μπορει να πέσει στη «παγίδα» της φαρμακοδιέγερσης(ντοπινγκ).
 
Αυτό μπορει να γίνει για ψυχολογικούς παράγοντες, λόγω περιορισμένου χρόνου προετοιμασίας, λόγω κακής ποιότητας ζωής και για πολλούς άλλους λόγους.

Φαρμακοδιέγερση ορίζεται η χρήση ενός μέσου (ουσίας ή μεθόδου) η οποία είναι ενδεχομένως βλαβερή για την υγεία ή είναι ικανή να αυξήσει την απόδοση των αθλητών. Ο κύριος ρόλος του ντόπινγκ είναι η αύξηση της μυικής μάζας συνήθως καθώς και η γρήγορη απώλεια βάρους. 

Παρ’όλα αυτα η χρήση αναβολικών ουσιών μπορεί να αποβεί μοιραία για έναν αθλητή.

Σύμφωνα με έρευνες ένας αθλητής ο οποίος κάνει χρήση ντόπινγκ έχει αυξημένες πιθανότητες για οποιοδήποτε τραυματισμό.
 
Σε μια έρευνα που έγινε ανάμεσα σε αθλητές σωματικής διάπλασης αποδείχτηκε ότι οι αθλητές που έκαναν χρήση αναβολικών ουσιών είχαν σοβαρά τενοντικά προβλήματα (Kanayama G et all, 2015) 

Ιστιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η μορφολογία του τένοντα δεν αλλάζει καθόλου με τη χρήση των αναβολικών ουσιών εντούτοις όμως ο τένοντας μπορεί να πάθει ζημιά γιατι χάνει από τη δύναμη και την αντοχή του (Evans NA et al, 1998)
 
Καταλήγοντας μπορούμε να πούμε ότι το ντόπινγκ αποτελεί μάστιγα τα τελευταία χρόνια και λόγω αυτού βλεπουμε καριέρες να χάνονται απρόοπτα.
 
Είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω αποκλεισμού μετά από έλεγχο ντόπινγκ. 

Ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή είναι να ενθαρρύνει τον αθλητή για τη σωστή άσκηση και να τον αποτρέπει από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ο φυσιοθεραπευτής πρέπει να γνωρίζει καλά το ντοπινγκ ούτως ώστε να μπορει να αποτρέψει τον αθλητή.

Τέλος, πρέπει να γίνεται μια σωστή συνεργασία ανάμεσα σε ΑΘΛΗΤΗ-ΓΥΜΝΑΣΤΗ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ-ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΟ-ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΟ για να επιτύχουμε τους στόχους μας.
 

* Έκτωρας Κωνσταντίνου
Bsc Physiotherapy
Τηλ.: 99842535
Physio&Kinisis ltd

  

 

 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας