Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει τις ασκήσεις στο γυμναστήριο;

Μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει τις ασκήσεις στο γυμναστήριο;

Στην Κύπρο, είναι αποδεδειγμένο πως ο κόσμος αρέσκεται στο να φροντίζει το σώμα του ολόχρονα. Ωστόσο οι μήνες πριν το καλοκαίρι, είναι οι μήνες οι οποίοι μαζεύουν μεγάλο αριθμό ατόμων στα γυμναστήρια, θέλοντας να φτιάξουν το ιδανικό σώμα για τις παραλίες.

Με  πολύ ζήλο, θέληση αλλά και ανυπομονησία τα άτομα αυτά μπαίνουν σε δυνατούς ρυθμούς γυμναστικής, μετά από μεγάλη περίοδο αποχής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί και παρατεταμένοι τραυματισμοί.

Οι τραυματισμοί αυτοί συνήθως αναγκάζουν τα άτομα αυτά, είτε να απέχουν τελικά από τη γυμναστική, είτε να αποφεύγουν ασκήσεις οι οποίες τους προκαλούν πόνο ή ακόμα και να τις εκτελούν λανθασμένα για να αποφεύγουν την πρόκληση του πόνου.

Τενοντίτιδες, τραβήγματα μυών, οσφυαλγίες είναι μερικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα τα οποία παραπονιούνται τα άτομα αυτά.

Τα λάθη που γίνονται στα γυμναστήρια, γίνονται συνήθως, λόγω έλλειψης επιτήρησης από τους γυμναστές και λανθασμένης εκτέλεσης των ασκήσεων, αλλά και χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού βαρών.

Εμείς σαν φυσικοθεραπευτές, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τους τραυματισμούς αυτούς, αλλά και να πείσουμε τα άτομα αυτά ώστε να αρχίσουν σταδιακά τη γυμναστική, μέχρις ότου μπορέσει ο οργανισμός τους  να ανταπεξέλθει σε υψηλού βαθμού ασκήσεις.

Τους τραυματισμούς αυτούς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχο, λειτουργική και θεραπευτική μάλαξη, κινησιοθεραπεία και κινητοποίηση της πάσχουσας περιοχής, με ελεγχόμενες σταθεροποιητικές ασκήσεις.

Σε κάποιους από αυτούς τους τραυματισμούς μπορεί να εφαρμοστεί και παγοθεραπεία.

Δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους τραυματισμούς, δεν απευθύνονται έγκαιρα σε κάποιον ειδικό και δεν λαμβάνουν έγκαιρη αντιμετώπιση των τραυματισμών τους, οπότε γίνονται χρόνιοι και ο χρόνος που απαιτείτε για να αντιμετωπιστούν αυξάνεται κατά πολύ.

Είναι καθήκον μας και εμάς ως φυσικοθεραπευτές αλλά και των γυμναστών ώστε να συμβουλεύουν τα άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο τους, να υπάρχει συνεχής επιτήρηση και άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε τραυματισμού προκύψει.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των τραυματισμών, επιτρέπει εν συνεχεία την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων, την επανένταξη στο πρόγραμμα του γυμναστηρίου, αλλά και στην συνέχιση των καθημερινών δραστηριοτήτων φυσιολογικά.

Επιπλέον είναι χρέος των ατόμων που αρχίζουν γυμναστήριο, να προστατεύουν τον οργανισμό τους και να δώσουν χρόνο έτσι ώστε το σώμα τους να αυξάνει τη φυσική του κατάσταση σταδιακά και να μην τον καταπονούν γιατί τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα από τα επιθυμητά.

 

* Μιχάλης Μούχλης Φυσικοθεραπευτής/Βελονιστής/Personal Train

Κέντρο Φυσικοθεραπείας Φυσιοκίνηση

Λεωφ. Αθαλάσσας 131, διαμ. 402, τκ.2024, Στρόβολος, Λευκωσία

Τ: +357 99152028, +357 96754795

E: info@physiokinisi.com ( Γνωρίστε το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ μας ) 

96754795

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας