Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Στον αγώνα κατά του ντόπινγκ (video)

Στον αγώνα κατά του ντόπινγκ (video)

To ντόπινγκ είναι ένα παγκόσμιο, πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο, ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας, καθώς παρουσιάζει μία συνεχή δημοσιότητα που αφορά περιστατικά γνωστών αθλητών που συλλαμβάνονται να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών και αθλητών που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στην Αρχαία Ελλάδα, ειδικοί περιγράφεται να προσφέρουν στους αθλητές διατροφικά συστατικά προκειμένου να βελτιώσουν τη φυσική τους απόδοση.

Αυτό θεωρούνταν απολύτως απαραίτητο και οι τότε προμηθευτές μπορούν να συγκριθούν με τους σημερινούς εξειδικευμένους αθλητίατρους.

Επιπλέον, αναφέρεται πως οι αθλητές προσπαθούσαν να αυξήσουν τη φυσική τους δύναμη καταναλώνοντας διαφόρων ειδών κρέας ή ζωμό αίματος πριν από τους αγώνες

Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό ντόπινγκ, που υπήρξε αφορμή για να ξεκινήσει η εποχή των αντιντόπινγκ τεστ, ήταν το 1960, όταν ο 23χρονος Δανός ποδηλάτης Κναντ Ενεμακ Τζένσεν έπεσε από το ποδήλατό του και πέθανε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Η νεκροψία έδειξε ότι είχε λάβει υψηλές δόσεις αμφεταμινών που του έδωσαν μικρότερη ανάγκη για ξεκούραση και περισσότερο χρόνο για προπόνηση.

Όλοι οι Αθλητές υπόκεινται σε Έλεγχο Ντόπινγκ: 

Οι Έλεγχοι Ντόπινγκ έχουν σκοπό την ανίχνευση χρήσης, από τους Αθλητές, ουσιών ή μεθόδων που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών και Μεθόδων και συμβάλλουν στην προαγωγή και την προστασία του αθλητισμού χωρίς ντόπινγκ.

Ο Έλεγχος Ντόπινγκ περιλαμβάνει τη Δειγματοληψία από ένα Οργανισμό Αντί-Ντόπινγκ (όπως την Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ) και την ανάλυση του Δείγματος από ένα Εργαστήριο διαπιστευμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντί-Ντόπινγκ (WADA).

Η Δειγματοληψία μπορεί να γίνει εντός-αγώνα ή εκτός-αγώνα (όπως για παράδειγμα στον χώρο προπόνησης ή το σπίτι του Αθλητή).

Τις περισσότερες φορές η Δειγματοληψία πραγματοποιείται χωρίς προειδοποίηση. Τα Δείγματα που λαμβάνονται είναι ούρα, αίμα ή και τα δύο.

Οι Αθλητές υποχρεούνται να συμμορφώνονται με κάθε έγκυρη απαίτηση για υποβολή σε Έλεγχο Ντόπινγκ.

Σε περίπτωσης άρνησης, μπορεί να τους επιβληθούν κυρώσεις.

Μάλιστα η ποινή που προβλέπεται σε περίπτωση άρνησης υποβολής σε Έλεγχο Ντόπινγκ είναι ίδια με την ποινή που προβλέπεται σε περίπτωση Δείγματος με Αντικανονικό Αναλυτικό Εύρημα.

Οι Έλεγχοι που διεξάγει η Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ είναι σύμφωνοι με τον Κώδικα του WADA και τις Διεθνείς Προδιαγραφές για τους Ελέγχους.

Οι Αθλητές που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Ελεγχόμενων Αθλητών (KEA) της Κυπριακής Αρχής Αντί-Ντόπινγκ υποχρεούνται να υποβάλουν Στοιχεία Εντοπισμού.

 
Ελέγχοι και σε ιδιωτικές αθλητικές διοργανώσεις - Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ :
 
Η Κυπριακή Αρχή Αντι-Ντόπινγκ συνεχίζει τις προσπάθειες της για καταπολέμηση του ντόπινγκ σε ιδιωτικές αθλητικές διοργανώσεις και πρόσφατα  πραγματοποίησε ελέγχους ντόπινγκ σε δύο μεγάλες διοργανώσεις αγώνων πολυ-λειτουργικής άσκησης που πραγματοποιήθηκαν στην Κυπρο, το Aphrodite Games 2017 και το Cyprus  Throwdown 2017.
 
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, οι δύο αυτές διοργανώσεις διεξάγονται κάθε χρόνο και σε αυτές συμμετέχουν 300-400 περίπου αθλητές, από την Κύπρο και το εξωτερικό. 
 
Διαβάστε: Φαρμακοδιέγερση και φυσικοθεραπεία
 
Ο Πρόεδρος της Αρχής Δρ Μιχάλης Πέτρου συνεχάρη τους διοργανωτές των αγώνων αυτών για την πρωτοβουλία τους να ζητήσουν τη διεξαγωγή των ελέγχων.
 
Η Αρχή, είπε, "θα συνεχίσει να συνεργάζεται με ιδιωτικούς αθλητικούς οργανισμούς και είμαστε στη διάθεση τους, για να βοηθήσουμε να εφαρμόσουν προγράμματα αντι-ντόπινγκ, πρακτική που εφαρμόζεται από πολλούς παρόμοιους οργανισμούς που διοργανώνουν αγώνες στο εξωτερικό.
 
Πέραν της αξιοπιστίας των αγώνων, πρωτεύουσας σημασίας για την Αρχή αποτελεί η διασφάλιση της υγείας των αθλητών, και οι έλεγχοι ντόπινγκ συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο κ. Πέτρου.

Η Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ ιδρύθηκε με το Διάταγμα ΚΔΠ 227/2009 του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, βάση του περί της Διεθνούς Σύμβασης (ΟΥΝΕΣΚΟ) κατά του Ντόπινγκ στον Αθλητισμό (Κυρωτικού) Νόμου του 2009.

Η Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ έχει την ευθύνη της εφαρμογής και της διαχείρισης αποτελεσματικής αντί-ντόπινγκ πολιτικής, που να είναι σύμφωνη με την Κυπριακή Νομοθεσία αλλά και με τις διεθνείς Συμβάσεις και τις άλλες δεσμεύσεις της Δημοκρατίας.

Δείτε μια ευχάριστη και ελκυστική ταινία, διάρκειας μόλις 5 λεπτών, που έχει σκοπό να δώσει για γενική εικόνα για τη διαδικασία του Ελέγχου Ντόπινγκ, τονίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Αθλητών:

Η ταινία, στοχεύοντας πρωτίστως στους νεαρούς αθλητές και σε όσους θα υποβληθούν σε Έλεγχο Ντόπινγκ για πρώτη φορά, περιγράφει σε συντομία κάθε ένα από τα ακόλουθα στάδια: την επιλογή του Αθλητή, την ειδοποίηση, τη λήψη του Δείγματος, την ανάλυση του Δείγματος και το χειρισμό των αποτελεσμάτων.

Η ταινία είναι παραγωγή της Κυπριακής Αρχής Αντί-Ντόπινγκ σε συνεργασία με τον παγκόσμιο Οργανισμό Αντί-Ντόπινγκ.

 Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ: 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ είναι διεθνές ίδρυμα το οποίο εργάζεται προς αποτροπή της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από τους αθλητές, το οποίο δημιουργήθηκε μέσω συλλογικής πρωτοβουλίας με επικεφαλής τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Συστάθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1999 στη Λωζάνη της Ελβετίας, ως αποτέλεσμα της «Διακήρυξης της Λωζάννης»,[1] για την προώθηση, το συντονισμό και την παρακολούθηση της καταπολέμησης του ντόπινγκ στον αθλητισμό.

Από το 2002, τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης είναι εγκατεστημένα στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ στον Καναδά.

Το γραφείο της Λωζάννης έγινε περιφερειακό γραφείο για την Ευρώπη. Άλλα περιφερειακά γραφεία έχουν συσταθεί στην Αφρική, την Ασία/Ωκεανία και τη Λατινική Αμερική.

Η WADA είναι υπεύθυνη για τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ που εγκρίθηκε από περισσότερες από 600 αθλητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών, εθνικών οργανισμών αντίντόπινγκ, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Χρηματοδοτήθηκε αρχικά από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ τώρα η WADA λαμβάνει το ήμισυ των δημοσιονομικών αναγκών της από αυτή, με το άλλο μισό να προέρχονται από διάφορες εθνικές κυβερνήσεις.

Τα διοικητικά όργανα της αποτελούνται επίσης από εκπροσώπους του αθλητικού κινήματος (συμπεριλαμβανομένων των αθλητών) και τις κυβερνήσεις του κόσμου.

Οι βασικές δραστηριότητες του οργανισμού περιλαμβάνουν την επιστημονική έρευνα, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη των ικανοτήτων ανίχνευσης του ντόπινγκ και την παρακολούθηση του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ.

Κατάλογος Απαγορευμένων Ουσιών και Μεθόδων

Ο Κατάλογος Απαγορευμένων Ουσιών και Μεθόδων αναθεωρείται, σε ετήσια βάση, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντί-Ντόπινγκ (WADA) και ισχύει για όλα τα αθλήματα και σε όλες τις χώρες.

Ο Κατάλογος Απαγορευμένων Ουσιών και Μεθόδων του 2017, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016, διατίθεται στα Σχετικά Αρχεία.

Ειδικά για την ουσία ψευδοεφεδρίνη που, από το 2010 η χρήση της απαγορεύεται εντός αγώνα, δείτε, στα σχετικά αρχεία, ενημέρωση της Κυπριακής Αρχής Αντί-Ντόπινγκ για τα σκευάσματα που έχουν άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας στα οποία περιέχεται η ουσία αυτή.

Οι παρενέργειές τους είναι πολλές και σημαντικές. Στους εφήβους, ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόωρη σύγκλειση των επιφύσεων, με αποτέλεσμα το χαμηλό τελικό ανάστημα. Άλλες σημαντικές παρενέργειες είναι η μη αναστρέψιμη αρρενοποίηση των κοριτσιών, η ολιγοσπερμία, η ατροφία των όρχεων και η γυναικομαστία στους άνδρες, η ηπατική επιβάρυνση, η υπεργλυκαιμία, η υπέρταση και οι επιπτώσεις από την ψυχική σφαίρα (εξάρτηση, κατάθλιψη, επιθετικότητα). Οι συνδυασμοί τους με άλλες κατηγορίες φαρμάκων είναι συνήθεις. 

Η ιατρική κοινότητα καλείται να πάρει θέση και να ενημερώσει υπεύθυνα το κοινό για την επιστημονική τοποθέτηση πάνω στο θέμα.

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας