Παρασκευή 26 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αντρέας Τρικωμίτης: Ο σκληροτράχηλος πρωταθλητής Ευρώπης

Αντρέας Τρικωμίτης: Ο σκληροτράχηλος πρωταθλητής Ευρώπης

Ο άλλοτε Παγκυπριονίκης του Judo μπαίνει στο ρινγκ για τη σπουδαιότερη μάχη της καριέρας του (μέχρι την επόμενη) και βγαίνει θριαμβευτής. Ανεβάζει την Κύπρο στο ψηλό βάθρο του νικητή και κάθε φορά που είναι απέναντι σε κάθε αντίπαλο, μεταμορφώνεται  

 • Πρωταθλητής Ευρώπης στο ΜΜΑ τοποθετώντας την Κύπρο στο χάρτη των ΜΜΑ, ένα ταξίδι με αποτέλεσμα, πώς νιώθεις για αυτό;

Όταν από παιδί ξεκινάς να ασχολείσαι σοβαρά με τον πρωταθλητισμό και αγαπάς αυτό που κάνεις σίγουρα θα πετύχεις. θεωρώ ότι αν το θελήσεις πάντα υπάρχει συνέχεια γιατί μαθαίνεις με ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής που σου γίνεται βίωμα και η συνέπεια που σε διακατέχει λόγο πρωταθλητισμού σε ωθεί να προχωράς αφού δεν επαναπαύεσαι σε μετριότητες.

Θεωρώ ότι έφτασα σε ένα αρκετά ψηλό επίπεδο στο Judo συμμετέχοντας στην Ολυμπιάδα Νέων και πετυχαίνοντας να διακριθώ στους καλύτερους 16 του κόσμου.

Επιπλέον έχω κερδίσει μετάλλια εκπροσωπώντας την  Κύπρο μας σε κάποιες από τις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις νέων στον κόσμο.

Ξεκινώντας δεν ήξερα ακριβώς που θα φτάσω όμως σίγουρα ήξερα ότι ήθελα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και το ίδιο ισχύει και για το Μ.Μ.Α.

Διαβάστε: Αντρέας Τρικωμίτης: Πρωταθλητής Ευρώπης!

Όταν πραγματικά δουλέψεις τόσο σκληρά τότε σίγουρα τα συναισθήματα ικανοποίησης και χαράς είναι πολύ πιο έντονα. Ένιωσα ότι όλοι οι κόποι και οι θυσίες μου δεν πήγαν χαμένα και η κατάκτηση του τίτλου Πρωταθλητή Ευρώπης (ISKA) με έκανε περήφανο. 

 • Πόσο διήρκησε η προετοιμασία;

Για την κατάκτηση αυτού του Ευρωπαϊκού τίτλου η προετοιμασία μου διήρκησε 3 μήνες. Σε αυτό που κάνω χρειάζεται πολλή πειθαρχία, σκληρή προπόνηση και πολλές στερήσεις.

Επιπλέον συγκεκριμένο αυστηρό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και πολλή αυτοσυγκράτηση.

Στην καθημερινότητα μου είναι επάναγκες να έχω συνέπεια και συνέχεια χωρίς να υπάρχει καθόλου περιθώριο για οποιουδήποτε είδους δικαιολογία.

Κυριολεκτικά καθημερινά χύνεται αίμα στην προπόνηση γιατί προπονούμαι με αθλητές πολύ ψηλού επιπέδου. 

 • Ήταν επίπονο και ποιοι ήταν δίπλα σου;

Είναι πραγματικά επίπονο να προετοιμάζεσαι για μεγάλους και βαρυσήμαντους αγώνες οι οποίοι θα σου χαρίσουν μεγάλους τίτλους. Το πρόγραμμα που ακολουθώ είναι αυστηρό και δύσκολο.

Η ώρα 9 το πρωί ξεκινούσα την πρώτη μου προπόνηση και τέλειωνα στις 10 το βράδυ την τελευταία μου προπόνηση.

Ο συνδυασμός των προγραμμάτων μου συμπεριλάμβανε 2 με 3 προπονήσεις την ημέρα 5 με 6 φορές την βδομάδα.

Δίπλα μου ήταν πάντα η οικογένειά μου οι προπονητές μου, η φιλενάδα μου καθώς επίσης και πάρα πολλής κόσμος που με αγαπά και με στηρίζει. 

 • Η πιο δημοφιλής πολεμική τέχνη θα λέγαμε πλέον έχει και η Κύπρος έχει βρει τον εκπρόσωπό της, ποια η αντίδραση άλλων χωρών-εκπροσώπων, όταν μια μικρή Κύπρος εμφανίζεται με τόσες υψηλές επιδόσεις, τι σου λένε;

Ομολογώ ότι αισθάνομαι περήφανος γιατί εκπροσωπώ το μικρό νησί μας στο δημοφιλές αυτό άθλημα.

Όταν ένας αθλητής γίνεται με το άθλημα του πρεσβευτής της χώρας του και την αναδεικνύει στο εξωτερικό με τον καλύτερο τρόπο τότε θεωρώ ότι πέτυχε το σκοπό του.

Χωρίς υπερβολή υπάρχει πολλής κόσμος στο εξωτερικό που δεν γνωρίζει καν που βρίσκετε το νησί μας στο χάρτη οπότε αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αναγνωριστεί η χώρα μας στο εξωτερικό.

Ο κόσμος και όσοι ασχολούνται με το άθλημα μένουνε άφωνοι με τον τρόπο που παλεύω.

Χρησιμοποιώ το judo σαν βάση και η σωστή προπόνησή μου, μου δίνει την δυνατότητα να παλεύω δυναμικά και θεαματικά έτσι ώστε να μπορώ να κερδίζω τους καλύτερους αγώνες της βραδιάς στο εξωτερικό. 

 • Πόσους αγώνες μετράς στην πορεία σου ;

Οι αγώνες που συγκαταλέγονται στην πορεία μου είναι αμέτρητοι. Από πολύ μικρή ηλικία και για σειρά ετών ήμουν πρωταθλητής Κύπρου στο Judo σε διάφορες κατηγορίες και εκπροσώπησα την Κύπρο στο εξωτερικό σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο με επιτυχία  και επιπλέον συμμετείχα στην Ολυμπιάδα Νέων.

Παράλληλα ανακηρύχθηκα πρωταθλητής Κύπρου στην ενόργανη γυμναστική το 2001-2002.

Το 2013 έλαβα μέρος σε μια πολύ μεγάλη διοργάνωση M.M.A όπου ήμουν ο κύριος Αγώνας του ημιεπαγγελματικού και κατάφερα να κερδίσω ένα πολύ σπουδαίο και πολύ δυνατό Άγγλο αθλητή. Αυτή η νίκη μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ το 2014 ενάντια στο νούμερο ένα στην κατάταξη αθλητή του MMA στην Αγγλία.

Ο αγώνας πήρε μέρος λίγους μήνες αργότερα και μετά από μήνες απίστευτα σκληρής δουλειάς και προετοιμασίας κατάφερα να νικήσω τον καλύτερο αθλητή της χρονιάς μου.

Ο συγκεκριμένος αγώνας σχολιάστηκε πολύ στο χώρο του M.M.A και η αιτία ήταν οι εντυπωσιακές λαβές του Judo που χρησιμοποίησα ενάντια στον αντίπαλο μου  και συγκεκριμένα την τεχνική του ‘’Kata Guruma’’ που χρησιμοποιήθηκε από εμένα για πρώτη φορά στην ιστορία του M.M.A.

Ακολούθως η διοργάνωση μου απένεμε το βραβείο του καλύτερου αγώνα της νύχτας και το ψευδώνυμο ‘’Judo Bad Man’’.

Τον Νοέμβριο του 2015 κέρδισα το Title Elimination Fight και το βραβείο του καλύτερου αγώνα της  βραδιάς για ακόμη μία φορά ενάντια σε ένα από τους πιο κορυφαίους Άγγλους του αθλήματος.

Στις 26/11/2016 αγωνίστηκα για τον πιο πολύτιμο τίτλο στο επίπεδο μου ενάντια στον πρωταθλητή Ιρλανδίας τον οποίο κέρδισα με ομόφωνη απόφαση, αφού επικράτησα και στους 5 γύρους ανακηρύχθηκα ως Νέος Πρωταθλητής Αγγλίας.

Μετά τον τελευταίο μου αγώνα που κέρδισα τον πολυτιμότερο ημιεπαγγελματικό τίτλο στον κόσμο αποφάσισα να αγωνιστώ σε επαγγελματικό επίπεδο.

Είχα το επαγγελματικό μου ντεμπούτο στο Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον ενός κορυφαίου αθλητή που ήταν αήττητος ημιεπαγγελματίας  με πολύ καλές ικανότητες από τη Τσεχία.

Κατάφερα μετά από πολλή σκληρή δουλειά να κερδίσω με καταστροφικό τρόπο.

Στις 26/11/2017 με πάνω από 1700 θεατές όπου παρακολούθησαν την μεγαλύτερη διοργάνωση MMA που έγινε ποτέ στη Κύπρο αγωνίστηκα για ένα από τους κορυφότερους Ευρωπαϊκούς Τίτλους στον κόσμο τον ISKA ενάντια στον Γάλλο Πρωταθλητή Gary Kono.

Στον πρώτο κιόλας γύρο με submission νίκησα εκπλήσσοντας όλο το Παγκύπριο αντιμετωπίζοντας ένα πολύ έμπειρο Πρωταθλητή Γαλλίας που έχει αγωνιστεί στις καλύτερες και μεγαλύτερες διοργανώσεις της Ευρώπης όπως το  Cage Warriors ενός οργανισμού του MMA που αυτή την στιγμή βρίσκεται κάτω από την αιγίδα του UFC! 

 • Υπήρξε κάποιος αγώνας που δεν θα ξεχάσεις ποτές και γιατί τι συνέβηκε;

Το 2014 κέρδισα ένα από τους κορυφαίους αθλητές της χρονιάς εκείνης στην Αγγλία σε ένα αγώνα ο οποίος με έφερε σε θέση διεκδίκησης του τίτλου FCC.

Ο συγκεκριμένος αγώνας σχολιάστηκε πολύ στο χώρο του M.M.A και η αιτία ήταν οι εντυπωσιακές λαβές του Judo που χρησιμοποίησα ενάντια στον αντίπαλο μου  και συγκεκριμένα την τεχνική του ‘’Kata Guruma’’ που χρησιμοποιήθηκε από εμένα για πρώτη φορά στην ιστορία του M.M.A.

Ακολούθως η διοργάνωση μου απένεμε το βραβείο του καλύτερου αγώνα της νύχτας και το ψευδώνυμο ‘’Judo Bad Man’’. 

 • Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με πολεμικές τέχνες;

Επέλεξα Μεικτές πολεμικές τέχνες, γνωστές ως Μ.Μ.Α. (Μixed Martial Arts) ανεξάρτητα αν είναι δημοφιλές άθλημα στην Κύπρο ή όχι γιατί είναι ένα πολύ μαχητικό άθλημα που συμπεριλαμβάνει πολλά μαχητικά αθλήματα και πολεμικές τέχνες μαζί είναι ενδιαφέρον και συγκλονιστικό άθλημα.

Όταν οι κανόνες του judo άλλαξαν δεν θέλησα να αλλάξω τον τρόπο που πάλευα για τόσα χρόνια οπότε αποφάσισα να ακολουθήσω κάτι διαφορετικό.

Το Μ.Μ.Α όντος είναι ένα πάρα πολύ δημοφιλές και συναρπαστικό άθλημα. Βασικά όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Αγγλία ξεκίνησαν και οι καθημερινές προπονήσεις μου σε σχολή Μεικτών πολεμικών τεχνών. 
 

 • Υπάρχει πίεση στις προπονήσεις ως γνωστόν, υπάρχει κάποιο κόλπο που να σε εκπαιδεύει να αντέχεις σε αυτήν;

Η πίεση πιστεύω είναι φίλος αλλά και εχθρός μου. Με κρατά σε συναγερμό καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας μου για ένα αγώνα έτσι ώστε να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό.

Την χρησιμοποιώ καθημερινά στην προπόνηση για να με σπρώχνει όλο και περισσότερο γιατί τα μελλοντικά μου σχέδια δεν μου αφήνουν περιθώριο για λάθη. 

 • Στην Κύπρο πώς είναι τα πράγματα όσον αφορά τον αθλητισμό; Υπάρχουν υποδομές και καλοί δάσκαλοι για να προετοιμάσουν σωστά έναν αθλητή;

Η Κύπρος πάντα είχε και θα έχει καλούς αθλητές σε πολλά αθλήματα που και αυτοί κάνουν τις προσωπικές τους προσπάθειες και θυσίες για να πραγματοποιήσουν επιτυχίες.

Βρισκόμαστε σε καλά επίπεδα σε θέματα γνώσεων και καλής θέλησης. Οι υποδομές και προϋπολογισμοί για τον αθλητισμό δυστυχώς είναι περιορισμένα, έτσι κατά συνέπεια περιορίζονται και οι δυνατότητες πολλών ταλαντούχων αθλητών να βοηθηθούν.

Ας μη ξεχνούμε φυσικά ότι είμαστε ένα μικρό νησί που πάντα περνά δύσκολα, περάσαμε και περνούμε από εισβολή και κατοχή, περάσαμε και περνούμε από οικονομική κρίση οπότε δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα.

Όμως πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε Έλληνες με σπουδαία παράδοση στον Αθλητισμό. Πιστεύω προπονητές καλοί υπάρχουν αλλά δεν αρκεί μόνο να έχεις γνώσεις αλλά πρέπει να γνωρίζεις και το δρόμο προς την επιτυχία για να μπορείς να οδηγήσεις τον αθλητή σου σε αυτόν.

Σε κάποια αθλήματα όπως το Brazilian jiu-jitsu και την Πυγμαχία εκεί βασικά που προπονούμαι στην Κύπρο πριν ξεκινήσω την προετοιμασία μου στο εξωτερικό έχουν ψηλό επίπεδο και οι προπονητές (Andreas Achniotis) στο BJJ (Aspida Team Renzo Gracie Nicosia)  και ο Μάριος Kυρίλλου (Sparta Boxing Gym Nicosia) στην πυγμαχία  έχουν εμπειρίες και ταυτόχρονα επιτυχίες έτσι μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους σε άλλους αθλητές. 

 • Χρειάζεται ταλέντο ή καλή προπόνηση τελικά;

Για άλλα αθλήματα δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη αλλά για το judo και το M.M.A χρειάζεται απίστευτη εξάσκηση και ταλέντο, πολύ περισσότερο από αυτό που μπορεί να φανταστεί κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με το άθλημα  των πολεμικών τεχνών σε ψηλό επίπεδο.

Όμως η αλήθεια είναι ότι όσο ταλέντο και να έχει κάποιος ή όση εξάσκηση και να κάνει αν δεν προωθηθεί δεν θα μπορεί να φτάσει ψηλά.

Οι θυσίες είναι αναπόσπαστο μέρος του αθλήματος του Μ.Μ.Α. Προσωπικά δεν παραπονιέμαι καθόλου γιατί έμαθα να ζω με όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τον πρωταθλητισμό έστω και αν αυτά δεν είναι καθόλου εύκολα και ευχάριστα.

Όπως είπε και ο Αριστοτέλης ‘Τα αγαθά κόποις κτώνται’.  

 • Πώς ξεχωρίζει κάποιος ποιο είδος πολεμικών τεχνών θα κάνει;
Βασικά όταν είσαι σε μικρή ηλικία δεν μπορείς να γνωρίζεις ακριβώς τι πολεμική τέχνη να επιλέξεις γιατί σε περιορίζει το νεαρό της ηλικίας σου, όμως με καλή γονική καθοδήγηση θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Απλούστατα πρέπει να σου αρέσει έτσι ώστε να το κάνεις με αγάπη και μεράκι επιμονή υπομονή και πειθαρχία για να ανελιχθείς. 
 • Η επιτυχία είναι μεθυστική ή βοηθητική για ένα αθλητή;

Πιστεύω όταν είσαι ένας ισορροπημένος πειθαρχημένος αθλητής που η επιτυχία δεν ήρθε ξαφνικά αλλά μέσα από την πολύχρονη σκληρή δουλειά μετά από αρκετά χρόνια τότε δεν είναι τίποτα άλλο από την επιβράβευση των κόπων του.

Αυτού του είδους η επιτυχία είναι εντελώς διαχειρίσημη και την αντιμετωπίζεις ταπεινά σαν η ύστατη ηθική ικανοποίηση. Υπάρχει και η άλλη πλευρά όπου κάποιοι αθλητές επιδιώκουν τον εύκολο και γρήγορο δρόμο παλεύοντας με αθλητές πολύ χαμηλού επιπέδου.

Το κάνουν πολύ απλά στήνοντας κάποιους αγώνες πάνω στους οποίους φαίνονται αήττητοι ή πολύ πιο καλοί από όσο πραγματικά είναι λόγο του χαμηλού ανταγωνισμού που οι ίδιοι επιλέγουν θέλοντας να αυτοπροβληθούν.

Όμως όταν έρθει η στιγμή να αγωνιστούν σε μεγαλύτερες διοργανώσεις επαγγελματικού επιπέδου τότε χάνουν αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και αποτυγχάνουν οικτρά. 

 • Τι έχεις να πεις στα νεαρά παιδιά που τώρα ξεκινούν;

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε και άλλα νεαρά παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό μέσα στα πλαίσια του ``Ευ αγωνίζεσθε``.

Ο αθλητισμός αδιαμφησβήτητα σου προσφέρει σωματική και ψυχική υγεία και σε κάνει πειθαρχημένο άτομο με αυτοπεποίθηση και συνέπεια. Μέσω του αθλητισμού μπορείς να κυνηγήσεις τα όνειρά σου! 

 • Θα ήθελες να είσαι εσύ ο προπονητής μελλοντικά;

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτό μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Όταν με το καλό τελειώσω την αγωνιστική μου καριέρα και αν κάποιος χρειάζεται την βοήθεια μου σίγουρα θα του την προσφέρω.

Όμως το να ασχολούμαι 20 χρόνια με το  judo και αρκετά χρόνια με το άθλημα του M.M.A θεωρώ ότι θα ήθελα στο μέλλον να ζήσω μια πιο χαλαρή ζωή αλλά φυσικά μετά που θα πετύχω τους στόχους μου. 

 • Τα επόμενα σου σχέδια

Η όλη προσπάθεια και η κατάκτηση του τίτλου με έκαναν να σκέφτομαι να συνεχίσω με περισσότερο ζήλο υπομονή και επιμονή για να φτάσω ακόμα πιο ψηλά και  μαζί με εμένα να κάνω περήφανη την Κύπρο μou αλλά και χιλιάδες Κύπριους που αγαπούν αυτό το άθλημα και χαίρονται μαζί με τις επιτυχίες μου.

Η μεγαλύτερη επιτυχία για μένα θα είναι να πραγματοποιήσω το όνειρο μου σύντομα αν αγωνιστώ στον μεγαλύτερο οργανισμό M.M.A στον κόσμο το UFC. 


Ο Ανδρέας θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους χορηγούς του για την αγάπη και την υποστήριξη που του έχουν δείξει.

Για χορηγούς που ενδιαφέρονται να στηρίξουν τον Ανδρέα στην πορεία του στο UFC μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 
 
ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ:

 • Solal-Shipping Company
 • Petrolina
 • Servuspride – Costas Tsirides & CO LLC
 • D.Karanicolas – Car Transport Cyprus
 • Psaltis Auto Parts
 • USB Bank
 • Dr Tymvios Laboratory

 
Για να παρακολουθήσετε τον αγώνα πατήστε σε αυτό το  link: https://www.youtube.com/watch?v=MkLzURG4S2Y&feature=youtu.be
 
Επίσημη σελίδα του Ανδρέα Τρικωμίτη με όλες τις λεπτομέρειες για την καριέρα του.
http://andreastricomitismma.com/


 
 

 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας