Παρασκευή 24 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Νέα Ζηλανδία: Αδεια μετ' αποδοχών θα λαμβάνουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Νέα Ζηλανδία: Αδεια μετ αποδοχών θα λαμβάνουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ψήφισε χθες Τετάρτη νομοσχέδιο που προβλέπει την παροχή ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών διάρκειας 10 ημερών στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ένα μέτρο που έχει στόχο να τα βοηθήσει να φύγουν από το σπίτι τους.

Η βουλευτής Τζαν Λότζι του κόμματος των Πρασίνων εξήγησε ότι η άδεια αυτή θα επιτρέψει στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας «να βάλουν τέλος στη βία που δέχονται και να λάβουν βοήθεια χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους».

«Είναι κέρδος για τα θύματα, κέρδος για τους εργοδότες και κέρδος για την κοινωνία», τόνισε αφού το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 63 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά.

Η Λότζι που ανήκει στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό κατήγγειλε ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας πολύ συχνά λαμβάνουν αργά βοήθεια. «Περιμένουμε μέχρι η κατάσταση να γίνει πραγματικά κακή, μέχρι κάποιος να δολοφονηθεί και τότε ασχολούμαστε», εξήγησε.

Η άδεια αυτή θα επιτρέψει στα θύματα που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους να έχουν το χρόνο να κάνουν ό,τι χρειάζεται -είτε να παραστούν σε δικαστήριο, είτε να μετακομίσουν ή να βρουν νέα σχολεία για τα παιδιά τους.

Πριν τη Νέα Ζηλανδία οι Φιλιππίνες είχαν υιοθετήσει το 2004 αντίστοιχο νομοσχέδιο που προέβλεπε την παροχή άδειας διάρκειας 10 ημερών στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Νέα Ζηλανδία είναι μια από τις ανεπτυγμένες χώρες που πλήττονται περισσότερο από την ενδοοικογενειακή βία. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών που διαπράττονται μέσα στην οικογένεια είναι κατά κεφαλή διπλάσιο από αυτό που καταγράφεται στον Καναδά και τη Βρετανία.

Η Νέα Ζηλανδία είναι εδώ και χρόνια πρωτοπόρος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 1893 έγινε η πρώτη χώρα που τους έδωσε το δικαίωμα ψήφου.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας