Τετάρτη 8 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει την απώλεια μαλλιών

Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει την απώλεια μαλλιών

Πειραματικό συστατικό αντέστρεψε επιτυχώς την απώλεια μαλλιών, το γκριζάρισμα αλλά και την δερματική φλεγμονή που σχετίζονται με διατροφικά σχήματα πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη, σύμφωνα με πειράματα που έκαναν Αμερικανοί ερευνητές σε ποντίκια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Scientific Reports, ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins υποστηρίζουν ότι το συστατικό που δοκίμασαν μπορεί να αναστείλει την παραγωγή των γλυκοσφιγγολιπιδίων που είναι βασικά συστατικά του δέρματος και άλλων κυτταρικών μεμβρανών του σώματος μας.

Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη κάνει τα ποντίκια να χάνουν το τρίχωμά τους, αυτό να γκριζάρει και να εκδηλώνουν δερματική φλεγμονή.

Όμως, η χορήγηση του πειραματικού συστατικού είχε ως αποτέλεσμα την αναστροφή όλων αυτών των συμπτωμάτων.

Οι ειδικοί πάντως παρά τα προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα σπεύδουν να σημειώσουν ότι τα πειραματικά δεδομένα δεν σημαίνουν αυτομάτως ότι θα επαναληφθούν και στις κλινικές δοκιμές του σκευάσματος στους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση όμως η μελέτη ρίχνει φως στους πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς της απώλειας μαλλιών και των δερματικών πληγών σε άτομα που παίρνουν από του στόματος ή με τοπική χρήση φαρμακευτική αγωγή.

Πάντως και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα γλυκοσφιγγολιπίδια είναι παρόντα στα κύτταρα που απαρτίζουν την ανώτερη στοιβάδα του δέρματος, αλλά και στα κερατινοκύτταρα που συμβάλλουν στη ρύθμιση της απόχρωσης του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών.

Για να καθορίσουν πως η διαταραχή των γλυκοσφιγγολιπιδίων επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματος και αν η θεραπεία με D-PDMP (D-threo-1-phenyl-2-decanoylamino-3-morpholino-1-propanol), ένα συστατικό που αναστέλλει την παραγωγή των γλυκοσφιγγολιπιδίων, θα αντέστρεφε τις όποιες αρνητικές επιδράσεις, οι Αμερικανοί ερευνητές τροποποίησαν αρχικά μια ομάδα ποντικιών ώστε να εκδηλώσουν αθηροσκλήρωση.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας