Τρίτη 10 Δεκ, 2019 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

 «Μεταναστευτικές Ροές στην Ευρώπη και Θαλασσαιμία» -  Πιο επίκαιρο από ποτέ λέει ο Υπ. Υγείας  

 «Μεταναστευτικές Ροές στην Ευρώπη και Θαλασσαιμία» -  Πιο επίκαιρο από ποτέ λέει ο Υπ. Υγείας  

Πιο επίκαιρο από ποτέ χαρακτήρισε το θέμα των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και της θαλασσαιμίας, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε χαιρετισμό του στη δημοσιογραφική διάσκεψη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας.
Αναλυτικά ανέφερε:
 
«Παρακολουθούμε καθημερινά μεγάλους αριθμούς ατόμων να μετακινούνται από εμπόλεμες ζώνες προς αναζήτηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους ίδιους και των οικογενειών τους. Το φαινόμενο της μετανάστευσης, με οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές επιπτώσεις, τόσο για τους πολίτες της χώρας υποδοχής όσο και τους ίδιους τους μετανάστες.
 
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στα ζητήματα που αφορούν στην υγεία, το προφίλ των μεταναστών δεν είναι γνωστό και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι επαρκή, εντούτοις παρατηρείται ότι ο επιπολασμός της ηπατίτιδας Β είναι υψηλός για τις ομάδες των μεταναστών, που προέρχονται κυρίως από την Ασία, την Μέση Ανατολή και από Αραβικές χώρες, όπως η Παλαιστίνη και η Συρία. Επίσης, αναφέρονται περιπτώσεις που πάσχουν από άλλες ασθένειες, όπως είναι η φυματίωση, η Ηπατίτιδα Γ και το AIDS. Κατά την διάρκεια του 2017, η Κύπρος δέχθηκε περίπου 1,200 μετανάστες, εκ των οποίων 60 άτομα ήταν θετικά στις εξετάσεις για Ηπατίτιδα Β και Γ. Ανάμεσα τους υπήρχαν επίσης δύο άτομα με θαλασσαιμία τύπου β.
 
Λόγω της αυξητικής τάσης που σημειώνεται στην εισροή των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη, οι Κυβερνήσεις τόσο των κρατών μελών, αλλά και παγκόσμια, λαμβάνουν μέτρα και προωθούν προγράμματα, για την αντιμετώπιση των μεταδιδόμενων νοσημάτων που αποτελούν πρόβλημα δημόσιας υγείας. Παράλληλα, δημιουργούν μηχανισμούς, ώστε οι μετανάστες να λαμβάνουν την ορθή θεραπευτική αγωγή και να αντιμετωπίζονται από τις υπηρεσίες με αξιοπρέπεια.  
 
Η σημερινή διάσκεψη απεικονίζει τη συνεχή προσπάθεια, που καταβάλλει η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, ώστε η θαλασσαιμία να τεθεί ως προτεραιότητα σε εθνικό επίπεδο στα προγράμματα πρόληψης και διαχείρισης των κρατών μελών και στη λήψη έγκαιρων παρεμβάσεων από την αυξητική τάση του μεταναστευτικού κύματος.
 
Ιδιαίτερα, το έργο THALIA, για το οποίο η ΔΟΘ έχει συνάψει τετραετή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την αύξηση του αριθμού των ατόμων με θαλασσαιμία λόγω έντονων μεταναστευτικών ροών. Απευθύνεται κυρίως στις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών, στις χώρες προέλευσης των οποίων παρατηρείται υψηλός επιπολασμός θαλασσαιμίας.
 
Συγχαίρω την Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλει με σκοπό την ενδυνάμωση, τη συνεχή εκπαίδευση και τη διατήρηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στην πρώτη γραμμή, καθώς και για τους αγώνες που καθημερινά δίνει ώστε να εξασφαλίσει το δικαίωμα της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών προς τους θαλασσαιμικούς.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του έργου THALIA και να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται δίπλα στους θαλασσαιμικούς με στόχο την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και προγραμμάτων μας, τα οποία αποσκοπούν στην καλύτερη ποιότητα ζωής».
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας