Σάββατο 13 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Καρκίνος του παγκρέατος: 80 νέα περιστατικά στην Κύπρο κάθε χρόνο

Καρκίνος του παγκρέατος: 80 νέα περιστατικά στην Κύπρο κάθε χρόνο

Με σύνθημα «Ζητάμε περισσότερα. Για τον άνθρωπο. Για την επιβίωση» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος την 15η Νοεμβρίου, η ομάδα αντιμετώπισης γαστρεντερικών καρκίνων του ΠΑΣΥΚΑΦ «αλθέα» πραγματοποιεί εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παγκρέατος, ασθένεια με την οποία στην Κύπρο διαγιγνώσκονται γύρω στα 80 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.
 
Η ομάδα αντιμετώπισης γαστρεντερικών καρκίνων του ΠΑΣΥΚΑΦ ‘αλθέα’, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΜΚΟ «θέτει τον παγκρεατικό καρκίνο στο επίκεντρο για δημόσια συζήτηση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο, τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα».

Κάθε μέρα ανά το παγκόσμιο, προστίθεται, 1.250 άτομα διαγιγνώσκονται με παγκρεατικό καρκίνο ενώ περίπου 1.180 άτομα θα χάσουν την ζωή τους από αυτή την νόσο. Επεξηγείται ότι λόγω του ότι δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση γίνεται όταν η ασθένεια είναι ήδη προχωρημένη και δύσκολο να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά για αυτό και υπάρχουν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Στην Κύπρο, αναφέρεται, διαγιγνώσκονται γύρω στα 80 νέα άτομα το χρόνο με παγκρεατικό καρκίνο.
 
«Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, ηλικία +50, χρόνια παγκρεατίτιδα, οικογενειακό ιστορικό, διαβήτης και παχυσαρκία αλλά και τα συνήθη συμπτώματα, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση», σημειώνεται. Για το λόγο αυτό, προστίθεται, «η φετινή εκστρατεία της αλθέα ΠΑΣΥΚΑΦ έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των Παθολόγων και Γενικών ιατρών οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή».

Σύμφωνα με την ΜΚΟ με τη στοχευμένη αυτή δράση και την ενημέρωση των γιατρών για τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες υποψίας παγκρεατικού καρκίνου (NICE, 2015) οι παραπομπές μπορούν να γίνονται νωρίτερα.
 
Πηγή ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας