Τρίτη 23 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αντιβιοτικό μειώνει το μέγεθος των βλαβών από την ενδομητρίωση

Αντιβιοτικό μειώνει το μέγεθος των βλαβών από την ενδομητρίωση

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis σε μελέτη που έκαναν σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με ένα αντιβιοτικό μπορεί να μειώσει το μέγεθος των βλαβών που προκαλούνται από την ενδομητρίωση.
 
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μια μεγάλη, πολυκεντρική κλινική δοκιμή για να ελέγξουν το φάρμακο μετρονιδαζόλη σε γυναίκες που βιώνουν την οδυνηρή αυτή κατάσταση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενδομητρίωση αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για έως και το 10% των γυναικών ηλικίας 25 έως 40 ετών. Περίπου 5 εκατομμύρια γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 176 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πιστεύεται ότι επηρεάζονται. Η κατάσταση προκύπτει από τα κύτταρα της μήτρας που μετακινούνται προς τα πάνω στην περιοχή του στομάχου, όπου αυτά τα κύτταρα συσσωματώνονται για να σχηματίσουν αλλοιώσεις. Εκτός από τον πόνο, η ενδομητρίωση συχνά συμβάλλει σε προβλήματα γονιμότητας. Οι τρέχουσες στρατηγικές θεραπείας περιλαμβάνουν ορμονοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση, αλλά και οι δύο προσεγγίσεις περιλαμβάνουν σημαντικές παρενέργειες και επανεμφάνιση μετά τη θεραπεία.
 
Μελετώντας τα πειραματόζωα (ποντίκια), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με μετρονιδαζόλη μείωσε το μέγεθος των σχετιζόμενων με την ενδομητρίωση αλλοιώσεων στο έντερο τους. Τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης ότι τα βακτηρίδια στο μικροβιακό έντερο μπορεί να βοηθήσουν στην πρόκληση ή την πρόοδο της νόσου.
 
Όπως εξήγησε ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Ramakrishna Kommagani, PhD, βοηθός καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Επιστήμης της Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ο αρχικός τους στόχος ήταν να κατανοήσουν πώς αυτά τα βακτηρίδια του εντέρου ή η μικροβιακή ένωση μπορεί να συνδέονται με ενδομητρίωση, καθώς και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να βρεθεί μια οικονομικά αποδοτική θεραπεία. 
 
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι οι νέες γυναίκες και τα κορίτσια με αυξημένη ευαισθησία στην φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ενδομητρίωση.
 
Στη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μερικά από τα μικρόβια του εντέρου που συνδέονται με τα προβλήματα του εντέρου χαρακτηρίζονται επίσης εμφανώς στην ενδομητρίωση. Όταν επεξεργάστηκαν τα ποντίκια με το ευρέως φάσματος αντιβιοτικό μετρονιδαζόλη, οι βλάβες έγιναν μικρότερες και η φλεγμονή μειώθηκε επίσης.
 
Ενδιαφέρον είναι, ότι άλλα αντιβιοτικά που δοκιμάστηκαν στη μελέτη όπως - αμπικιλλίνη, νεομυκίνη και βανκομυκίνη - δεν μείωσαν τις φλεγμονές ή δεν συρρίκνωσαν τις αλλοιώσεις.
 
Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε, ότι τα επίπεδα ενός προστατευτικού τύπου βακτηρίων του εντέρου ήταν πολύ χαμηλά στα ποντίκια με ενδομητρίωση, έτσι πιστεύουν ότι εκτός από τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι δυνατή η χρήση προβιοτικών για την αύξηση των επιπέδων προστατευτικών βακτηρίων.
 
Αυτή η μελέτη είναι συναρπαστική καθώς ανοίγει νέα σύνορα στην ταυτοποίηση υποψήφιων βακτηρίων που μπορούν να προωθήσουν την ενδομητρίωση σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μας δίνει τη δυνατότητα να διεξάγουμε μελλοντικές μελέτες με στόχο την ανάπτυξη απλούστερων τρόπων διάγνωσης της ενδομητρίωσης", δήλωσε ο συγγραφέας.
 
Σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης, Indira Mysorekar, PhD , καθηγήτρια Παθολογίας και Ανοσολογίας, διευθύντρια του Κέντρου Επιστημών της Αναπαραγωγικής Υγείας το φαγητό μας μπορεί να επηρεάσει τα βακτήρια στο έντερο και αυτό μπορεί να προάγει την ενδομητρίωση, οπότε είναι σημαντικό να έχουμε υγιεινές συνήθειες.
 
Η ενδομητρίωση όπως αναφέρει ο καθηγητής Kommagani είναι μια σιωπηρή επιδημία η οποία ταλαιπωρεί συχνά τις γυναίκες με κράμπες, κατά τη διάρκεια των κύκλων της εμμήνου ρύσεως τους, ωστόσο, μόνο όταν ο πόνος φτάνει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούν να το χειριστούν τότε οι γυναίκες συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει κάτι άλλο πιο σοβαρό και απευθύνονται σε γιατρό.
 
Πηγή: Ναυτεμπορική
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας