Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

ΠΟΥ: Συνδέεται με την εργασία το «burn out», δεν είναι ασθένεια

ΠΟΥ: Συνδέεται με την εργασία το «burn out», δεν είναι ασθένεια

Διευκρινίσεις για την εργασιακή εξουθένωση ή «burn out» όπως άτυπα ονομάζεται παγκοσμίως έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα «φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία» και δεν είναι ασθένεια, αν και προηγουμένως η υπερκόπωση στην εργασία είχε συμπεριληφθεί στη Διεθνή Κατάταξη των ασθενειών.

Ο εκπρόσωπος έκανε μια διόρθωση διευκρινίζοντας ότι το burn-out περιλαμβανόταν ήδη στην προηγούμενη κατάταξη στο κεφάλαιο: «Παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας».

«Το ότι περιλαμβάνεται σε αυτό το κεφάλαιο σημαίνει ακριβώς ότι το burn-out δεν νοείται ως μια ιατρική κατάσταση αλλά μάλλον ως φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία», σύμφωνα με τρέχουσες έρευνες.

Το burn-out περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με τη «μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα».

Το πρωτόκολλο του ΠΟΥ διευκρινίζει ότι το burn-out «αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με το επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής».

Η νέα κατάταξη, που ονομάζεται CIP-11 και δημοσιεύτηκε πέρυσι, υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη φετινή 72η Παγκόσμια Συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Η κατάταξη περιέχει νέα κεφάλαια, από τα οποία ένα αφιερώνεται στη σεξουαλική υγεία. Η νέα κατάταξη καλύπτει διαταραχές που παλαιότερα κατατάσσονταν αλλού, όπως η «ασυμφωνία φύλου» δηλαδή η τρανσεξουαλικότητα, η οποία έως σήμερα κατατασσόταν στην κατηγορία των ψυχικών διαταραχών.

Πηγή:in.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας