Τρίτη 16 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Καρδιακή ανακοπή: Ποια ημέρα της εβδομάδας είναι πιο απειλητική για τη ζωή

Καρδιακή ανακοπή: Ποια ημέρα της εβδομάδας είναι πιο απειλητική για τη ζωή

Οι άνθρωποι που εισάγονται στο νοσοκομείο με καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που διακομίζονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας (BCS) στο Μάντσεστερ.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ. Rahul Potluri, ιδρυτή της μονάδας μελέτης ACALM στο Πανεπιστήμιο Aston και κλινικό λέκτορα Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, μελέτησε 4.803 άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με καρδιακή ανακοπή.

Πιο συγκεκριμένα, εξέτασε την επιβίωση σε βάθος πενταετίας για άτομα που υφίστανται καρδιακή ανακοπή και διακομίζονται σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση για εκείνους που νοσηλεύτηκαν το Σαββατοκύριακο σε σύγκριση με όσους νοσηλεύτηκαν τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.

Η έρευνα προσαρμόστηκε στα αντίστοιχα δεδομένα ώστε να συνυπολογίζει εξωτερικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ποσοστά θανάτου, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνοτική ομάδα καθώς και οι συχνότερες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καρδιακή ανακοπή είναι η αιφνίδια απώλεια καρδιακής λειτουργίας σε ένα άτομο με διαγνωσμένη ή μη καρδιακή νόσο. Ο χρόνος και τρόπος θανάτου είναι απρόβλεπτος. Συμβαίνει ακαριαία ή λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Μπορεί να προκληθεί από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σχεδόν όλες οι καρδιακές νόσοι μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική καρδιακή ανακοπή.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η μελέτη αυτή έρχεται ως απάντηση στην εργασία που είχε παρουσιαστεί παλαιότερα σε συνέδριο της BCS και υπεδείκνυε ότι υπάρχει το «φαινόμενο του Σαββατοκύριακου» στους ανθρώπους που πηγαίνουν στο νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή, τον πιο κοινό τύπο μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Ωστόσο, η παρουσία ιατρικών ομάδων υπεύθυνων για τα περιστατικά καρδιακής ανακοπής 24 ώρες το 24ωρο καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για το ίδιο επίπεδο περίθαλψης και επιβίωσης όσων υφίστανται καρδιακή ανακοπή, είτε νοσηλεύονται μια καθημερινή μέρα είτε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Δρ. Rahul Potluri, κλινικός λέκτορας της Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Aston, δήλωσε σχετικά:
«Δεν έχει σημασία ποια ημέρα της εβδομάδας πηγαίνει κάποιος στο νοσοκομείο με καρδιακή ανακοπή. Οποιαδήποτε μέρα οι πιθανότητες επιβίωσης είναι οι ίδιες και αυτό θα πρέπει να είναι εξαιρετικά καθησυχαστικό για το κοινό. Το φαινόμενο του Σαββατοκύριακου δεν αποτελεί ένα γενικό φαινόμενο, μόνο και μόνο επειδή γνωρίζουμε ότι ισχύει για τα άτομα που πάσχουν από άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι επομένως σημαντικό να μαθαίνουμε μέσω των ερευνών ποιος επηρεάζεται από το φαινόμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ειδικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παρέχονται όταν και όπου είναι περισσότερο απαραίτητες».

«Δεν μπορεί κανείς να επιλέξει πότε θα πάθει καρδιακή ανακοπή. Η έρευνά μας, όμως, υπογραμμίζει τη μεγάλη αξία των ομάδων καρδιακής ανακοπής στα νοσοκομεία, οι οποίες εξασφαλίζουν τη βέλτιστη φροντίδα για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς κάθε λεπτό, κάθε μέρα», σχολίασε καταληκτικά ο Δρ Shajil Chalil, Συμβουλευτικός Καρδιολόγος στο Blackpool Teaching Hospitals NHS Foundation Trust και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Πηγή:ygeiamou.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας