Τρίτη 28 Ιουν, 2022 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

To Hadassah βοηθά τον «άνθρωπο–δέντρο» να ζήσει μια φυσιολογική ζωή

To Hadassah βοηθά τον «άνθρωπο–δέντρο» να ζήσει μια φυσιολογική ζωή

Η πρωτοποριακή θεραπεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah στην Ιερουσαλήμ, επέτρεψε σε έναν άντρα, που πάσχει από μια σπάνια, επώδυνη και ανίατη δερματοπάθεια γνωστή ως ασθένεια του «ανθρώπου – δέντρου»,  να ζήσει μια «φυσιολογική» ζωή.
 
Για να γιατρευτούν και τελικά να σωθούν τα χέρια του άντρα, χρειάστηκε μια αρκετά μακροχρόνια διαδικασία – και ακόμη δεν έχει τελειώσει. Στις τέσσερις επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2017 μέχρι σήμερα, οι γιατροί έχουν αφαιρέσει χιλιάδες όγκους από τα χέρια αλλά και το σώμα του ασθενούς.
 
Οι όγκοι αυτοί προκλήθηκαν από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων  (HPV) – είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί τα κοινά κονδυλώματα του δέρματος. Ο άντρας υποφέρει από ακροχορδονοειδή επιδερμοδυσπλασία (ΑΕ) – μια ανίατη, κληρονομική πάθηση που προσβάλλει συνήθως άτομα που πάσχουν από χρόνιο HPV. Αυτή η πάθηση προκαλεί την ανάπτυξη κονδυλωμάτων που μοιάζουν με φλοιό δέντρου. Εξαιτίας της όψεως αυτών των όγκων – οι οποίοι μπορεί να γίνουν επώδυνοι – η πάθηση είναι γνωστή ως «άνθρωπος-δέντρο».
 
Μέχρι σήμερα, μόλις 200 περιπτώσεις ΑΕ έχουν τεκμηριωθεί στην παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία. Ως εκ τούτου, η έρευνα σχετικά με αυτή την ασθένεια είναι σχετικά περιορισμένη. Επομένως, δεν υπάρχει ακόμη πρωτόκολλο για τη θεραπεία της ασθένειας. Μια από τις πιο συνήθεις επιλογές είναι η εγχείρηση για την αφαίρεση των όγκων, αυτή η επιλογή όμως, δεν είναι εντελώς αποτελεσματική αφού οι όγκοι έχουν την τάση να επιστρέφουν. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής δεν μπορούσε καθόλου να χρησιμοποιήσει τα χέρια του εξαιτίας των όγκων.
 
Ο Michael Chernofsky,  ορθοπεδικός χειρουργός στο Hadassah, είπε στο Newsweek ότι όταν είδε τον ασθενή για πρώτη φορά, ξαφνιάστηκε από τα συμπτώματα του. «Εργάζομαι ως ειδικός χειρούργος χεριών εδώ και 30 χρόνια και έχω δει αρκετές δύσκολες περιπτώσεις», ανέφερε. «Η περίπτωση του Μ.Τ. όμως, ήταν κάτι που δεν είχα δει ποτέ προηγουμένως». «Γνώρισα τον Μ.Τ. για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια περίπου. Είμασταν η τελευταία του ελπίδα. Τον είχαν εξετάσει πάρα πολλοί γιατροί στην Μέση Ανατολή οι οποίοι του είπαν ότι το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να ακρωτηριάσουν τα χέρια του», είπε ο δρ Chernofsky.
 
«Υπέφερε από αυτή την ασθένεια για περισσότερα από 10 χρόνια. Ζούσε με σοβαρό και χρόνιο πόνο. Δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το αριστερό του χέρι καθόλου, ενώ οι κινήσεις στο δεξί του χέρι ήταν, επίσης, περιορισμένες. Ντρεπόταν να βγει έξω και δεν μπορούσε να δουλέψει. Δεν μπορούσε καν να παίξει με τα παιδιά του. Ο απώτερος στόχος μας πλέον, είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο ή μια προσαρμοσμένη ανοσολογική θεραπεία για να βοηθήσουμε το ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να καταπολεμήσει καλύτερα τον HPV".
 
«Μετά από χρόνια πόνου και απομόνωσης, μπορώ επιτέλους να ζήσω μια φυσιολογική ζωή», δήλωσε ο ασθενής. «Οι γιατροί στην Αίγυπτο και την Ιορδανία συνέστησαν ακρωτηριασμό, ενώ οι γιατροί στο Hadassah μου είπαν ότι ακρωτηριασμός δεν είναι λύση. Δεν με εγκατέλειψαν. Το καλοκαίρι, θα προχωρήσουν με την πέμπτη επέμβαση. Θεωρώ τον εαυτό μου νικητή».
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας