Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πλαστική χειρουργική και ουλές

Πλαστική χειρουργική και ουλές

Η Πλαστική Χειρουργική είναι μια χειρουργική ειδικότητα. Αυτό σημαίνει ότι για να έχουμε τα σωστά, μόνιμα και φυσικά αποτελέσματα πρέπει να κάνουμε χειρουργείο. Και χειρουργείο κάνουμε κόβοντας και ράβοντας δέρμα. Και επειδή όπως έχουμε ξαναπεί η Πλαστική Χειρουργική μαγικά δεν κάνει, είναι λογικό ότι άμα κόψουμε και ράψουμε το δέρμα ένα σημάδι θα μείνει.
 
Το πόσο σημάδι θα μείνει, σίγουρα παίζει ρόλο και ο τρόπος που ράβει ο Πλαστικός Χειρουργός, ρόλο όμως παίζει και το ίδιο το δέρμα μας. Υπάρχουν δέρματα που μέσα σε δύο χρόνια θα εξαφανίσουν το σημάδι, υπάρχουν όμως δέρματα που το σημάδι και η ουλή που θα αφήσουν θα φαίνεται. Και λέμε δύο χρόνια γιατί τότε είναι και το τελικό αποτέλεσμα μιας ουλής. Στην αρχή το σημάδι είναι κόκκινο, και ψηλαφητό, όσο περνά ο καιρός όμως ξεθωριάζει και βελτιώνεται. Το καλύτερο μέτρο λοιπόν είναι ο χρόνος, «πανδαμάτωρ χρόνος» όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες.
 
Στην Πλαστική χειρουργική λοιπόν δεν εξαφανίζουμε τα σημάδια. Αυτό που κάνουμε είναι πρώτο να τα κρύβουμε. Και τα κρύβουμε τοποθετώντας τα σε σημεία που να μην φαίνονται. Για παράδειγμα στη Ρινοπλαστική χειρουργούμε μέσα από τα ρουθούνια, στην ωτοπλαστική χειρουργούμε πίσω από το αυτί, στην ανόρθωση του φρυδιού μπαίνουμε μέσα από τα μαλλιά, στη λιποαναρρόφηση τοποθετούμε τις βελόνες στις φυσικές πτυχές του δέρματος.
 
Δεύτερο προσπαθούμε να μείνει όσο το δυνατό λιγότερο σημάδι. Και αυτό το πετυχαίνουμε  ράβοντας το δέρμα με  σωστή τεχνική και με τα σωστά υλικά. Βοηθούμε επίσης να μείνει λιγότερο σημάδι, με κάποιες λοσιόν, με τοπικό μασάζ, με Λέιζερ, με φύλλα σιλικόνης, και με ειδικά φάρμακα.  Τονίζουμε πάντως ότι το πόσο σημάδι θα μείνει είναι καθαρά θέμα ποιότητας δέρματος.
 
Σημαντικό επίσης είναι να πούμε ότι το νυστέρι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην μείνει σημάδι. Είναι το μοναδικό εργαλείο εδώ και χιλιάδες χρόνια που μπορεί να κόψει ένα δέρμα χωρίς να του κάνει ζημιά. Χωρίς να του προκαλέσει έγκαυμα. Για αυτό είναι και αναντικατάστατο. Άλλωστε, Πλαστική χειρουργική χωρίς νυστέρι δεν μπορεί να είναι Πλαστική Χειρουργική και  δεν μπορεί να έχει τα αναμενόμενα επιθυμητά αποτελέσματα.
 
Χάρης Ζαβρίδης MD, PhD
Πλαστικός Χειρουργός
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας