Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αυξητική Στήθους: Μύθοι και πραγματικότητες

Αυξητική Στήθους: Μύθοι και πραγματικότητες

Χάρης Ζαβρίδης*
 
Η Αισθητική Χειρουργική στη Κύπρο βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και  δεν υστερεί  από την Αισθητική Xειρουργική οποιασδήποτε άλλης χώρας. Αυτή τη στιγμή όποια αισθητική επέμβαση γίνεται στο εξωτερικό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται τόσο από τις συμμετοχές Κυπρίων Πλαστικών Χειρουργών σε διεθνή συνέδρια Πλαστικής Χειρουργικής όσο και από το γεγονός ότι πολλοί ξένοι που προέρχονται από χώρες με παράδοση στη Πλαστική Χειρουργική εμπιστεύονται πλέον τη Κυπριακή Πλαστική Χειρουργική.
 
Η Αυξητική Στήθους αποτελεί και στην Κύπρο μια από τις επεμβάσεις ρουτίνας, η οποία όμως συνοδεύεται από πολλούς μύθους. Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Αυξητική Στήθους γίνεται μόνο με ενθέματα σιλικόνης.
 
Ο πρώτος μύθος γύρω από την Αυξητική Στήθους αφορά τη σχέση ανάμεσα στην αύξηση του στήθους και την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Όσον αφορά το μύθο αυτό πρέπει  να τονιστεί ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση. Γι’ αυτό οι σιλικόνες χρησιμοποιούνται ακόμα και στην επανόρθωση του στήθους μετά από μαστεκτομή σε περιπτώσεις  καρκίνου του στήθους. Άλλωστε τα ενθέματα σιλικόνης στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τοποθετούνται πίσω από τον μυ, δεν ακουμπούν καθόλου τον αδένα του στήθους και δεν έρχονται σε καμία επαφή με το στήθος. Στατιστικά μάλιστα είναι αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες που έχουν προβεί σε Αυξητική Στήθους έχουν μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, χωρίς ακόμα να έχει αποδειχτεί το γιατί. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες βέβαια όπως η άποψη που υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που έχουν κάνει Αυξητική Στήθους είναι πιο ευαισθητοποιημένες και ελέγχουν συχνά το στήθος τους.  Έτσι προλαβαίνουν την εμφάνιση  καρκίνου σε πολύ αρχικά στάδια και προχωρούν σε αποτελεσματική θεραπεία, αν αυτή χρειαστεί. Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι όσες γυναίκες κάνουν αυξητική έχουν μικρότερο αδένα άρα και μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο. Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι επειδή το ένθεμα σιλικόνης σπρώχνει τον αδένα προς τα έξω, αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και καμία συσχέτιση του καρκίνου του στήθους με τη χρήση της σιλικόνης.
 
Ένας άλλος μύθος που επικρατεί είναι ότι μετά από μια επέμβαση Αυξητικής Στήθους η γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος ή να θηλάσει κανονικά. Όπως είπαμε το ένθεμα σιλικόνης τοποθετείται πίσω  από το μυ, δεν ακουμπά και δεν έχει καμία σχέση με τον αδένα. Η γυναίκα νιώθει και αισθάνεται το στήθος της όπως και πριν την επέμβαση αυξητικής. Μπορεί και έγκυος να μείνει και να θηλάσει κανονικά. Η επέμβαση Αυξητικής αυξάνει μόνο το μέγεθος του στήθους με τέτοιο τρόπο που το αυξημένο στήθος φαίνεται φυσικό και απόλυτα δικό της γυναίκας!
 
Ένας άλλος μύθος όσον αφορά την αυξητική στήθους αφορά τον κατάλληλο χρόνο για μια τέτοια επέμβαση. Συχνά υποστηρίζεται ότι η αυξητική στήθους πρέπει να γίνεται μετά τις εγκυμοσύνες μιας γυναίκας. Η αλήθεια είναι ότι  όσο πιο νωρίς πραγματοποιείται η επέμβαση τόσο το καλύτερο. Η Αυξητική Στήθους πρέπει να γίνεται πριν τις εγκυμοσύνες και τους θηλασμούς, έτσι ώστε το στήθος να μην προλάβει να κρεμάσει. Ο λόγος είναι γιατί  αν κρεμάσει το στήθος, τότε δε διορθώνεται μόνο με αυξητική αλλά ίσως να χρειάζεται και ανόρθωση, κάτι που προκαλεί περισσότερα σημάδια. Επίσης όσο πιο νωρίς γίνει η αυξητική στήθους, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα σε σχέση με το στήσιμο του στήθους  όσο και σε σχέση με τη διάρκεια του αποτελέσματος.
 
Μετά από την επέμβαση η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει κανονικά τους ελέγχους στο στήθος της με αυτοεξέταση, με υπερηχογράφημα ή με μαστογραφία. Η Αυξητική Στήθους λοιπόν ανήκει στις πολύ γνωστές και συνηθισμένες επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής, και προσφέρει ένα φυσικό και ελκυστικό στήθος. Καλό είναι να πραγματοποιείται  νωρίς στη ζωή μιας γυναίκας. Άλλωστε είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας να περάσει τα πιο ωραία της χρόνια με ένα στήθος όπως το ονειρεύεται.
 
* MD, PhD Πλαστικός Χειρουργός
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας