Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αυχενικό Σύνδρομο Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Αυχενικό Σύνδρομο Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ο όρος αυχενικό σύνδρομο περιλαμβάνει μια σειρά παθήσεων στην περιοχή του αυχένα που συνοδεύονται από πόνο στον αυχένα, στη γύρω περιοχή και συχνά στα άνω άκρα.
 
Οι συνηθέστερες αιτίες αυχενικού συνδρόμου είναι κοίλη δίσκου της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ανάπτυξη οστεόφυτων και αλάτων, μυική ένταση στην περιοχή ή νευρολογικά αίτια.

Τα συμτώματα που παρατηρούμε συνήθως είναι πόνος στο πίσω ή πλάγιο μέρος του αυχένα, στους ώμους και στο πανω μέρος πλάτης. Κάποιες φορές μπορεί να επηρεάσει και τα άνω άκρα με πόνο ή μούδιασμα στον βραχιόνιο οστό μέχρι και τα δάχτυλα λόγω της πίεσης νεύρων .
Επίσης υπάρχει δυσκαμψία στην περιοχή και αρκετά συχνά πονοκέφαλοι. Ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται αδυναμία στα άνω άκρα, διαταραχή στη βάδιση,ίλιγγος, ζάλη και αστάθεια.

Για να αντιμετωπίσουμε το αυχενικό σύνδρομο πρέπει να έχουμε μια πλήρη εικόνα τις αιτίας που το προκαλεί. Αν οφείλεται σε μυικούς σπασμούς ή θλάση των μυών η αγωγή περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ( μυοχαλαρωτικά ή αντιφλεγμωνόδη) και πλήρη κινητοποίηση, εφόσον είναι δυνατό, καθώς δείχνει να επιταχύνει την ανάρωση.
 
Αν η αιτία είναι εκφυλισμός των δίσκων της αυχενικής μοίρας η θεραπεία είναι πιο μακροχρόνια και περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, διόρθωση της θέσης του αυχένα καθώς και ενδυνάμωσει των μυών της περιοχής, χωρίς βίαιους χειρισμούς. Σε ποιό σπάνιες περιπτώσεις όταν επηρεάζεται κάποιο νεύρο απο συμπίεση δίσκου, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση (δισκεκτομή) η οποία έχει σίγουρα και άμεσα αποτελέσματα.
 
Σε κάθε περίπτωση και αφού η κατάσταση το επιτρέπει υπάρχουν ειδικές ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης οι οποίες όταν γίνονται με τη βοήθεια εξειδικευμένου γυμναστή ή φυσικοθεραπευτή βελτιώνουν την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό και ανακουφίζουν απο τα συμτώματα. 

*Ο Χάρης Καλλονάς, είναι γυμναστής,απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών,  τηλέφωνο 99300064
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας